Χρυσή Αυγή: Προσοχή στο κενό μεταξύ άγνοιας και συνενοχής

Χρυσή Αυγή: Προσοχή στο κενό μεταξύ άγνοιας και συνενοχής
Από το 2012, την πρώτη χρονιά εισαγωγής της Χρυσής Αυγής στη Βουλή, έως σήμερα, ένα χρόνο μετά την καταδίκη της ως εγκληματική οργάνωση, χιλιάδες πολίτες «δεν γνωρίζουν».

Την άγρια νύχτα της 18ης Σεπτεμβρίου του 2013, μια νεαρή κοπέλα καθόταν σε ένα παγκάκι με μια φίλη της, κι είδαν μπροστά τους να χύνεται αίμα. Είδαν αίμα αθώου στα χέρια του μίσους, κι αποφάσισαν να μην κοιτάξουν τη δουλειά τους.

Η σπουδαία αυτή πράξη γενναιότητας έγινε η θρυαλλίδα στην καταδικαστική για την Χρυσή Αυγή απόφαση της 7ης Οκτωβρίου του 2020. Οι δύο αυτές κοπέλες η Δήμητρα Ζώρζου και η Παρασκευή Καραγιαννίδου αυτόπτες μάρτυρες της σημαντικότερης πολιτικής δολοφονίας του τόπου τις τελευταίες δεκαετίες, ήταν εκ των βασικών μαρτύρων στην πολύκροτη δίκη της Χρυσής Αυγής.

Στη δίκη που έστειλε στη φυλακή τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης που φόρεσε για χρόνια τον μανδύα του πολιτικού κόμματος, που έσπειρε μίσος και θέρισε ψήφους. Ψήφους τόσες (450.000) που ήταν ικανές να ανοίξουν την πόρτα της Βουλής τον Μάη του 2012 για πρώτη φορά.

Οι επιθέσεις που προηγήθηκαν των δολοφονιών των Σαχζάτ Λουκμάν και Παύλου Φύσσα

Είχαν προηγηθεί η επίθεση με μαχαίρια ομάδας μαυροφορεμένων τύπων με κοντοκουρεμένα κεφάλια, σε έναν 19χρονο Πακιστανό. Το πογκρόμ του Ηλία Κολίοπουλου και μιας ομάδας δέκα ατόμων σε καταστήματα στην περιοχή του Αγ. Παντελεήμονα.

Η δολοφονία του Αλίμ Αμπντούλ Μάναν με μαχαίρι από δύο άνδρες μετά από ρατσιστικό πογκρόμ στο κέντρο της Αθήνας και ο τραυματισμός περισσότερων από 100 μεταναστών. (Οι Ηλίας Κασιδιάρης, Ηλίας Παναγιώταρος, Ευστάθιος Μπούκουρας, Παναγιώτης Ηλιόπουλος πρωτοστατούν.) Η επίθεση σε δύο γυναίκες από το Δέλβινο Αλβανίας, στο Μεταξουργείο από ομάδα χρυσαυγιτών.

Με τον μανδύα του αντισυστημικού κοινοβουλευτικού κόμματος η Χρυσή Αυγή προχωρά σε δεκάδες έκνομες ενέργειες (Μεταξύ του 2003 και του 2019 είχαν εκδοθεί περίπου 30 καταδικαστικές αποφάσεις για εγκληματικές ενέργειες στελεχών και μελών της ΧΑ.) Ενέργειες συντονισμένες κι ενορχηστρωμένες από τον πυρήνα του ναζιστικού μορφώματος.

Ένα μήνα μετά τις εθνικές εκλογές του 2012, 20 άτομα σπάνε τα παράθυρα και επιτίθενται σε 4 Αιγύπτιους ψαράδες που βρίσκονταν στο σπίτι. Τον ίδιο μήνα, ο χρυσαυγίτης Βαγγέλης Στεφανάκης επιτίθεται μαζί με ένα ακόμα άτομο στο προεκλογικό περίπτερο του ΚΚΕ στην Αγία Παρασκευή, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό δημοτικού συμβούλου της Λαϊκής Συσπείρωσης.

Τον Σεπτέμβριο του 2013, δύο άτομα εισβάλουν στο κουρείο πακιστανού μετανάστη, ξυλοκοπούν πακιστανό εργαζόμενο, και βάζουν φωτιά στο κουρείο ενώ βρισκόταν μέσα ο εργαζόμενος. Επιπλέον, τέσσερα μέλη της Χρυσής αυγής επιτίθενται με ξύλα, γροθιές και κλωτσιές σε άτομα που μοίραζαν φυλλάδια της Αντιναζιστικής Πρωτοβουλίας Πειραιά στην Πλάκα, τραυματίζοντας έναν άντρα.

Ομάδα τριάντα ατόμων παρουσιάζεται ως «Επιτροπή Κατοίκων Κυψέλης» στον χώρο όπου συγκεντρώνεται η κοινότητα της Τανζανίας. Τα μέλη της «Επιτροπής» απαιτούν να μάθουν τι ακριβώς συμβαίνει στον χώρο. Οι μετανάστες τούς δείχνουν όλα τα νόμιμα έγγραφα, αποχωρούν κι επιστρέφουν διπλάσιοι την επόμενη ημέρα. Δέκα μετανάστες που βρίσκονται μέσα φυγαδεύονται με τη βοήθεια της αστυνομίας. Η «επιτροπή» καταστρέφει ολοσχερώς τον χώρο.

Τάγμα εφόδου με επικεφαλής τον Κων/νο Μπαρμπαρούση και τον αστυνομικό φρουρό του Δημήτριο Μακρή κάνει «έλεγχο» σε μετανάστες μικροπωλητές στη λαϊκή αγορά Μεσολογγίου. Τους σπάνε τους πάγκους με το εμπόρευμα, τους διώχνουν με τη βία, με το πρόσχημα της απουσίας επίσημων εγγράφων.

Μέλη παραθρησκευτικών οργανώσεων και μέλη της Χρυσής Αυγής επιχειρούν με τη βία να εμποδίσουν παράσταση στο Θέατρο Χυτήριο. Τον Γενάρη του 2013, ο 27χρονος Πακιστανός Σαχζάτ Λουκμάν πηγαίνει με το ποδήλατο στη δουλειά του, στη λαϊκή. Οι Χρυσαυγίτες Λιακόπουλος και Στεργίοπουλος τον μαχαιρώνουν με μαχαίρια-πεταλούδες, επτά φορές. Τον παρατάνε αιμόφυρτο στην άσφαλτο.

Τον ίδιο μήνα, ο φοιτητής Θεολογίας και γιος πρώην διοικητή των ΕΚΑΜ Γιώργος Αποστολόπουλος με συνεργό τον ανήλικο Αλέξανδρο Χατζηπαυλίδη επιτίθενται με μαχαίρι και τραυματίζουν στον λαιμό και το πρόσωπο τον 16χρονο Φοίβο. Οι δύο δράστες ήταν μέλη του Μετώπου Νεολαίας της Χρυσής Αυγής.

Τον Ιούλιο του 2013 μηχανοκίνητο τάγμα εφόδου, αποτελούμενο από πενήντα μηχανές, στις οποίες επέβαιναν μέλη των πυρήνων Νίκαιας και Πειραιά της Χρυσής Αυγής, επιτίθεται στον ελευθεριακό χώρο «ΣΥΝΕΡΓΕΙΟ» την ώρα που πραγματοποιείται μάθημα αγγλικών σε μικρά παιδιά!

Τον Αύγουστο του 2013 τρεις άντρες με παντελόνια παραλλαγής και μπλούζες Χρυσής Αυγής σταματούν τον 18χρονη Χρήστο στην Πάτρα. Του ζητάνε ταυτότητα, δεν έχει, τον χτυπούν παντού σε όλο το σώμα.

Τον ίδιο μήνα ο Ζαχίρ και ο Φαζλέ, μετανάστες από το Μπαγκλαντές, επιστρέφουν από τη δουλειά τους με ένα μηχανάκι. Δυο άντρες με καδρόνια στα χέρια τούς ρίχνουν κάτω και αρχίζουν να τους χτυπάνε με μανία. Τον Σεπτέμβριο του 2013, περίπου 50 Χρυσαυγίτες με λοστούς και καδρόνια επιτίθενται σε ομάδα περίπου 30 ατόμων του ΚΚΕ που διενεργούσε αφισοκόλληση στο Πέραμα.

Το βράδυ της 17ης, ξημερώματα 18ης Σεπτεμβρίου του 2013, ο αντιφασίστας μουσικός Παύλος Φύσσας δολοφονείται από τον Γιώργο Ρουπακιά, μέλος της Χρυσής Αυγής, στο Κερατσίνι, «σε δημόσια θέα».

Στις 28 Σεπτεμβρίου του 2013, μετά την κατεπείγουσα έρευνα του αντεισαγγελέα, στοιχειοθετείται η κατηγορία της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης από τη ΧΑ. Συλλαμβάνονται ο Μιχαλολιάκος, ο Κασιδιάρης, ο Παναγιώταρος, ο Παππάς κ.α.

Εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες στηρίζουν δια της ψήφου τους δολοφόνους

Παρόλα αυτά, ο Άρειος Πάγος εγκρίνει τη συμμετοχή της στις ευρωεκλογές του 2014 και η ΧΑ σκαρφαλώνει στην τρίτη θέση με 9,39%. 536.910 πολίτες δεν γνώριζαν.

Τον Οκτώβριο του 2014 ο εισαγγελέας Ισίδωρος Ντογιάκος εισηγείται και το Συμβούλιο Εφετών τον Φεβρουάριο του 2015 διατάζει την παραπομπή σε δίκη 69 Χρυσαυγιτών – μεταξύ αυτών του συνόλου της ηγετικής ομάδας. Στις 20 Απριλίου 2015 ξεκινά η δίκη της ΧΑ στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων.

Παρόλα αυτά, η ΧΑ στις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 συγκεντρώνει ποσοστό 6,28%. 388.447 πολίτες δεν γνώριζαν. Στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015, παραμένει σταθερή με 6,99%. 379.581 πολίτες δεν γνώριζαν. Στις ευρωεκλογές του του 2019, η Χρυσή Αυγή συγκεντρώνει ποσοστό 4,87%. 275.734 πολίτες ακόμα δεν γνώριζαν.

Στις εθνικές εκλογές του 2019, η Χρυσή Αυγή μένει εκτός Βουλής με ποσοστό 2,93%. 165.620 πολίτες ακόμα δεν γνώριζαν.

Στις 7 Οκτωβρίου του 2020 οι δικαστές αποφασίζουν την καταδίκη της Χρυσής Αυγής ως εγκληματικής οργάνωσης. Εκδίδονται εντάλματα σύλληψης για τον αρχηγό της οργάνωσης Νίκο Μιχαλολιάκο και για δώδεκα βουλευτές που αποτελούσαν την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Χρυσής Αυγής το 2012: Ηλίας Κασιδιάρης, Ιωάννης Λαγός, Ηλίας Παναγιώταρος, Γιώργος Γερμενής, Χρήστος Παππάς, Αρτέμης Ματθαιόπουλος, Παναγιώτης Ηλιόπουλος, Νίκος Κούζηλος, Πολύβιος Ζησιμόπουλος, Αντώνης Γρέγος, Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης και Νίκος Μίχος.

Το νέο πρόσωπο του μίσους

Λίγες μέρες μετά τις βουλευτικές εκλογές ο Γιάννης Λαγός καταδικασθείς για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης ανακοίνωσε την ανεξαρτητοποίηση του από τη Χρυσή Αυγή και την ίδρυση της Εθνικής Λαϊκής Συνείδησης, την Ε. ΛΑ. ΣΥΝ. Στις 4 Ιουνίου 2020, ο επίσης αποχωρήσας από την Χρυσή Αυγή και καταδικασθείς για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης ανακοίνωσε την ίδρυση των Ελλήνων για την Πατρίδα.

Ένα χρόνο μετά την καταδίκη της Χρυσής Αυγής ομάδα φασιστών που δρούσε σαν τάγμα εφόδου, επιτέθηκε σε φοιτητές έξω από το 1ο-2ο ΕΠΑΛ Σταυρούπολης, στη Θεσσαλονίκη. Ένα χρόνο μετά την καταδίκη της Χρυσής Αυγής, το «Μέτωπο Νεολαίας» εξέδωσε ανακοίνωση για την αυτή την επίθεση, τασσόμενη στο πλευρό των κουκουλοφόρων «μαθητών» και επιβεβαιώνοντας ότι στους κόλπους των μαθητών κρύβονται ακροδεξιά στοιχεία.

Ένα χρόνο μετά κι αυτή η «παρέμβαση» της νεολαίας της Χρυσής Αυγής αναφορικά με τα σοβαρά επεισόδια στη Σταυρούπολη, μόνο τυχαία δεν είναι, αφού το τελευταίο διάστημα η οργάνωση επιχειρεί να επανασυστήσει τους πυρήνες της σε όλη την χώρα «στρατολογώντας» μαθητές και φοιτητές.

Ένα χρόνο αργότερα, κι ο Ηλίας Κασιδιάρης, προβαίνει σε ένα ανηλεές τουϊτάρισμα μέσα από τη φυλακή, δηλώνει «παρών» σε εκδηλώσεις, απευθύνει καλέσματα, ανεβάζει βίντεο στο Youtube που τυγχάνουν δεκάδων χιλιάδων προβολών. Ένα χρόνο μετά, όλοι γνωρίζουν. Είναι συνένοχοι.