Πέντε καλοί λόγοι για να θερμομονώσεις το σπίτι σου

Κάτια Πετροπούλου
Πέντε καλοί λόγοι για να θερμομονώσεις το σπίτι σου
Αν έκανες σκέψεις για να «θωρακίσεις» το σπίτι σου, προστατεύοντας και εκείνο και εσένα, τώρα είναι μια καλή εποχή για να προχωρήσεις σε μια σημαντική επένδυση: Αυτή της θερμομόνωσης!

Η θερμομόνωση αποτελεί ένα σημαντικό μέτρο για την εξοικονόμηση ενέργειας, η οποία συμφέρει και την... τσέπη σου, αλλά και το ίδιο το κτίριο/σπίτι σου.

Και γιατί το λέμε αυτό; Διότι, η βελτίωση της οδηγεί σε μείωση της απώλειας θερμοκρασίας και, αντιστοίχως, μείωση της κατανάλωσης ενέργειας των συστημάτων θέρμανσης (όπως καυστήρες, καλοριφέρ, κλιματιστικά ή άλλα σώματα ψύξης - θέρμανσης) και βοηθά στην ταχεία ανάκτηση της θερμοκρασίας του χώρου. Μάλιστα, με την αύξηση των τιμών πετρελαίου - φυσικού αερίου, η θερμομόνωση αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σπουδαιότητα.

Τα συστήματα εξωτερικής θερμομόνωσης της Knauf THERMOPROSOPSIS® μπορούν να καλύψουν κάθε σου απαίτηση, να «απαντήσουν» σε κάθε σου απορία και να σου προσφέρουν την απόλαυση της σπιτικής θαλπωρής που σου αξίζει, χωρίς να αγχώνεσαι για το κόστος θέρμανσης ή δροσισμού της κατοικίας σου, η οποία θα διατηρείται αψεγάδιαστη.

Κι εδώ, σου έχουμε πέντε καλούς λόγους, για να προχωρήσεις σε αυτή την επένδυση.

1. Προστατεύεις το περιβάλλον

house knauf

Ήξερες ότι τα κτίρια ευθύνονται για σχεδόν το 40% της τελικής κατανάλωσης ενέργειας και το 36% των ανθρακούχων εκπομπών; Πώς το μεγαλύτερο ποσοστό εκπομπών CO2 στα νοικοκυριά οφείλεται στην χρήση ενέργειας θέρμανσης και ψύξης; Αν όχι, τώρα το έμαθες! Λιγότερη ενέργεια, σημαίνει και λιγότερες εκπομπές. Και σε μια εποχή που οι περισσότεροι αναζητούν «πράσινους» τρόπους για να προστατέψουν το περιβάλλον, οι «έξυπνες» προσόψεις είναι ένας από αυτούς. Η θερμομόνωση εξωτερικών τοίχων συμβάλλει, σε συνδυασμό με άλλα μέτρα παθητικής προστασίας, στο στόχο του μηδενικού αποτυπώματος άνθρακα, ενώ την ίδια στιγμή παρέχει ένα υγιεινό εσωτερικό περιβάλλον. Η καλή θερμομόνωση μίας τυπικής μονοκατοικίας μπορεί να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα CO2 κατά 350 τόνους σε διάρκεια ζωής 40 χρόνων. Όλα τα συστήματα θερμομόνωσης της Knauf εξοικονομούν ήδη από τον πρώτο χρόνο εφαρμογής τους περισσότερη ενέργεια, από όση χρειάζεται για να παραχθούν.

2. Μειώνεις τα έξοδα θέρμανσης και ψύξης

money spend

Ένα ακόμα κομμάτι που προσέχουμε πάντα, πριν προχωρήσουμε σε κάποια κίνηση, είναι το οικονομικό. Και η θερμομόνωση ανήκει στην κατηγορία των «σωστών επενδύσεων», καθώς συμβάλει στη μείωση εξόδων θέρμανσης και ψύξης, αποτελώντας μία value for money λύση. Η καλύτερη επιλογή για εξοικονόμηση κόστους στην κατανάλωση ενέργειας είναι να επέμβεις εκεί, όπου χάνεται η περισσότερη θερμότητα: στο κέλυφος του κτιρίου. Επιπλέον, σε συνδυασμό με άλλα ενεργειακά μέτρα, η θερμομόνωση των εξωτερικών τοίχων εξοικονομεί πολύτιμη ενέργεια θέρμανσης και ψύξης.
Θα σου δώσουμε κι ένα παράδειγμα: Σε μία τυπική μονοκατοικία της δεκαετίας του 1970, η εξωτερική θερμομόνωση μπορεί να μειώσει κατά 20% το ετήσιο κόστος θέρμανσης και ψύξης. Αυτό σημαίνει ότι η αρχική επένδυση αποσβένει σε ελάχιστα χρόνια. Και δύο πράγματα να θυμάσαι, λοιπόν: α) Λιγότερη απώλεια θερμότητας σημαίνει και χαμηλότερο κόστος θέρμανσης και β) Όσο καλύτερη είναι η μόνωση, τόσο μεγαλύτερη η εξοικονόμηση!

3. Απολαμβάνεις ευχάριστη ατμόσφαιρα κάθε ώρα και στιγμή

playing

Φυσικά, μένοντας στην πόλη (και όχι μόνο) ψάχνουμε πάντα τρόπους να βελτιώσουμε την ποιότητα της ζωής μας. Άλλωστε, οι ευχάριστες συνθήκες διαβίωσης αυξάνουν και το αίσθημα ευφορίας. Κι όταν απολαμβάνουμε μια θερμική άνεση, τόσο πιο καλά και πιο άνετα νιώθουμε κι εμείς, ειδικά τώρα που χειμωνιάζει. Με τα συστήματα εξωτερικής θερμομόνωσης της Knauf, η ζέστη «εγκλωβίζεται» στο εσωτερικό και η θερμοκρασία παραμένει σταθερή στους 20-23°C. Έτσι δεν χρειάζεται να ελέγχουμε/ρυθμίζουμε συνέχεια την αυτόνομη θέρμανση, το air condition ή να περιμένουμε πότε θα ανάψει το καλοριφέρ. Η ζέστη διατηρείται εσωτερικά το χειμώνα, ενώ το καλοκαίρι παραμένει η δροσιά, καθώς τα σύνθετα συστήματα εξωτερικής θερμομόνωσης εμποδίζουν την εξωτερική ζέστη να φτάσει στο εσωτερικό (συνεπώς μειώνεται η ανάγκη για χρήση κλιματισμού).
Το καλύτερο; Η πιθανότητα δημιουργίας συμπυκνωμάτων υδρατμών - και επομένως μούχλας - μειώνεται λόγω της υψηλής επιφανειακής θερμοκρασίας των τοίχων που εξασφαλίζει εσωτερικά η θερμομόνωση.

4. Έχεις ένα όμορφο αισθητικά αποτέλεσμα για να περηφανεύεσαι

house1

Με τα σύνθετα συστήματα εξωτερικής θερμομόνωσης δεν εξασφαλίζεται μόνο το βέλτιστο αποτέλεσμα εσωτερικά, αλλά κι εξωτερικά, πετυχαίνοντας το αισθητικό αποτέλεσμα που επιθυμεί ο καθένας, αφού προσαρμόζονται σε κάθε όψη, τόσο σε νέα, όσο και σε παλαιά κτίρια, ικανοποιώντας και τις πιο ιδιαίτερες αρχιτεκτονικές απαιτήσεις. Η ποικιλία των χρωμάτων είναι μεγάλη και οι χρωστικές εξαιρετικής ποιότητας, για αποτέλεσμα που διαρκεί, ενώ μπορεί να δοθεί η όψη διακοσμητικής επένδυσης με πλακάκια τύπου clinker. Σημαντική σημείωση πως μπορείς να δώσεις και την οικολογική/πράσινη νότα σου, με την προσαρμογή βάσεων για αναρριχητικά φυτά.

5. Το σπίτι σου αποκτά ανθεκτικότητα κι αντοχή στο χρόνο

house

Ένα ακόμα ερώτημα που μπορεί να σε «βασανίζει» είναι η αντοχή στο χρόνο. «Πώς θα φαίνεται το σπίτι μου σε 15-20 χρόνια; Θα αντέξει;». Έχουμε κι εδώ την απάντηση. Χάρη στο πρωτοποριακό σύστημα της Knauf, η πρόσοψη του σπιτιού παραμένει καθαρή, χωρίς μύκητες και μούχλα. Συγκεκριμένα, συστήνεται η σειρά τελικών επιχρισμάτων MineralActiv, η οποία προστατεύει με τρεις τρόπους: 1. Με αντιρρυπαντική τεχνολογία και αλκαλικότητα των επιχρισμάτων, που δημιουργούν ένα περιβάλλον εχθρικό στους μύκητες, 2. με σταδιακή απορρόφηση της υγρασίας κι επιστροφής στο εξωτερικό περιβάλλον και 3. με την ιδιαίτερη διαδικασία ξήρανσης. Όλα αυτά, χωρίς πρόσθετη προστασία από βιοκτόνα!