Το αδιανόητο ποσό που κοστίζει το στέμμα της Βασίλισσας (vid)

Newsroom
Το αδιανόητο ποσό που κοστίζει το στέμμα της Βασίλισσας (vid)
Ίλιγγο προκαλεί η αξία των κοσμημάτων του βασιλικού στέμματος.

Μια από τις πιο αναγνωρίσιμες συλλογές κοσμημάτων στον κόσμο είναι αυτά που βρίσκονται πάνω στο βασιλικό στέμμα της Βρετανίας. Παρότι η ιστορική και συναισθηματική αξία τους θεωρείται ανεκτίμητη, πολλοί έχουν εικάσει ποια είναι η πραγματική αξία της συλλογής.

Επειδή κάποια κομμάτια δεν έχουν αξιολογηθεί, ο ακριβής προσδιορισμός της αξίας όλων των αντικειμένων της βασιλικής συλλογής δεν έχει ακόμα επιτευχθεί. Ωστόσο, σύμφωνα με την express η εκτίμηση για την χρηματική αξία των κοσμημάτων του βρετανικού στέμματος κυμαίνεται μεταξύ 3 και 5 δισεκατομμυρίων λιρών.

Βασιλικά αντικείμενα

Η ιστορία των κοσμημάτων του βασιλικού στέμματος χρονολογείται εδώ και αιώνες, ξεκινώντας το 1066 με τον Γουλιέλμο τον Κατακτητή. Προφανώς, του άρεσαν τα κοσμήματα και κάπως έτσι ξεκίνησε η βρετανική παράδοση με τα ακριβά στέμματα. Οι Βρετανοί βασιλιάδες είχαν στέμματα πολύ πριν ο Γουλιέλμος αποφασίσει να εμπλουτίσει και μέχρι τότε δεν είχαν αυτή τη μορφή. Συχνά χρησιμοποιούσαν περίτεχνα κράνη αντί για κορώνες. Ωστόσο, τα Χριστούγεννα του 1066 όλα άλλαξαν με τη στέψη του Γουλιέλμου και οι περισσότεροι βασιλιάδες που τον διαδέχτηκαν ακολούθησε αυτή την παράδοση.

Τα κοσμήματα του βρετανικού στέμματος περιλαμβάνουν πολλές κορώνες, δαχτυλίδια, βραχιόλια, δισκοπότηρα, σπαθιά, σκήπτρα κ.α. Παρόλα αυτά η βασιλική συλλογή έχει υποστεί και αρκετές απώλειες. Ο βασιλιάς Ιωάννης της Αγγλίας έχασε μερικά κοσμήματα, όταν είχε τραπεί σε φυγή από τους επαναστάτες το 1216. Αν και έγιναν προσπάθειες να αντικατασταθούν αυτά τα αντικείμενα, σχεδόν όλα πουλήθηκαν ή τα έλιωσαν μετά την εκτέλεση του Καρόλου Α΄ το 1649.

Όταν αποκαταστάθηκε η μοναρχία το 1660 κατασκευάστηκαν νέα. Τα πετράδια που διατηρήθηκαν μετά την κατάργηση της μοναρχίας ενσωματώθηκαν στα κοσμήματα που βλέπουμε σήμερα. Αυτά τα περίτεχνα και θεαματικά κομμάτια είναι κατασκευασμένα από μερικούς από τους πιο πολύτιμους λίθους και μεταλλεύματα στη Γη.