Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Τα προφίλ των υποψηφίων και η κούρσα της διαδοχής

Newsroom
Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Τα προφίλ των υποψηφίων και η κούρσα της διαδοχής
Επτά είναι οι υποψήφιοι για την προεδρία του ΚΙΝΑΛ, στις εκλογές που πρόκειται να διεξαχθούν στις 5 Δεκεμβρίου 2021.

Με την ανακοίνωση του Γιώργου Παπανδρέου πως θα είναι υποψήφιος για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ, οι διεκδικητές της προεδρίας του κόμματος έγιναν επτά.

Να υπενθυμίσουμε πως οι πρώτες εσωκομματικές εκλογές του Κινήματος Αλλαγής πρόκειται να πραγματοποιηθούν στις 5 Δεκεμβρίου 2021, ενώ σε περίπτωση που χρειαστεί δεύτερος γύρος θα διεξαχθεί στις 12 Δεκεμβρίου.

Η νυν πρόεδρος του κόμματος Φώφη Γεννηματά, αντιμετωπίζει ένα πρόβλημα υγείας και ανακοίνωσε πριν από μερικές ημέρες πως: «Η επιδείνωση της κατάστασης της υγείας μου, που απαιτεί νοσηλεία και αντιμετώπιση, με υποχρεώνει να μην συμμετάσχω ως υποψήφια στην εκλογική διαδικασία για την εκλογή Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής. Ως Πρόεδρος μέχρι την ανάδειξη νέας ηγεσίας αλλά και ως βουλευτής μετά, προτεραιότητα μου παραμένει η ενότητα και η προοπτική της παράταξης».

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Γιώργος Παπανδρέου έχει συνυποψηφίους για την προεδρία του ΚΙΝΑΛ, τέσσερις πρώην υπουργούς του.

Ποιοι είναι οι υποψήφιοι

Ο Γιώργος Παπανδρέου

Ο Γιώργος Παπανδρέου

Έχει γεννηθεί στις 16 Ιουνίου 1952. Είναι βουλευτής Αχαΐας του Κινήματος Αλλαγής και πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς. Διετέλεσε πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ το διάστημα από 8 Φεβρουαρίου 2004 έως 18 Μαρτίου 2012 και επίσης πρωθυπουργός της Ελλάδας από τις 6 Οκτωβρίου 2009 έως 11 Νοεμβρίου 2011. Τον Νοέμβριο του 2011 παραιτήθηκε από το αξίωμα του πρωθυπουργού και τον Μάρτιο του 2012 αποχώρησε από την προεδρία του ΠΑΣΟΚ.

Τον Ιανουάριο του 2015 αποχώρησε από το ΠΑΣΟΚ και ίδρυσε το πολιτικό κόμμα Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών, το οποίο έλαβε μέρος στις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 αλλά δεν εισήλθε στη Βουλή. Από το 2017 συμμετέχει στην Δημοκρατική Συμπαράταξη και στο Κίνημα Αλλαγής. Στις εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019 εξελέγη βουλευτής Αχαΐας με το Κίνημα Αλλαγής.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης

Ο Νίκος Ανδρουλάκης

Ο επόμενος υποψήφιος είναι ο Νίκος Ανδρουλάκης με καταγωγή από την Κρήτη, ο οποίος δήλωσε επίσημα την υποψηφιότητα του στις εκλογές του Κινήματος Αλλαγής. Είναι Ευρωβουλευτής με την Προοδευτική Συμμαχία Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D) και επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπείας.

Λόγω της ηλικίας του, αφού έχει γεννηθεί στις 7 Φεβρουαρίου 1979, εκτιμάται πως μπορεί να απευθυνθεί στους νεότερους. Άλλωστε σε αρκετές δηλώσεις του έχει αναφέρει την ανάγκη ανανέωσης προσώπων.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος

Ο Ανδρεας Λοβέρδος

Ο Ανδρέας Λοβέρδος ήταν ο πρώτος που δήλωσε ότι θα είναι υποψήφιος για την προεδρία του ΚΙΝΑΛ. Έχει γεννηθεί στις 15 Μαΐου 1956 και είναι βουλευτής Β1' Βόρειου Τομέα Αθηνών του Κινήματος Αλλαγής. Εκλέγεται βουλευτής με το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα (ΠΑΣΟΚ), τη Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Κίνημα Αλλαγής από το 2000. Μετά τις εκλογές του Ιανουαρίου 2015 ορίστηκε Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και μετά τις εκλογές του 2019 ορίστηκε Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής.

Στην κυβέρνηση Σημίτη διετέλεσε υφυπουργός Εξωτερικών (2002-2004) με αρμοδιότητα τις διεθνείς οικονομικές σχέσεις και την αναπτυξιακή συνεργασία. Στην κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου ανέλαβε το 2009 το χαρτοφυλάκιο του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και το 2010 αυτό του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, το οποίο διατήρησε και στην κυβέρνηση Παπαδήμου. Το τελευταίο εξάμηνο της κυβέρνησης Σαμαρά κατείχε τη θέση του υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Το 2012, διαφώνησε με την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και δημιούργησε μια πολιτική κίνηση, τη Ριζοσπαστική Κίνηση Σοσιαλδημοκρατικής Συμμαχίας από την οποίο προήλθε η Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα. Το 2014 το κόμμα του συμμετείχε στις Ευρωεκλογές με τον πολιτικό συνασπισμό Ελιά - Δημοκρατική Παράταξη και το φθινόπωρο του ίδιου έτους επέστρεψε στο ΠΑΣΟΚ. Τον Ιούνιο του 2015, διεκδίκησε την αρχηγία του ΠΑΣΟΚ με συνυποψηφίους του τη Φ. Γεννηματά και τον Ο. Κωνσταντινόπουλο.
Υπέρ της υποψηφιότητας του έχουν ταχθεί μεταξύ άλλων η ευρωβουλευτής του κόμματος Εύα Καϊλή, οι βουλευτές Χαρά Κεφαλίδου, Νάντια Γιαννακοπούλου και Δημήτρης Κωνσταντόπουλος.

Ο Χάρης Καστανίδης

Ο Χάρης Καστανίδης

Ένας άλλος υποψήφιος για την αρχηγία του κόμματος είναι ο Χάρης Καστανίδης. Έχει γεννηθεί το 1956 και είναι βουλευτής που διετέλεσε Υπουργός Εσωτερικών και Υπουργός Δικαιοσύνης της κυβέρνησης Γεωργίου Παπανδρέου. Στις εκλογές του 2019 εξελέγη πρώτος σε σταυρούς βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στην Α' Θεσσαλονίκης.

Όταν ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «δεν ταιριάζει στη δημοκρατική παράταξη η ταιριάζει η κατήφεια ενός ισχνού παρόντος για αυτό είναι ανάγκη να ξαναβρεί την ψυχή της, την ταυτότητά της και τον βηματισμό της, να ξαναγίνει μεγάλη, γιατί μόνο έτσι θα βρουν και τον δικό τους βηματισμό προς το μέλλον η Ελλάδα και οι Έλληνες».

«Η απόφασή μου να διεκδικήσω την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής αυτή την επιδίωξη υπηρετεί. Είναι και το προσωπικό μου χρέος απέναντι στην παράταξη που φιλοξένησε τα πιο ευγενικά όνειρα διαφορετικών γενεών», τόνισε.

Ο Παύλος Γερουλάνος

Ο Παύλος Γερουλάνος

Ο Παύλος Γερουλάνος δήλωσε πως θα παρέμενε υποψήφιος ακόμα και αν ο Γιώργος Παπανδρέου αποφάσιζε να θέσει υποψηφιότητα, όπως και έγινε.

«Θεωρώ ότι κανείς δεν χρειάζεται να φοβάται υποψηφιότητες σε μια προεκλογική διαδικασία. Θα ακουστούν περισσότερες ιδέες, θα συζητηθούν, θα ανταλλάξουμε και μεταξύ μας ιδέες» τόνισε.

Έχει γεννηθεί το 1966 και υπήρξε γενικός γραμματέας Αποδήμου Ελληνισμού, ενώ εξελέγη βουλευτής στις εκλογές του 2009, κατέχοντας την 5η θέση του ψηφοδελτίου επικρατείας του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος. Τοποθετήθηκε στην κυβέρνηση Παπανδρέου του 2009 στη θέση του υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού της Ελλάδας, θέση που διατήρησε και στην μετέπειτα κυβέρνηση Παπαδήμου. Φιλοδοξεί να προσελκύσει ψηφοφόρους από τον ευρύτερο χώρο της σοσιαλδημοκρατίας.

Ο Παύλος Χρηστίδης

Ο Παύλος Χρηστίδης

Ο Παύλος Χρηστίδης είναι ο έτερος υποψήφιος για την προεδρία του ΚΙΝΑΛ, ο οποίος μπορεί να απευθυνθεί κυρίως σε νεαρότερο κοινό, αφού είναι ένας νέος πολιτικός, γεννημένος το 1983.

Είχε δυναμική παρουσία τα τελευταία χρόνια ως εκπρόσωπος του κόμματος. «Θα ασχοληθώ με το να πείσω όσο το δυνατόν περισσότερους συμπολίτες μας ότι η μεγάλη δημοκρατική παράταξη όπως εκφράστηκε ιστορικά από το ΠΑΣΟΚ, πρέπει να βρει διέξοδο σε μια γενιά η οποία μπορεί να έχει περάσει πολύ δύσκολα τα τελευταία χρόνια, αλλά έχει τις ικανότητες και δυνατότητες να πετύχει», έχει αναφέρει μεταξύ άλλων.

Ο Βασίλης Κεγκέρογλου

Ο Βασίλης Κεγκέρογλου

Ο Βασίλη Κεγκέρογλου, πριν από μερικές ημέρες με δηλώσεις του άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλαγής στάσης σε περίπτωση επισημοποίησης της υποψηφιότητας του Γιώργου Παπανδρέου.

Ωστόσο όπως ενημέρωσε ο ίδιος -πριν από την ανακοίνωση του Γιώργου Παπανδρέου- θα είναι υποψήφιος. «Σήμερα, κατέθεσα 6.837 υπογραφές ενεργών πολιτών, φίλων και μελών του Κινήματος Αλλαγής από όλη την Ελλάδα, που υποστηρίζουν την υποψηφιότητά μου. Μέσα στον ελάχιστο χρόνο των πέντε (5) ημερών, πρόσφεραν απλόχερα την εμπιστοσύνη τους στο πρόσωπό μου. Ευχαριστώ τον καθένα ξεχωριστά μέσα από την καρδιά μου», ανέφερε. Μένει να φανεί αν τελικά θα αποσυρθεί.

Έχει γεννηθεί στις 15 Απριλίου του 1961. Είναι βουλευτής Ηρακλείου Κρήτης από τις εκλογές του 2004. Στο παρελθόν, διετέλεσε Υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας σε δύο περιπτώσεις, με κύρια ευθύνη στον τομέα Κοινωνικής Προστασίας και Πρόνοιας.
Εντάχθηκε στο ΠΑΣΟΚ το 1978, ενώ την περίοδο 1980-1982 διετέλεσε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Φοιτητικού Συλλόγου Φυσικού του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Συμμετείχε, επίσης, ως σύνεδρος στα Πανσπουδαστικά Συνέδρια της Εθνικής Φοιτητικής Ένωσης Ελλάδος των ετών 1980, 1982 και 1984. Αργότερα, ασχολήθηκε με την τοπική αυτοδιοίκηση, διατελώντας, μεταξύ άλλων, κοινοτικός σύμβουλος Αρκαλοχωρίου και νομαρχιακός σύμβουλος Ηρακλείου. Εξελέγη για πρώτη φορά μέλος της Βουλής των Ελλήνων στις εκλογές του 2004 και, έκτοτε, επανεκλέγεται ως πρώτος μεταξύ των υποψηφίων του ΠΑΣΟΚ στην εκλογική περιφέρεια Ηρακλείου. Από το 2001 εκλέγεται ως μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, ενώ το 2013 εξελέγη για πρώτη φορά μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του Κόμματος.