«Πλοία-φαντάσματα» από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο αναδύθηκαν μετά από ηφαιστειακή δραστηριότητα

Newsroom
«Πλοία-φαντάσματα» από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο αναδύθηκαν μετά από ηφαιστειακή δραστηριότητα
Εκτός από τα πλοία, η σεισμική δραστηριότητα ανέδειξε και ένα νησί, αλλά οι ειδικοί πιστεύουν σύντομα πως θα εξαφανιστεί.

Δεκάδες «πλοία-φαντάσματα» από τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο ήρθαν στην επιφάνεια του Ειρηνικού Ωκεανού, ύστερα από υποθαλάσσια ηφαιστειακή δραστηριότητα, προκαλώντας τεράστιο ενδιαφέρον στους ιστορικούς.

Τα πλοία φαίνεται πως συμμετείχαν στην αιματηρή μάχη του Iwo Jima το 1945, όταν βυθίστηκαν από τις αμερικανικές δυνάμεις. Ανήλθαν πλέον στην ξηρά, στη δυτική πλευρά του Iwo Jima - ένα νησί που βρίσκεται περίπου 760 μίλια μακριά από το Τόκιο της Ιαπωνίας - μετά από σεισμική δραστηριότητα από το υποθαλάσσιο ηφαίστειο Fukutoku-Okanoba.

2

Αεροφωτογραφίες που έδωσε στη δημοσιότητα το ιαπωνικό ειδησεογραφικό κανάλι All Nippon News δείχνουν τα υπολείμματα των 24 πλοίων που ήρθαν στην επιφάνεια, τα οποία βρίσκονται σε ένα στρώμα ηφαιστειακής τέφρας.

Ο Setsuya Nakada του Κέντρου Προώθησης Έρευνας Ηφαιστείων δήλωσε στο All Nippon News: «Η αποχρωματισμένη θαλάσσια περιοχή έχει εξαπλωθεί στις γύρω περιοχές, γεγονός που δείχνει ότι η ηφαιστειακή δραστηριότητα δεν έχει ακόμη μειωθεί.

Σύμφωνα με τα Εθνικά Αρχεία των ΗΠΑ, τα πλοία μετακινήθηκαν εκεί κατά τη διάρκεια του πολέμου για να σχηματίσουν έναν «κυματοθραύστη» στις αμερικανικές δυνάμεις, θωρακίζοντας παράλληλα άλλα πλοία που ξεφόρτωναν στρατεύματα και όπλα.

Εκατοντάδες Ιάπωνες στρατιώτες αιχμαλωτίστηκαν κατά τη διάρκεια της μάχης, ενώ περίπου 20.000 σκοτώθηκαν. Το Iwo Jima φιλοξενεί τώρα μόνο τον ιαπωνικό στρατό, ο οποίος βρίσκεται εκεί από τα τέλη της δεκαετίας του 1960.

2

Η πρόσφατη σεισμική δραστηριότητα μάλιστα ανέδειξε ένα μικρό νησί, που σχηματίστηκε από ελαφρόπετρα και ηφαιστειακή τέφρα, ωστόσο, ο Nakada είπε πως πιστεύει ότι το νησί θα εξαφανιστεί σύντομα λόγω της διάβρωσης.

Η Ιαπωνία βρίσκεται στο «Δαχτυλίδι της Φωτιάς», μια σειρά από ηφαίστεια και τοποθεσίες σεισμικής δραστηριότητας γύρω από τον Ειρηνικό Ωκεανό. Σύμφωνα με την Ιαπωνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (JMA), τα νησιά Bonin είναι επιρρεπή σε σεισμούς και ηφαιστειακές εκρήξεις: «Η Ιαπωνία βρίσκεται σε μια από τις πιο ενεργές σεισμικές και ηφαιστειακές ζώνες στον κόσμο και έτσι πλήττεται συχνά από σεισμούς και ηφαιστειακές καταστροφές».

2