Όταν η αστυνομία απέτρεψε πακέτο με βόμβα να φτάσει στην Bjork: Το είχε στείλει εμμονικός θαυμαστής της (vid)

Μάκης Σταθάτος
Όταν η αστυνομία απέτρεψε πακέτο με βόμβα να φτάσει στην Bjork: Το είχε στείλει εμμονικός θαυμαστής της (vid)
Σαν σήμερα στις 17 Σεπτεμβρίου 1996 η αστυνομία σταμάτησε ένα δέμα να φύγει από το ταχυδρομείο. Περιείχε βόμβα που προοριζόταν για την τραγουδίστρια Bjork.

Πριν από 25 χρόνια η αστυνομία του Μαϊάμι απέτρεψε μια τραγωδία, όταν ειδοποίησε γραφείο διαλογής στο Νότιο Λονδίνο να σταματήσει ένα δέμα που προοριζόταν για την Ισλανδή τραγουδίστρια Μπιορκ. Νωρίτερα η αστυνομία βρήκε το πτώμα ενός άνδρα με το όνομα Ρικάρντο Λόπες, ο οποίος πριν αυτοπυροβοληθεί, είχε γράψει ένα βίντεο με που τον έδειχνε να φτιάχνει τη βόμβα για την γνωστή τραγουδίστρια. Αμέσως ειδοποιήθηκε το ταχυδρομείο με αποτέλεσμα να αποτραπεί η τραγωδία...

Η ιστορία εμμονής του Λόπες με την Μπιορκ ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του '90, όταν η Ισλανδή τραγουδίστρια αναζήτησε την τύχη της στο Λονδίνο. Άρχισε να τραγουδάει σε κλαμπ και σιγά σιγά η φήμη της εκτοξεύτηκε. Το 1993 ήταν ευρέως γνωστή και τότε ήταν που ξεκίνησε η εμμονή του Ρικάρντο Λόπες μαζί της.

Η Μπιορκ αρχικά στάθηκε στο πλευρό του Λόπες που κουβαλούσε παιδικά τραύματα. Έπασχε από γυναικομαστία και αυτό είχε επηρεάσει αρνητικά την ψυχολογία του. Στα 18 του είδε σε ένα βίντεο την Μπιορκ και την ερωτεύτηκε αμέσως. Έπαθε εμμονή μαζί της, χρησιμοποιώντας την ως μούσα για τα έργα τέχνης του, ενώ είχε δημιουργήσει μια τεράστια βιβλιοθήκη που ήταν αφιερωμένη σε αυτήν. Μάλιστα, ηχογραφούσε κασέτες, στις οποίες εξιστορούσε την εμμονή του με την Ισλανδή τραγουδίστρια.

Τα πάντα άλλαξαν όμως, όταν ο Λόπες έμαθε για την σχέση της Μπιορκ με έναν μουσικό. Η σχέση τους είχε αρχίσει να απασχολεί τον Τύπο, κάτι που εξόργισε τον Λόπες. Ο stalker τότε πήρε την εξής απόφαση: «Απλώς θα πρέπει να την σκοτώσω. Θα της στείλω ένα πακέτο. Θα την στείλω στην κόλαση».

Και όντως αποφάσισε να κάνει πράξη τα λεγόμενά του. Παρότι βρισκόταν στην Αμερική ενώ η Μπιορκ στο Λονδίνο της έστειλε μια ταχυδρομική βόμβα. Το αρχικό του σχέδιο ήταν να στείλει ένα γράμμα γεμάτο με μολυσμένες σύριγγες από τον ιό HIV, όμως ήταν ανέφικτο και έτσι μέσα στο πακέτο έβαλε μια βόμβα γεμάτη με θειικό οξύ.

Έφτιαξε τη βόμβα μέσα σε ένα βιβλίο, το οποίο όταν θα το άνοιγε ο παραλήπτης, θα τον σκότωνε το θειικό οξύ. Στις 12 Σεπτεμβρίου έστειλε το πακέτο στη διεύθυνση της Μπιορκ στο Λονδίνο και στη συνέχεια άρχισε να βγάζει ένα βίντεο και να κάνει τις τελευταίες του προσευχές. Έβαψε το κεφάλι του κόκκινο και πράσινο και στη συνέχεια πήρε ένα όπλο και είπε: «Αυτό είναι για σένα», πυροβολώντας τον εαυτό του, πεπεισμένος ότι θα συναντήσει το είδωλό του στον παράδεισο.

Όταν οι γείτονες είδαν να στάζει αίμα από το ταβάνι κάλεσαν την αστυνομία. Το πτώμα του Λόπες βρέθηκε σε αποσύνθεση και γύρω του υπήρχαν βιντεοκασέτες. Μία από αυτές έγραφε «Η τελευταία μέρα» και οι αστυνομικοί την παρακολούθησαν πρώτη. Ευτυχώς ήταν η κασέτα που περιείχε τα σχέδια του Λόπες για την Μπιορκ. Η σχεδόν είκοσι ωρών κασέτα περιέγραφε την μανία του για την τραγουδίστρια, την κατασκευή του εκρηκτικού μηχανισμού, τις σκέψεις του για τον έρωτα και γενικές ασυναρτησίες. Στη συνέχεια, στο βίντεο ο Λόπες φαίνεται να ταχυδρομεί το πακέτο με το μηχανισμό και μετά να αυτοκτονεί. Η αστυνομία του Μαϊάμι σε συνεργασία με την Scotland Yard το πακέτο δεν έφτασε ποτέ στα χέρια της Μπιορκ...

Η Ισλανδή τραγουδίστρια συγκλονίστηκε από αυτή την ιστορία. Ένα χρόνο μετά τον θάνατο του Λόπες, είπε σε συνέντευξή της: «Στεναχωρήθηκα που κάποιος πέθανε. Δεν μπορούσα να κοιμηθώ για μια εβδομάδα. Και θα ήταν ψέματα να πω ότι δεν είχα τρομάξει».