Ένα χρόνο μετά την καταδίκη της «Χρυσής Αυγής» σε εγκληματική οργάνωση, το «αυγό του φιδιού» επωάστηκε

Newsroom
Ένα χρόνο μετά την καταδίκη της «Χρυσής Αυγής» σε εγκληματική οργάνωση, το «αυγό του φιδιού» επωάστηκε
Σαν σήμερα το 2020, το νεοναζιστικό κόμμα Χρυσή Αυγή καταδικάστηκε και επίσημα ως εγκληματική οργάνωση. Ο φασισμός όμως στην Ελλάδα υπάρχει και δείχνει τα δόντια του.

«Βάλαμε τη Χρυσή Αυγή στη φυλακή αλλά o φασισμός υπάρχει εκεί έξω. Μην ξεχνάμε τους 500.000 που τους ψήφισαν και διάφορες μορφές φασισμού». Ούτε ένας μήνας δεν πέρασε από τη δήλωση της μάνας-σύμβολο κατά του φασισμού, της Μάγδας Φύσσα, του δολοφονημένου Παύλου- και ακριβώς στον έναν χρόνο από την επίσημη απόφαση του δικαστηρίου ότι η «Χρυσή Αυγή» είναι «εγκληματική οργάνωση», το αυγό του φιδιού όχι μόνο έχει επωαστεί, αλλά έχει «σκάσει» και έχει βγει (ξανά) έξω.

Με την καταδίκη της «Χρυσής Αυγής» και τον εγκλεισμό στη φυλακή των βασικών μελών της αλλά και των καταδικασμένων για δολοφονικές επιθέσεις, δεν σημαίνει ότι ο φασισμός πατάχθηκε. Τα παρακλάδια της «Χρυσής Αυγής» ξεπετιούνται το ένα πίσω από το άλλο και έχουν ρίξει δίχτυα στους ανεμβολίαστους- αρνητές.

Ξέχασε κανείς τα φυλλάδια που είχαν πετάξει στο Σύνταγμα από το κόμμα του Κασιδιάρη, ο οποίος είναι έγκλειστος στη φυλακή; Ίσως αυτές οι εικόνες να ήταν γραφικές, να πίστευε κόσμος πως ήταν τα απομεινάρια του φασισμού, αλλά λάθεψαν όλοι.

2

Ο φασισμός υπάρχει, είναι εδώ και αποτελεί απειλή. Οργανωνόντουσαν στα σκοτάδια, στα μουλωχτά, όταν όλοι πίστευαν πως ήταν πίσω από τα σίδερα και συντονισμένα και μεθοδευμένα τον τελευταίο καιρό εξαπολύουν επιθέσεις. Σε σχολεία, σε πλατείες, στους δρόμους...

Το αυγό του φιδιού φαίνεται πως επωάστηκε στη Βόρεια Ελλάδα. Εκεί που σημειώθηκαν τα τραγικά φασιστικά συμβάντα στη Σταυρούπολη, εκεί που εδρεύει το Ιερό Τάγμα, το ΑρμαΣύνδεσμος Εθνοφυλετικής Αναπλάσεως, ο Ιερός Λόχος 2012, οι Αυτόνομοι Εθνικιστές Θεσσαλονίκης, Εθνικιστική Νεολαία Θεσσαλονίκης – ΕΝΕΘ, οι Vanguard Hellas, Πολιτιστικός Σύλλογος Ακροδεξιών στη Θεσσαλονίκη.

2

Μέσα από τις στάχτες της Χρυσής Αυγής- η νεολαία της οποίας έδωσε συγχαρητήρια στους φασίστες για τα επεισόδια στο ΕΠΑΛ Σταυρούπολης, φαίνεται να γεννάται η Propatria, η οποία έχει ναζιστικές αναφορές, τα μέλη της εκπαιδεύονται στα βουνά και προπονούνται στις πολεμικές τέχνες. Μέλος της είναι ο πρώην Χρυσαυγίτης, ο 30χρονος που συνελήφθη για την επίθεση κατά μελών του ΚΕΕΡΦΑ στην πλατεία του Νέου Ηρακλείου, ενώ ο συγκεκριμένος ήταν στην πρώτη γραμμή των… αντιεμβολιαστών στο Σύνταγμα στο καλοκαίρι του 2021.

1

Η Propatria που ξεκίνησε το 2014 από εθνικιστές αθλητές πολεμικών τεχνών, ανέπτυξε σχέσεις με άλλες ακροδεξιές αθλητικές ομάδες που θεωρούνται φυτώρια νεοναζί όπως οι White Rex στη Ρωσία, οι Greifvogel Wear στη Γερμανία και οι Pride France στη Γαλλία.

Η νέα γενιά ναζιστών, οργανώνεται μέσω των social media. Στο ΕΠΑΛ Σταυρούπολης η συγκέντρωση ήταν συντονισμένη και ζητούσαν ενίσχυση από τον Εύοσμο, ενώ πολλοί, όπως η Εθνικιστική Οργάνωση Πέλλας δεν διστάζουν ακόμα και δημόσια να καλέσουν τον κόσμο ακόμα και να πάρει τα όπλα.

2

Η νεολαία της «Χρυσής Αυγής», το «Μέτωπο Νεολαίας», τονίζει ότι «η Χρυσή Αυγή παραμένει ένα καθ’ όλα νόμιμο πολιτικό Κίνημα». Στη Θεσσαλονίκη μάλιστα- εκεί που βρήκαν πρόσφορο έδαφος, λειτουργεί το Εθνικιστικό Στέκι «ΣΑΡΙΣΑ» με ομιλίες από «έμπειρους Συναγωνιστές», ενώ έχουν εισβάλει στα Πανεπιστήμια.

Το θέμα είναι σοβαρό. Ο Νίκος Δένδιας στη Βουλή, επιπλήττοντας τον Κωνσταντίνο Μπογδάνο είπε: «Είναι ώρα να σοβαρευτούμε, διότι η χώρα αντιμετωπίζει εθνική απειλή».

2

Το θέμα έχει βγει και εκτός συνόρων, με την γερμανική εφημερίδα Τageszeitung να παραθέτει εκτενής καταγραφές των νεοναζιστικών επιθέσεων με τίτλο «Μαινόμενοι νεοναζί στην Ελλάδα»!

Δεν είναι ημέρα πανηγυρισμών και διθυράμβων.

«Βάλαμε τη Χρυσή Αυγή στη φυλακή αλλά o φασισμός υπάρχει εκεί έξω. Μην ξεχνάμε τους 500.000 που τους ψήφισαν και διάφορες μορφές φασισμού»!