Η φονική πλημμύρα του Ποδονίφτη στην Αττική: «Η Μεσογείων ήταν ένα ποτάμι με χαλίκια και νερά»

Newsroom
 Η φονική πλημμύρα του Ποδονίφτη στην Αττική: «Η Μεσογείων ήταν ένα ποτάμι με χαλίκια και νερά»
Σαν σήμερα έχασαν τη ζωή τους 17 άνθρωποι από τις φονικές πλημμύρες που έπληξαν την Ελλάδα το 1994.

Σαν σήμερα, 21 Οκτωβρίου το 1994 σημειώθηκε η 3η μεγαλύτερη πλημμύρα στην Αθήνα, στη μεταπολεμική περίοδο που κόστισε τη ζωή σε 17 ανθρώπους συνολικά.
Από τις 18 Οκτωβρίου, όπως σημειώνει ο μετεωρολόγος Θοδωρής Κολυδάς το ισχυρό κύμα κακοκαιρίας αναμενόταν να επηρεάσει τη χώρα . Από το απόγευμα μάλιστα της 21ης Οκτωβρίου ως το πρωί της επομένης 22ας Οκτωβρίου 1994, έπεσαν 108,6 χιλιοστά βροχής ενώ έπεσαν στο Αστεροσκοπείο 85,0 χιλιοστά και στο Ελληνικό 47,0 χιλιοστά.

2

«Η Κηφισίας είχε γίνει ποτάμι»

Η Μάγδα Τζανάκου, που ήταν βάρδια στην ΕΜΥ, είχε αναφέρει: «Ξεκίνησα στις 6 το απόγευμα από το σπίτι μου στα Μελίσσια γιατί άκουγα τα μπουμπουνητα και είπα να φύγω νωρίς να μην με προλάβουν στο δρόμο. Στο ύψος του ΟΑΚΑ άρχισε ραγδαία καταιγίδα με πολύ νερό αστραπές και αέρα, στα Σίδερα Χαλανδρίου η Κηφισίας είχε γίνει ποτάμι, το νερό έφτανε στο κάτω μέρος της πόρτας του αυτοκινήτου. Μία λεύκα είχε πέσει στο οδόστρωμα, ενώ αυτοκίνητα είχαν μείνει ακίνητα και έκανα σλάλομ για να φτάσω στην Κατεχάκη σε 2 ώρες. Για να περάσω κάθετα την Μεσογείων έκανα ακόμη μια ώρα. Η Μεσογειων ήταν ένα ποτάμι με χαλίκια και νερά. Έφτασα στην ΕΜΥ λίγο πριν τις 10 και μισή...».

2

«Μας τσάκισε η απώλεια ζωών»

Σε ανάρτηση στο προσωπικό ιστολόγιό του ο Δημήτρης Ζιακόπουλος μεταξύ άλλων σε άρθρο του για κείνη τη νύχτα αναφέρει: «Η εφιαλτική εκείνη νύχτα κύλησε χωρίς να πάρουμε ανάσα. Αυτό όμως που μας τσάκιζε περισσότερο δεν ήταν η σωματική κούραση. Ήταν η θλίψη για την απώλεια ανθρώπινων ζωών και τις τεράστιες υλικές καταστροφές. Η πίκρα γιατί παρά τις προειδοποιήσεις μας, τα χειρότερα δεν αποφεύχθηκαν...».

Η μέγιστη ωριαία ένταση της βροχής στη Ν. Φιλαδέλφεια ήταν 42,7 χιλ. (περί την 19:00 της 21ης Οκτωβρίου) και η μέγιστη ένταση 10λέπτου 26,0 χιλιοστά. Στην Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου σημειώθηκαν σε με μια ώρα τα 37.5 mm, ενώ τα μέγιστα δεκάλεπτα σε Φιλαδέλφεια και Ζωγράφου ήταν 26.0 mm και 17.5 mm αντίστοιχα. Στα Σπάτα η ωριαία ένταση ήταν 48,9 χιλιοστά και η μέγιστη ένταση δεκαλέπτου 19,6 χιλιοστά.

«Όλη αυτή κατάσταση προκλήθηκε από ένα κυκλωνικό σύστημα με ψυχρό μέτωπο που σχηματίστηκε στην Ιταλία και κινήθηκε ανατολικά» ανέφερε ο Θοδωρής Κολυδάς: «Όπως φαίνεται στις 21/10/1994 και ώρα 18:00 UTC, το χαμηλό κέντρο του συστήματος με πίεση 994 hPa ήταν εγκατεστημένο μεταξύ Ιταλίας και Σικελίας, ενώ το ψυχρό μέτωπο προχωρούσε προς το Ιόνιο Πέλαγος και την Ελληνική Χερσόνησο. Ταυτόχρονα, ένα εκτεταμένο σύστημα με υψηλές πιέσεις των 1040 hPa ήταν εγκατεστημένο στην Κεντρική Ρωσία. Οι παραπάνω δορυφορικές παρατηρήσεις από την περιοχή της Αθήνας στις 12:00 UTC δείχνουν για όλη την τροπόσφαιρα ένα περιβάλλον σχεδόν κορεσμένο».

2

2

Τα επόμενα διαδοχικά συστήματα που ακολούθησαν το μεγάλο κύμα της κακοκαιρίας πέρασαν χωρίς να δημιουργήσουν ιδιαίτερα προβλήματα αν και υπήρχε αυτή η πιθανότητα , καθώς είχε δημιουργηθεί στις 23 του μηνός ένας στρόβιλος δυτικά της Κρήτης , νότια της Ιταλίας ο οποίος στις 24 του μηνός πέρασε νότια της Κρήτης

Στη Ρόδο χάθηκαν από τις πλημμύρες 4 τουρίστες, ενώ την επόμενη πνίγηκαν 10 άνθρωποι στην Αθήνα και 3 άλλοι σε διάφορες περιοχές της χώρας.