Βρετανοί επιστήμονες δοκιμάζουν νέα τεχνολογία χαρτογράφησης ακτινοβολίας στο Chernobyl

Newsroom
Βρετανοί επιστήμονες δοκιμάζουν νέα τεχνολογία χαρτογράφησης ακτινοβολίας στο Chernobyl
Βρετανοί επιστήμονες δοκιμάζουν νέα τεχνολογία χαρτογράφησης ακτινοβολίας στο Chernobyl.

Μια καινοτόμα και πρωτοποριακή τεχνολογία θα δοκιμάσουν Βρετανοί επιστήμονες ώστε να χαρτογραφήσουν την ακτινοβολία στο Chernobyl αλλά και να βοηθήσουν τη διαδικασία παροπλισμού.

Μια ομάδα που τίθεται επικεφαλής από επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ, δοκίμασαν ένα νέο σύστημα σάρωσης της ακτινοβολίας στο κέντρο της ζώνης της καταστροφής του Chernobyl, δηλαδή τον πυρηνικό αντιδραστήρα 4, ο οποίος πυροδότησε τη χειρότερη πυρηνική καταστροφή που έχει δει ο κόσμος!

1

Η «σαρκοφάγος» στον αντιδραστήρα 4 είναι πλέον τόσο υποβαθμισμένη, οπότε δόθηκε η άδεια να αρχίσει η αποσυναρμολόγησή της από απόσταση, μια διαδικασία που βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στη ρομποτική τεχνολογία.

Τα υπολείμματα του πυρήνα του αντιδραστήρα που ανακτώνται θα συσκευαστούν για να αποφευχθεί η διαρροή ακτινοβολίας, με τους επιστήμονες να αναμένουν ότι τα επίπεδα ραδιενέργειας και η κατανομή της θα αλλάξουν γρήγορα κατά τη διαδικασία παροπλισμού.

1

Ο επικεφαλής ερευνητής Τομ Σκοτ, από το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ δήλωσε: «Η ομάδα έκανε φανταστική δουλειά στην ανάπτυξη των συστημάτων μας γρήγορα και σε δύσκολες συνθήκες. Είναι μια τεράστια ανταμοιβή μετά από μήνες σκληρής δουλειάς και προγραμματισμού, να γνωρίζουμε ότι η τεχνολογία μας λειτουργεί καλά».

Ο Δρ. Μαξίμ Σαβελίεβ, ανώτερος ερευνητής δήλωσε: «Θα μας βοηθήσει (το εγχείρημα) τελικά στη μετατροπή του Chernobyl -και στην περιοχή γύρω του-σε περιβαλλοντικά ασφαλές μέρος».