Πρώην χάκερ εξηγεί γιατί δεν πρέπει να αφήνεις κάρτες-κλειδιά εκτεθειμένες (vid)

Newsroom
Πρώην χάκερ εξηγεί γιατί δεν πρέπει να αφήνεις κάρτες-κλειδιά εκτεθειμένες (vid)
Ένας πρώην χάκερ εξηγεί σε βίντεο γιατί δεν πρέπει να μένουν οι κάρτες-κλειδιά ή κάρτες ασφαλείας εκτεθειμένες.

Ο TikToker Marcus Hutchins ανέβασε ένα βίντεο, με το οποίο έφερε τα πάνω κάτω. Σε αυτό εξηγεί πως γίνεται με μια ειδική συσκευή να αντιγράψει τα δεδομένα καρτών. Πρόκειται για την συσκευή που ονομάζεται Proxmark, η οποία στοιχίζει μερικές εκατοντάδες δολάρια και κλωνοποιεί HID κάρτες.

«Το Proxmark είναι ένα εργαλείο του ελβετικού στρατού RFID, που επιτρέπει αλληλεπιδράσεις υψηλού και χαμηλού επιπέδου με τη συντριπτική πλειοψηφία των ετικετών και συστημάτων RFID παγκοσμίως», σύμφωνα με την ιστοσελίδα του proxmark.

@malwaretech

How security testers bypass keycard access ##tech ##technology ##security

♬ original sound - Marcus Hutchins

Όπως φαίνεται από το παραπάνω βίντεο η συσκευή μέσα σε μερικά δευτερόλεπτα διαβάζει τα δεδομένα των καρτών. Μάλιστα, ο Marcus λέει πως «ότι μπορεί να διαπεράσει ακόμα και την τσέπη ενός παλτό, να σαρώσει την κάρτα και να αποθηκεύσει τα δεδομένα της».

Στη συνέχεια και αφού έχει αντιγράψει τα δεδομένα της κάρτας, μπορεί να δημιουργήσει μια πανομοιότυπη και να την χρησιμοποιήσει. Το βίντεο του Marcus δημοσιεύτηκε στις 15 Αυγούστου και έγινε viral συγκεντρώνοντας 4,5 εκατομμύρια προβολές και 486.000 likes.

Card

Ένας χρήστης έγραψε: «Θα μπορούσατε να κλέψετε ένα Tesla θεωρητικά με αυτή τη συσκευή, επειδή λειτουργεί με κάρτα», ενώ άλλος πρόσθεσε: «Δεν μπορώ να αποφασίσω αν είναι φοβερό ή τρομακτικό».

Ένας τρίτος με αρκετή δόση χιούμορ έγραψε: «Είμαι τόσο ευγνώμων που μαθαίνετε στους ανθρώπους πως να γίνουν απατεώνες», με τον Marcus να του απαντά: «Το έχω ήδη πει ότι αυτό δεν είναι σεμινάριο. Δεν λέει πουθενά να το κάνει κάποιος».

Το σίγουρο πάντως, είναι ότι όσοι έχουν δει αυτό το βίντεο δεν πρόκειται να αφήσουν ξανά τις κάρτες τους εκτεθειμένες.

Card