Σε μπελάδες το Netflix έπειτα από μήνυση σκακίστριας για τη σειρά «The Queen’s Gambit»

Newsroom
Σε μπελάδες το Netflix έπειτα από μήνυση σκακίστριας για τη σειρά «The Queen’s Gambit»
Το ποσό των 5 εκατομμυρίων δολαρίων διεκδικεί μια κορυφαία σκακίστρια από το Netflix για ατάκα που ακούστηκσε στη σειρά «The Queen’s Gambit».

Η Νόνα Γκαπριντασβίλι, πρωταθλήτρια στο σκάκι, μήνυσε το Netflix αξιώνοντας αποζημίωση 5 εκατομμυρίων δολαρίων για ατάκα στη σειρά «The Queen’s Gambit», που υποστήριζε ότι εκείνη «ποτέ δεν είχε παίξει κόντρα σε άνδρες», ισχυρισμό που χαρακτηρίζει «χυδαία σεξιστικό και υποτιμητικό».

Με τη μήνυση η Νόνα Γκαπριντασβίλι σκοπεύει να αποκατασταθεί η αλήθεια, καθώς στο τέλος της σειράς ακούγεται: «Η Ελίζαμπεθ Χάρμον δεν είναι καν σημαντική παίκτρια με βάση τα δικά τους στάνταρντ. Το μόνο ασυνήθιστο για αυτή, πραγματικά, είναι το φύλο της. Και ακόμη κι αυτό δεν είναι πρωτόγνωρο στη Ρωσία. Υπάρχει η Νόνα Γκαπριντασβίλι, αλλά είναι η παγκόσμια πρωταθλήτρια γυναικών και δεν έχει αντιμετωπίσει ποτέ άνδρες».

Η πραγματικότητα ωστόσο, είναι διαφορετική. Η 80χρονη πλέον Γκαπριντασβίλι αντιμετώπισε 59 άνδρες στην καριέρα της συμπεριλαμβανομένων 28 σε ταυτόχρονες παρτίδες, όπως και δέκα γκρανμαίτρ (grandmasters) μέχρι το 1968, χρονολογία στην οποία εκτυλίσσεται η σειρά.

«Προσπάθησαν να δημιουργήσουν αυτόν τον φανταστικό χαρακτήρα, που ανοίγει τον δρόμο για άλλες γυναίκες, όταν στην πραγματικότητα εγώ είχα ήδη ανοίξει τον δρόμο και ενέπνευσα γενιές. Αυτή είναι η ειρωνεία», δήλωσε η Γκαπριντασβίλι στους New York Times. Για το λόγο αυτό διεκδικεί αποζημίωση από το Netflix περιγράφοντας ως «ολέθριο ψεύδος, που υπονομεύει και υποτιμά τα επιτεύγματά της ενώπιον ενός κοινού πολλών εκατομμυρίων». Επίσης, η μήνυση σημειώνει ότι η σειρά την παρουσιάζει ως Ρωσίδα, ενώ είναι Γεωργιανή.

Το Netflix σε ανακοίνωση που δημοσίευσε η εφημερίδα New York Times ανέφερε: «Μόνο τον μέγιστο σεβασμό για την κ. Γαπριντασβίλι και τη λαμπρή καριέρα της», αλλά συμπλήρωσε ότι αυτή η αξίωση «δεν έχει καμία αξία» και προανήγγειλε σθεναρή» υπεράσπιση στην υπόθεση.