Πέθανε ο θρυλικός Αντρέας Νομικός ή αλλιώς «Φτερού» (vid)

Newsroom
Πέθανε ο θρυλικός Αντρέας Νομικός ή αλλιώς «Φτερού» (vid)
Μία από τις πιο κλασικές και γραφικές φιγούρες της Αθήνας. Μικροπωλητής που πουλούσε φτερά και με πολλές κωμωδίες της τηλεόρασης στο ενεργητικό του.

«Έφυγε» από τη ζωή σε ηλικία 84 ετών και ύστερα από προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε, ο θρυλικός Αντρέας Νομικός, ο οποίος ήταν γνωστός στον κόσμο και ως «Φτερό» ή «Φτερού»! Ο Ανδρέας Νομικός, ο οποίος είχε γεννηθεί το 1937 στη Λήμνο, ήταν υπαίθριος μικροπωλητής της Αθήνας και πουλούσε φτερά για ξεσκόνισμα. Φώναζε με ψιλή φωνή «φτεράααα… και πούπουλα» και έτσι του έμειναν τα προσωνύμια.

Αποτελούσε μια cult φυσιογνωμία της Αθήνας για πάνω από 50 χρόνια ενώ τον είχαμε δει και σε παλιές ελληνικές ταινίες σε περιορισμένους ρόλους.

Το 1973 με τα τανκς της Χούντας στους δρόμους, ο Αντρέας Νομικός πήγε να πουλήσει τα φτερά του στους φαντάρους…
«Καλέ παιδιά, τι παίζετε εδώ; τον Άγνωστο Πόλεμο;», ήταν το ειρωνικό του σχόλιο.

Σύχναζε στη στάση στην πλατεία Κουμουνδούρου, όπου οι ναύτες περίμεναν στην αφετηρία το λεωφορείο για να πάνε στο Σκαραμαγκά.
«Πάρε με ναύτη πάρε με και βάλε με στην πλώρη», τους έλεγε ξεσκονίζοντάς τους ώμους τους και τραγουδώντας «άσπρα ναυτάκια με λευκές κολλαρίνες».

Τα αστεία του δεν έλειπαν λέγοντας: «Καλέ, τι ωραίο καρό σακάκι φοράτε. Έχω ακριβώς το ίδιο σε τραπεζομάντηλο στο σπίτι μου», είπε κάποτε σε ένα ευπρεπή ντροπαλό κύριο.

Όταν δε συναντούσε αγενέστατες κυρίες, ήταν πάντα έτοιμος να τις αντιμετωπίσει:

  • «Δώσε μου ένα καλό φτερό».
  • «Προτιμάς ελληνικό ή κινέζικο;».
  • «Δώσε κινέζικο αν και νομίζω ότι τα φτερά αυτά είναι από ελληνική κότα».
  • «Τι λες καλή μου, τα φτερά της ελληνικής κότας είναι κοντά, χοντρά και πλαδαρά, με κάτι κιρσούς να, δηλαδή σαν και εσένα»..
  • Ως ηθοποιός είχε εμφανιστεί σε πολλές κωμωδίες και σε αρκετές από αυτές σε ρόλο πωλητή φτερών ή σε ρόλο θηλυπρεπούς. Είχε τρία παιδιά και «έφυγε» με την οικογένειά του δίπλα του σε ιδιωτική κλινική.