Τα 10 πιο σημαντικά «Σαν Σήμερα»: Το «όχι» της Ελλάδας στον φασίστα Μουσολίνι

Newsroom
Τα 10 πιο σημαντικά «Σαν Σήμερα»: Το «όχι» της Ελλάδας στον φασίστα Μουσολίνι
Σαν σήμερα, το 1940 ο Ιωάννης Μεταξάς είπε «όχι» στο τελεσίγραφο της φασιστικής Ιταλίας να εισβάλλει στην Ελλάδα.

Σαν σήμερα το 1940, η Ελλάδα απορρίπτει το τελεσίγραφο της Ιταλίας με το «όχι» του Ιωάννη Μεταξά στον πρεσβευτή της Ιταλίας στην Αθήνα, Εμανουέλε Γκράτσι. Η Ιταλία εισβάλλει στην Ελλάδα από την Αλβανία, σηματοδοτώντας την είσοδο της χώρας μας στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Σε σημαντικά γεγονότα της 28ης Οκτωβρίου είχαμε:

312: Ο ρωμαίος αυτοκράτορας Μέγας Κωνσταντίνος νικά το στρατό του διεκδικητή του θρόνου Μαξέντιου στη μάχη της Μουλβίας Γεφύρας στη δεξιά όχθη του Τίβερη. Την προηγούμενη μέρα είχε δει ως όραμα στον ουρανό ένα σταυρό με τις λέξεις «Εν τούτω νίκα». Ο Κωνσταντίνος πιστεύει στη νέα θρησκεία και γίνεται ο πρώτος ρωμαίος αυτοκράτορας που επιβάλει στην αυτοκρατορία τον Χριστιανισμό.

1822: Στολίσκος των Ψαρών, αποτελούμενος από δύο πλοία και δύο πυρπολικά, επιτίθεται στον τουρκικό στόλο στο λιμάνι της Τενέδου. Ο Κωνσταντίνος Κανάρης ανατινάζει ένα δίκροτο, που είναι η υποναυαρχίδα του στόλου τους.

1886: Γίνονται τα αποκαλυπτήρια του Αγάλματος της Ελευθερίας στη Νέα Υόρκη από τον πρόεδρο Κλίβελαντ. Το έργο του γλύπτη Φρεντρίκ Μπαρτολντί δωρίθηκε από τους Γάλλους στον αμερικανικό λαό, με την ευκαιρία της 100ης επετείου της αμερικανικής ανεξαρτησίας.

1912: Η Θεσσαλονίκη παραδίδεται στους Έλληνες. Επίσημη είσοδος του διαδόχου Κωνσταντίνου στην πόλη, όπου του επιφυλάσσεται παλλαϊκή υποδοχή.

1940: Η φασιστική Ιταλία επιτίθεται κατά της Ελλάδας. Στις 3 το πρωί επιδίδεται στον πρωθυπουργό Ιωάννη Μεταξά το τελεσίγραφο Μουσολίνι από τον πρεσβευτή της Ιταλίας στην Αθήνα, Εμανουέλε Γκράτσι. Ακολουθεί το ΟΧΙ των Ελλήνων και στις 5:30 το πρωί αρχίζει στην Πίνδο η ιταλική επίθεση.

1943: Υποτίθεται ότι διεξάγεται το αποκληθέν «Πείραμα της Φιλαδέλφειας» στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ. Με τη χρήση ηλεκτρομαγνητικών πεδίων αμερικανοί επιστήμονες καταφέρνουν να εξαφανίσουν ένα ολόκληρο αντιτορπιλικό με το πλήρωμά του από τη ναυτική βάση της Φιλαδέλφειας, να το εμφανίσουν στη ναυτική βάση του Νόρφολκ και μετά να το επαναφέρουν στη Φιλαδέλφεια. Και όλα αυτά μέσα σε λίγα μόνο λεπτά της ώρας, όταν ο κανονικός πλους θα απαιτούσε περίπου 24 ώρες. Πιστεύεται ότι το πείραμα δεν έγινε ποτέ και πρόκειται για αστικό μύθο.

1955: Γεννήθηκε ο Μπιλ Γκέιτς, Αμερικανός επιχειρηματίας, ιδιοκτήτης της Microsoft.

1966: Δύο αεροσκάφη F-84 της πολεμικής αεροπορίας συγκρούονται κατά τη διάρκεια επίδειξης για τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου και πέφτουν φλεγόμενα έξω από το Ρέθυμνο. Νεκρός ο ένας από τους δύο κυβερνήτες, ενώ ο άλλος πρόλαβε να εκτιναχθεί με αλεξίπτωτο.

1985: Ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ ανακηρύσσεται Γενικός Γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος της Σοβιετικής Ένωσης.

2018: Σταματά η ελεύθερη ψηφιακή μετάδοση (μέσω της Digea) του Mega Channel, του πρώτου ιδιωτικού, τηλεοπτικού σταθμού της Ελλάδας, λόγω των οικονομικών προβλημάτων της Τηλέτυπος Α.Ε. (η οποία ήταν η τότε ιδιοκτήτρια εταιρεία του). Το σήμα έπεσε την ώρα που προβαλλόταν ένα επεισόδιο της δημοφιλούς σειράς ''Οι Απαράδεκτοι''. Το κανάλι συνεχίζει την εκπομπή του από τις συνδρομητικές πλατφόρμες (NOVA, COSMOTE TV) και από το διαδίκτυο (megatv.com, Youtube).