Τρία χρόνια από τον χαμό του «ήρωα του Αιγαίου»: «Αυτά τα μάτια που ανάμεσα σε ουρλιαχτά μάς ζητούσαν να τα σώσουμε…» (vids)

Newsroom
Τρία χρόνια από τον χαμό του «ήρωα του Αιγαίου»: «Αυτά τα μάτια που ανάμεσα σε ουρλιαχτά μάς ζητούσαν να τα σώσουμε…» (vids)
Σαν σήμερα το 2018 άφησε την τελευταία του πνοή από ανακοπή καρδιάς, ο υποπλοίαρχος του Λιμενικού Κυριάκος Παπαδόπουλος που έσωσε στο Αιγαίο πάνω από 5.000 ψυχές.

Υπάρχουν (ευτυχώς ακόμα) άνθρωποι της διπλανής πόρτας που με ανιδιοτέλεια προσφέρουν συνεχώς, μένοντας μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας και συνεχίζοντας με ταπεινότητα τη βοήθεια και την αλληλεγγύη. Άνθρωποι που λένε «οι στιγμές της προσωπικής αδυναμίας είναι πολυτέλεια, που δεν την έχουμε. Λίγα μίλια παραπέρα υπάρχουν άνθρωποι που χρειάζονται τη βοήθεια μας. Εμείς έχουμε καιρό να κλάψουμε» και το εννοούν, το κάνουν πράξη.

Ένας τέτοιος ήταν ο Κυριάκος Παπαδόπουλος. Ο «ήρωας του Αιγαίου» όπως τον αποκαλούν, ο οποίος διέσωσε πάνω από 5.000 ανθρώπους μεταξύ Λέσβου και Μικρασιατικών παραλίων.

Ο υποπλοίαρχος του Λιμενικού σώματος δυστυχώς δεν βρίσκεται κοντά μας. Σαν σήμερα, πριν από τρία χρόνια, «έφυγε» από τη ζωή από ανακοπή καρδιάς.

1

Καταγωγή από τη Νικομήδεια

Γέννημα θρέμμα προσφυγικής οικογένειας από την Νικομήδεια και παιδί μαστόρων μεταλλοτεχνίας, οι οποίοι σμίλεψαν τις μεταλλικές δάφνες στο άγαλμα της Ελευθερίας στη Μυτιλήνη. Αποφοίτησε από τη Σχολή Εμποροπλοιάρχων των Οινουσσών και αρχικά ναυτολογήθηκε σε πλοίο του εμπορικού Ναυτικού και εν συνεχεία στο Λιμενικό.

«Είστε πραγματικός ήρωας»

Ο Κυριάκος Παπαδόπουλος «βούταγε» με το σκάφος του, όπου υπήρχε ανάγκη, έσωζε ζωές προσφύγων που κάθε δευτερόλεπτο κινδύνευε η ζωή τους και το να χαθούν τα βάθη του Αιγαίου. Όταν τον είχε επισκεφτεί ο καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν στη Μυτιλήνη, μαζί με τον τότε πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα, είχε μια στιχομυθία με τον Κυριάκο Παπαδόπουλο.

  • - «Πόσους ανθρώπους έχετε σώσει;»
  • - «Περισσότερους από πέντε χιλιάδες»

Ο Φάιμαν δεν άκουσε καλά και του είπε: «Πέντε ζωές είναι κάτι πολύ σημαντικό».
Όταν όμως του διευκρίνισαν πως ο Κυριάκος Παπαδόπουλος είχε σώσει πάνω από 5.000 ζωές τότε ο Φάιμαν με περισσή έκπληξη είχε απαντήσει:

  • - «Είσαστε πραγματικός ήρωας».

1

Το ντοκιμαντέρ «4.1 μίλια»

Η δράση και η προσφορά του Κυριάκου Παπαδόπουλου, ο οποίος βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών, ενέπνευσε την τελειόφοιτη τότε φοιτήτρια Δάφνη Ματζιαράκη,στη σχολή δημοσιογραφίας του πανεπιστημίου Berkley στην Καλιφόρνια, για να γυρίσει το ντοκιμαντέρ «4.1 μίλια», ταξιδεύοντας μάλιστα στη Μυτιλήνη. Στο ντοκιμαντέρ απεικονίζεται η δράση του Κυριάκου Παπαδόπουλου και του πληρώματός του από το σκάφος ΠΛΣ 602, ενώ προβάλλονται δραματικές εικόνες από το πολύνεκρο ναυάγιο στις 28 Οκτωβρίου του 2015 ανοιχτά της Εφταλούς.
Το ντοκιμαντέρ είχε υποψηφιότητα στα Όσκαρ και μάλιστα ο Κυριάκος Παπαδόπουλος είχε ταξιδέψει στο Λος Άντζελες μαζί με την κόρη του και είχαν σταθεί στο πλευρό της Δάφνης Ματζιαράκη.

«Έβγαλε νερό από το στόμα...»

Οι περιγραφές από την δράση του, συγκλονιστικές, συγκινητικές, ανατριχιαστικές. Αυτό που έμενε ήταν «τα μάτια των ανθρώπων στα ναυάγια. Αυτά τα μάτια που ανάμεσα σε ουρλιαχτά μάς ζητούσαν να τα σώσουμε…».
Μία μόλις ιστορία, από την προσπάθεια διάσωσης ενός 2χρονου είναι σοκαριστική… «Τον ανασύραμε τον μικρό μόλις τον εντοπίσαμε. Παρούσα στην επιχείρηση η διασώστρια Ζωή Λειβαδίτη. Αυτή πρώτη κι εγώ δεύτερος στη μάχη να ζήσει το παιδί… Το έχουμε ξανακάνει. Άλλες φορές τα καταφέραμε άλλες όχι…
Κάποια στιγμή το παιδί έδωσε σημάδια πως θα ζήσει. Έβγαλε νερό από το στόμα του κι από τη μύτη του. Συνέχισα να του δίνω το ‘φιλί της ζωής’. Χάρηκα, αλλά η χαρά κράτησε λίγο. Είχα καταλάβει πως το παιδί είχε πεθάνει, αλλά έλεγα πως δεν μπορεί, θα ζήσει. Πρέπει να ζήσει. Μέχρι που το παρέδωσα»!

2

Αυτός ήταν ο Κυριάκος Παπαδόπουλος.
Δεν μπορείς πλέον να λες «ήρωες δεν υπάρχουν πια». Υπάρχουν.
Ένας τέτοιος ήταν ο Κυριάκος Παπαδόπουλος.
Και έχασε η ανθρωπότητα όλη…