Ο ανεξιχνίαστος στραγγαλισμός του συγγραφέα Ταχτσή που τον βρήκαν γυμνό με ξανθιά περούκα

Newsroom
Ο ανεξιχνίαστος στραγγαλισμός του συγγραφέα Ταχτσή που τον βρήκαν γυμνό με ξανθιά περούκα
Σαν σήμερα το 1927 γεννήθηκε ο ποιητής και συγγραφέας (Τρίτο Στεφάνι), ο οποίος στα 60 του χρόνια στραγγαλίστηκε, όντας γυμνός και φορώντας ξανθιά περούκα, σε ένα σκηνικό που θύμιζε… ληστεία.

33 χρόνια μετά την άγρια δολοφονία του ποιητή, συγγραφέα και δημιουργού του “Το Τρίτο Στεφάνι” που μεταφέρθηκε και στην τηλεόραση, Κώστα Ταχτσή και το μυστήριο παραμένει. Τα τρία σενάρια είναι ακόμη υπαρκτά, καθώς η υπόθεση έχει μπει στο αρχείο.

Μιλάμε για μία δολοφονία που είχε συγκλονίσει το κοινό της Ελλάδας, γνωρίζοντας τις σεξουαλικές προτιμήσεις του Κώστα Ταχτσή- άλλωστε δεν τις έκρυψε ποτέ- οπότε αυτόματα τις συνέδεσε με το έγκλημα. Ή μήπως ήταν βαθύτερες οι αιτίες; Δούλευε την αυτοβιογραφία του όπου “έκαιγε” πολύ κόσμο.

Σαν σήμερα, το 1927 γεννήθηκε ο Κώστας Ταχτσής, αλλά το τέλος του ήταν τραγικό. Ήταν άνθρωπος με ιδιαιτερότητες και πολλές φορές προκάλεσε όχι μόνο τη κοινή γνώμη, αλλά διακινδύνευε και την ίδια του τη ζωή.

Ντυνόταν γυναικεία και έκανε πεζοδρόμιο

Δεν έκρυψε όμως ποτέ την ερωτική του επιλογή. Ντυνόταν με γυναικεία ρούχα από τότε που ήταν μετανάστης στην Αυστραλία, ίσως επηρεασμένος από τη γιαγιά του, που η ίδια τον έντυνε κοριτσίστικα και δεν του επέτρεπε να συνάπτει σχέσεις με κορίτσια. Ξεκίνησε να κάνει πεζοδρόμιο στα ταξίδια του στην Αμερική και επειδή έβγαζε λεφτά το συνέχισε και στην Ελλάδα. Όπως είχε πει το έκανε για βιοποριστικούς λόγους.

Νεκρός με ξανθιά γυναικεία περούκα

Στα 60 του χρόνια και δη στις 27 Αυγούστου το 1988, τον έψαχνε η αδερφή του, καθώς δεν απαντούσε στο τηλέφωνο. Η Ελπίδα πήγε σπίτι του και ανακάλυψε το πτώμα του, γυμνός και φορώντας μια ξανθιά περούκα, έχοντας βαμμένα κόκκινα νύχια και δίπλα του είχε πεταμένα γυναικεία ρούχα. Σύμφωνα με την ιατροδικαστική έκθεση, ο θάνατος είχε επέλθει πριν από 48 ώρες.

Παρατηρώντας το σπίτι, όλα σηματοδοτούσαν πως είχε διαπραχθεί ληστεία, καθώς έλειπαν ένα βίντεο, ένας αυτόματος τηλεφωνητής και μία φωτογραφική μηχανή. Βέβαια, στην τσέπη του παντελονιού του βρέθηκαν ακόμη 5.500 δραχμές, που σημαίνει πως αν ήταν ληστεία, θα τα είχαν πάρει.

Οι τρεις άντρες στο σπίτι του

Η μαρτυρία ενός γείτονα έκανε λόγο για τρεις νεαρούς άντρες που είχαν επισκεφτεί το σπίτι του Ταχτσή. Η έρευνα επικεντρώθηκε σε έναν 30χρονο, μελαχρινό με μουστάκι, καλοντυμένο άνδρα, ο οποίος όμως δεν εντοπίστηκε ποτέ. Αυτός φέρεται να είναι ο τελευταίος άνθρωπος που είδε ζωντανό τον Κώστα Ταχτσή. Τα δακτυλικά αποτυπώματα στο σπίτι, ανήκαν σε συγγενικά ή φιλικά πρόσωπα, που ήταν υπεράνω κάθε υποψίας, οπότε η υπόθεση αρχειοθετήθηκε και το έγκλημα έμεινε ανεξιχνίαστο.

Τα τρία σενάρια

Με την υπόθεση να μείνει ανεξιχνίαστη, τα πιθανά σενάρια ήταν τρία.

  1. Ληστεία μετά φόνου: Άπειρος δράστης που έψαχνε χρήματα και άρπαξε ότι συσκευές βρήκε μπροστά του, σκοτώνοντας τον συγγραφέα και ποιητή. Ο Ταχτσής ήταν μεθυσμένος και δεν αντιστάθηκε. Εξάλλου βρέθηκε στο αίμα του αλκοόλ ενώ δεν υπήρξαν ενδείξεις πάλης.
  2. Ο θάνατος ήταν ένα… τυχαίο γεγονός, καθώς προήλθε από ένα ερωτικό παιχνίδι.
  3. Ο Κώστας Ταχτσής ετοίμαζε την αυτοβιογραφία του στην οποία έλεγε ότι θα πει πολλά. Η αδελφή του είχε πει στην αστυνομία πως “ίσως με όσα θα έγραφε να έθιγε κάποιον και να ήθελε να τον βγάλει από τη μέση, σκηνοθετώντας ληστεία”!

Την ζωή του και την άγρια δολοφονία του μετέφερε στην τηλεόραση ο σκηνοθέτης Πάνος Κοκκινόπουλος στη σειρά “Ανατομία ενός Εγκλήματος”.

Η ερωτική μου αναρθοδοξία ήταν αποτέλεσμα παραμόρφωσης και όχι γνήσιας προδιάθεσης” είχε πει ο ίδιος.