Πήγαν να μιλήσουν για την «κλιματική αλλαγή» και επιβάρυναν κι άλλο την ατμόσφαιρα με τα ιδιωτικά τους τζετ

Newsroom
Πήγαν να μιλήσουν για την «κλιματική αλλαγή» και επιβάρυναν κι άλλο την ατμόσφαιρα με τα ιδιωτικά τους τζετ
Αρκετοί έκαναν λόγο για «υποκρισία» καθώς οι περισσότερες πτήσεις καλύπτονται από εμπορικές αεροπορικές εταιρείες.

Το COP26 συνεδρίασε για τα μέτρα που πρέπει να παρθούν για την κλιματική αλλαγή, ωστόσο φαίνεται πως επιβάρυναν ακόμα περισσότερο την ατμόσφαιρα, καθώς οι ηγέτες ταξίδεψαν με τα ιδιωτικά τους τζετ. Πιο συγκεκριμένα μάλιστα, στους αιθέρες βρέθηκαν 41 αεροπλάνα, πολλά από αυτά νοικιασμένα, ώστε να είναι δύσκολο και κρυφό, ποιος βρίσκεται σε ποιο.

Είναι ενδεικτικό μάλιστα πως ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής της Amazon «πέταξε» 4.442 μίλια πίσω στο Σιάτλ. Στην «Σύνοδο» για το κλίμα συμμετείχαν οι βασιλικές οικογένειες των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και του Μπαχρέιν, αντιπροσωπείες από την Ιαπωνία, την Ινδία, τη Βραζιλία, το Ισραήλ, τη Ρωσία και την Αυστραλία.

2

«Ζημιά» προκάλεσε και το «Air Force One» του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν καθώς «ανάγκασε» έξι εμπορικές πτήσεις να κάψουν έξτρα καύσιμα, κάνοντας κύκλους στο Εδιμβούργο, για 30 περίπου λεπτά περιμένοντας να φύγει το προεδρικό τζετ.

Περίπου δώδεκα ιδιωτικές πτήσεις πραγματοποιήθηκαν εντός του Ηνωμένου Βασιλείου - κυρίως προς το Λονδίνο - ενώ άλλες είχαν προορισμό πιο δημοφιλή στέκια πλουσίων, όπως οι Κάννες και η Βέρνη, η πρωτεύουσα της Ελβετίας.

Η DailyMailOnline, ανέφερε ότι 41 ιδιωτικά αεροπλάνα αναχώρησαν την Τρίτη (2/11) από τις 14:00 έως τις 23:00, με τις εκτιμήσεις να δείχνουν ότι 400 πτήσεις έχουν ταξιδέψει από και προς το COP26 συνολικά, κάτι που ανάγκασε πολλούς να μιλήσουν για «υποκρισία», από τη στιγμή που οι περισσότερες από αυτές τις πτήσεις καλύπτονται με εμπορικές αεροπορικές εταιρείες.

Ο Μπόρις Τζόνσον αφού πραγματοποίησε πτήση 400 μιλίων από τη Γλασκώβη με το Airbus A321 υπερασπίστηκε την απόφαση του να μην ταξιδέψει με τρένο, λέγοντας ότι «οι χρονικοί περιορισμοί» στάθηκαν ανατρεπτικοί.

2

Οι αρχηγοί των κρατών άφησαν πίσω τις διαπραγματευτικές τους ομάδες για να συνεχίσουν να αναλύουν τις λεπτομέρειες για το πώς μπορεί να αλλάξουν τον κόσμο από την επιδείνωσης της κλιματικής αλλαγής. Ο Μπάιντεν είπε ότι είναι σημαντικό να επιταχυνθεί ο ρυθμός όσον αφορά την αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Από την πλευρά μας, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να αυξάνουν την προσπάθεια και να μειώσουμε τις εκπομπές στις ΗΠΑ κατά 50% έως το 2030». Ο Μπάιντεν μάλιστα επεσήμανε ότι ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έκαναν λάθος που δεν εμφανίστηκαν στις συνομιλίες του Cop26.