Αποζημίωση -μαμούθ καλείται να καταβάλει η Tesla σε μαύρο υπάλληλό της για ρατσιστική κακοποίηση

Newsroom
Αποζημίωση -μαμούθ καλείται να καταβάλει η Tesla σε μαύρο υπάλληλό της για ρατσιστική κακοποίηση
Οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο σχεδίαζαν «σβάστικες» και του άφηναν ρατσιστικά μηνύματα ενώ τον αποκαλούσαν «νέγρο». Προσπάθησε να υποβαθμίσει το γεγονός η Tesla. Το δικαστήριο διέταξε 137 εκατομμύρια δολάρια αποζημίωση.

Το ομοσπονδιακό δικαστήριο στην Καλιφόρνια «διέταξε» την Tesla να καταβάλει αποζημίωση ύψους 137 εκατομμυρίων δολαρίων, σε έναν πρώην μαύρο υπάλληλο της, που υπέστη φυλετική κακοποίηση και διάκριση ενώ εργαζόταν στο εργοστάσιο στο Φρέμοντ.

Ο Owen Diaz, ο οποίος ήταν χειριστής ανελκυστήρων μεταξύ του 2015 και 2016, κατήγγειλε ότι καθημερινά δεχόταν χαρακτηρισμούς για το χρώμα του και τη φυλή του, συμπεριλαμβανομένης και της λέξης «νέγρος».

Ανέφερε επίσης ότι οι εργαζόμενοι σχεδίαζαν «σβάστικες» και του άφηναν ρατσιστικά μηνύματα.

Η επιτροπή στο Σαν Φρανσίσκο δικαίωσε τον Owen Diaz, με αποζημίωση ύψους 6.9 εκατομμυρίων δολαρίων για «συναισθηματική δυσφορία» και 130 εκατομμύρια δολάρια ποινική αποζημίωση.

«Χρειάστηκαν 4 χρόνια για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο», δήλωσε ο Owen Diaz στους New York Times: «Είναι σαν να έχει αφαιρεθεί ένα μεγάλο βάρος από τους ώμους μου».

Ο Organ, της Ομάδας Πολιτικών Δικαιωμάτων της Καλιφόρνια, δήλωσε: «Είναι υπέροχο όταν μία από τις πλουσιότερες εταιρείες στην Αμερική πρέπει να υπολογίζει τις αποτρόπαιες συνθήκες στο εργοστάσιό της για τους μαύρους».

Ακόμα δεν έχει γνωστοποιηθεί αν η Tesla θα ασκήσει έφεση, αλλά με ανακοίνωσή της προσπάθησε να υποβαθμίσει την υπόθεση:

«Ενώ πιστεύουμε ακράδαντα ότι αυτά τα γεγονότα δεν δικαιολογούν την ετυμηγορία που έλαβε η δικαστική επιτροπή στο Σαν Φρανσίσκο, αναγνωρίζουμε ότι το 2015 και το 2016 δεν ήμασταν τέλειοι. Δεν είμαστε ακόμα τέλειοι.

Αλλά έχουμε διανύσει πολύ δρόμο πέντε χρόνια μετά και συνεχίζουμε να μεγαλώνουμε και να βελτιωνόμαστε στον τρόπο που αντιμετωπίζουμε τις ανησυχίες των εργαζομένων. Περιστασιακά, θα κάνουμε και λάθος και όταν συμβεί αυτό θα πρέπει να λογοδοτήσουμε».