Καρέ-καρέ η δολοφονική επίθεση στον Παύλο Φύσσα και η αδράνεια της αστυνομίας (pics & vid)

Newsroom
Καρέ-καρέ η δολοφονική επίθεση στον Παύλο Φύσσα και η αδράνεια της αστυνομίας (pics & vid)
Το χρονικό της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα από την εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής και η εγκληματική αδράνεια της αστυνομίας.

Πέρασαν ήδη 8 χρόνια! Οκτώ χρόνια από την αποφράδα εκείνη νύχτα της 18ης Σεπτεμβρίου του 2013, που η εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή και ο Γιώργος Ρουπακιάς με μαχαίρι δολοφόνησαν τον Παύλο Φύσσα στο Κερατσίνι.

Μόλις τον περασμένο Οκτώβριο, η δικαιοσύνη απεφάνθη πως το «τερατούργημα» είναι εγκληματική οργάνωση οδηγώντας τα βασικά μέλη της στη φυλακή.

1

Οκτώ χρόνια μετά και το ερώτημα παραμένει: Γιατί αδράνησε η αστυνομία; Γιατί οι 8 ΔΙΑΣ ενώ ήταν εκεί, πέντε λεπτά πριν, έκαναν τον γύρο του τετραγώνου αλλά ούτε το διαβίβασαν, ούτε το ανέφεραν στις καταθέσεις τους;

Όλα αυτά φαίνονται στην καταπληκτική δουλειά που έχει κάνει το ερευνητικό κέντρο Forensic Architecture , το οποίο παρουσίασε στο δικαστήριο 50 βίντεο από κάμερες ασφαλείας, απομαγνητοφωνήσεις εσωτερικού συστήματος της αστυνομίας και του ΕΚΑΒ αλλά και καταθέσεις μαρτύρων που ήταν παρόντες στο συμβάν.

Από τα βίντεο φαίνεται:

  • Στις 23:59:08, από την οδό Τσαλδάρη να περνάει το κονβόι των Χρυσαυγιτών με τα μηχανάκια και δύο αυτοκίνητα μεταξύ των οποίων και το Nissan του Ρουπακιά.
  • Μερικά δευτερόλεπτα αργότερα, σύμφωνα με τις μαρτυρίες των φίλων του Παύλου, ο Ρουπακιάς σταμάτησε μπροστά τους ενώ αυτοί βρίσκονταν ακόμα στη συμβολή των οδών Κεφαλληνίας και Τσαλδάρη. «Λίγο πριν τη δολοφονία είχε σταματήσει μπροστά μας (ο Ρουπακιάς) με το αυτοκίνητο και ρώτησε προς τα πού είναι το μαγαζί που ήμασταν πριν για μπύρα. Εμείς οι ίδιοι του απαντήσαμε. Ο ίδιος ο Παύλος του είπε «Εδώ είναι η καφετέρια. Όπως πας ευθεία». Αυτός έκανε τον γύρο του τετραγώνου, επέστρεψε κι έκανε αυτό που έκανε».
  • Λίγο αργότερα οι χρυσαυγίτες επιτέθηκαν στην παρέα του Παύλου Φύσσα περνώντας μπροστά από τους αστυνομικούς της ΔΙ.ΑΣ.

1

  • Αστυνομικός της ΔΙ.ΑΣ. διαβίβασε στο κέντρο επιχειρήσεων ότι είδε 20 άτομα της Χρυσής Αυγής και ότι διέκρινε «σιδερομπουνιές και κάτι ρόπαλα»: «Κέντρο, βλέπουμε κάτι άτομα της Χρυσής Αυγής. Κυνηγάνε έτερα άτομα επί της Τσαλδάρη. Τους κυνηγάνε να τους πιάσουν»,
  • Ο Παύλος και οι φίλοι του τράπηκαν σε φυγή προς την οδό Τσαλδάρη.

3

  • Στη συνέχεια οι διαβιβάσεις της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. Σταματούν για ένα λεπτό. Εκείνη τη στιγμή, ο Ρουπακιάς μπαίνει αντίθετα στην Τσαλδάρη και παρκάρει δίπλα στο σημείο που έγινε η δολοφονία.
  • Βίντεο από κάμερα της οδού Τσαλδάρη 68 δείχνει τη στιγμή της δολοφονίας, ενώ σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, τη στιγμή που ο Ρουπακιάς προσέγγιζε το σημείο του εγκλήματος, τον Παύλο Φύσσα είχαν κλείσει 3-4 άτομα της Χρυσής Αυγής.

1

  • Μεταξύ 00:03:23 και 00:04:06 έγινε η δολοφονία του Παύλου Φύσσα.
  • 00.04 διακρίνονται τέσσερις φιγούρες να τρέχουν γρήγορα μακριά από το σημείο όπου έπεσε μαχαιρωμένος ο Παύλος Φύσσας.
  • Ένα λεπτό αργότερα, ο επικεφαλής της ομάδας «ΔΙ.ΑΣ. Κερατσίνι» διαβιβάζει στο κέντρο επιχειρήσεων ότι ο Φύσσας έχει τραυματιστεί.

Η εγκληματική αδράνεια της αστυνομίας

Οκτώ χρόνια μετά λοιπόν, από όλο αυτό το οργανωμένο έγκλημα- γιατί υπάρχουν συνομιλίες των Χρυσαυγιτών που πανηγυρίζουν, τον βρίζουν χυδαία και λένε πως τον έψαχνα καιρό- το ερώτημα παραμένει: Γιατί αδράνησαν οι δύο ομάδες των ΔΙ.ΑΣ., οι (408-01 ‘Κερατσίνι’ και 410-01 ‘Πέραμα’), που είχαν φτάσει πέντε λεπτά νωρίτερα πριν από το συμβάν, αλλά αποφάσισαν να κάνουν τον κύκλο του οικοδομικού τετραγώνου. Κάτι που δεν διαβίβασαν στο κέντρο επιχειρήσεων της ΔΙ.ΑΣ, ούτε ανέφεραν στις μαρτυρίες τους.

3

Οι οκτώ αστυνομικοί ισχυρίστηκαν στις καταθέσεις τους ότι έφτασαν πολύ αργά για να αποτρέψουν την επίθεση, κάτι που δεν επιβεβαιώνει ούτε το βίντεο ούτε οι αυτόπτες μάρτυρες.

«Θα μπορούσε να αποτραπεί η δολοφονία του Παύλου Φύσσα μόνο αν αποφάσιζαν να κινηθούν και οι οκτώ αστυνομικοί οργανωμένα και συντεταγμένα. Κάτι τέτοιο δεν συνέβη ποτέ» έλεγαν φίλοι του Παύλου Φύσσα, που συνελήφθησαν τη στιγμή που από τη Χρυσή Αυγή δεν συνελήφθη κανείς άλλος πέραν του Ρουπακιά που τον υπέδειξε ο Παύλος Φύσσας ως τον δολοφόνο του.

Και συνελήφθη γιατί τον έκλεισε περιπολικό της αστυνομίας και όχι οι 8 ΔΙ.ΑΣ. που είχαν σπεύσει αρχικά στο σημείο. Τον συνέλαβαν επιτόπου, βρίσκοντας το μαχαίρι του φόνου λίγο πιο πέρα από το αμάξι του.

1

Οι 34 συνομιλίες του Λαγού με τον Πατέλη

Πριν και μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα ο Γιάννης Λαγός μιλά στο τηλέφωνο με τον Γιώργο Πατέλη, τον πυρηνάρχη της Χ.Α. στη Νίκαια συνολικά 34 φορές. Είναι αυτός που είχε στείλει μήνυμα μέσω υπολογιστή στα κινητά των Χρυσαυγιτών: «Όλοι τώρα τοπική. Όσοι είσαστε κοντά. Δεν θα περιμένουμε μακρινούς. Τώρα» , μόλις είχε πάρει το «οκ» από τον βουλευτή Λαγό και το οποίο βρέθηκε και στο κινητό του Ρουπακιά.

Μάλιστα, ο Γενικός Γραμματέας της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος φαίνεται πως ενημερώθηκε για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον βουλευτή του κόμματος Γιάννη Λαγό, στις 12.37 π.μ. της 18ης Σεπτεμβρίου, δηλαδή 30 λεπτά μετά την αιματηρή συμπλοκή στο Κερατσίνι.