Τα 10 πιο σημαντικά «Σαν Σήμερα»: Η «επανάσταση» του Χένρι Φορντ!

Newsroom
Τα 10 πιο σημαντικά «Σαν Σήμερα»: Η «επανάσταση» του Χένρι Φορντ!
Σαν σήμερα το 1926 ο Χένρι Φορντ ανακοινώνει στο προσωπικό της αυτοκινητοβιομηχανίας του την απόφασή του να καθιερώσει το οκτάωρο και την πενθήμερη εβδομαδιαία απασχόληση.

Αμερικανός πρωτοπόρος της αυτοκινητοβιομηχανίας, ο Χένρι Φορντ έφερε την επανάσταση στη βιομηχανική παραγωγή, ενώ ήταν αυτός που έκανε το αυτοκίνητο από είδος πολυτελείας προσιτό στον καθένα.

Το 1914 εξέπληξε την αγορά με τον διπλασιασμό του ημερομισθίου και την καθιέρωση της πενθήμερης εργασίας, ενώ σαν σήμερα το 1926 ανακοίνωσε το 8ώρο για τους εργαζομένους του.

Σε σημαντικά γεγονότα της 25ης Σεπτεμβρίου είχαμε:

1066: Η μάχη του Στάμφορντ Μπριτζ σηματοδοτεί το τέλος των επιδρομών των Βίκινγκ στην Αγγλία.

1237: Η Αγγλία και η Σκωτία υπογράφουν στο Γιορκ συνθήκη, με την οποία καθορίζουν τη θέση των κοινών συνόρων τους.

1513: Ο Ισπανός εξερευνητής Βάσκο Νούνιες ντε Μπαλμπόα φτάνει στον Ειρηνικό Ωκεανό.

1789: Το Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών εγκρίνει δώδεκα τροποποιήσεις στο Σύνταγμα των Η.Π.Α., μεταξύ των οποίων και οι δέκα που είναι γνωστές ως Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

1818: Πραγματοποιείται η πρώτη μετάγγιση ανθρώπινου αίματος, στο νοσοκομείο Guy Hospital του Λονδίνου. Μέχρι τούδε γίνονταν μόνο μεταγγίσεις αίματος ζώων.

1849: Πέθανε ο Νικήτας Σταματελόπουλος, γνωστότερος ως Νικηταράς ο Τουρκοφάγος, ήρωας της Ελληνικής Επανάστασης.

1915: Κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, αρχίζει η τρίτη μάχη της Αρτουά, στην οποία χρησιμοποιούνται για πρώτη φορά δηλητηριώδη αέρια κατά των Γερμανών.

1926: Ο Χένρι Φορντ ανακοινώνει στο προσωπικό της αυτοκινητοβιομηχανίας του την απόφασή του να καθιερώσει το οκτάωρο και την πενθήμερη εβδομαδιαία απασχόληση.

1976: Το συγκρότημα των U2 αποκτά «σάρκα και οστά» στο σπίτι του ντράμερ Λάρι Μάλεν στο Δουβλίνο.

1978: Boeing 727 συγκρούεται με Cessna στο Σαν Ντιέγκο, σκοτώνοντας 144 άτομα.