Τα 10 πιο σημαντικά «Σαν Σήμερα»: Οι ΗΠΑ εισβάλλουν στο Αφγανιστάν

Newsroom
Τα 10 πιο σημαντικά «Σαν Σήμερα»: Οι ΗΠΑ εισβάλλουν στο Αφγανιστάν
Σαν σήμερα, το 2001, οι ΗΠΑ κάνουν «σταυροφορία κατά της τρομοκρατίας», όπως είχε πει ο Τζορτζ Μπους.

Λίγες μέρες μετά το τρομακτικό κτύπημα από την «Αλ Κάιντα» στην Αμερική, με την κατάρρευση των «Δίδυμων Πύργων» και το κτύπημα στο «Πεντάγωνο», οι ΗΠΑ της Κυβερνήσεως του Τζορτζ Μπους, σαν σήμερα το 2001, εισβάλλουν στο Αφγανιστάν.

Σε σημαντικά γεγονότα της 17ης Σεπτεμβρίου είχαμε:

1920: Ο Βασιλιάς των Ελλήνων Αλέξανδρος Α’ τραυματίζεται από δάγκωμα μαϊμούς, προσπαθώντας να υπερασπιστεί το αγαπημένο του σκυλάκι από την επίθεση δύο μαϊμούδων στους Βασιλικούς Κήπους του Τατοΐου. Οι γιατροί του ανακοινώνουν ότι το τραύμα του δεν εμπνέει καμία ανησυχία, αλλά λίγες μέρες αργότερα θα πάθει σηψαιμία και θα πεθάνει στις 12 Οκτωβρίου 1920, σε ηλικία 27 ετών.

1940: Γεννήθηκε ο Σωτήρης Μουστάκας.

1961: Οι πραξικοπηματίες στρατιωτικοί της Άγκυρας εκτελούν τον Αντνάν Μεντερές, ο οποίος ως πρωθυπουργός της Τουρκίας ανέχθηκε το πογκρόμ εναντίον της ελληνικής παροικίας στην Κωνσταντινούπολης.

1965: Ορκίζεται η τέταρτη "κυβέρνηση εθνικής ανάγκης" υπό τον Στέφανο Στεφανόπουλο, 63 μέρες από την έναρξη της πολιτικής κρίσης. Αντιπρόεδροι οι Ηλίας Τσιριμώκος και Γεώργιος Αθανασιάδης - Νόβας, υπουργός Συντονισμού ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και Εθνικής Άμυνας ο Σταύρος Κωστόπουλος.

1976: Η NASA παρουσιάζει το πρώτο διαστημικό λεωφορείο, το «Enterprise».

1981: Αναλαμβάνει Πρωθυπουργός της Ελλάδας (προσωρινά) ο Γεώργιος Ράλλης.

1982: Πέθανε ο Μάνος Λοΐζος, κυπριακής καταγωγής μουσικοσυνθέτης.

1989: Ο τυφώνας Χιούγκο ξεκινάει το φονικό του πέρασμα από την Καραϊβική Θάλασσα (62 νεκροί σε 4 ημέρες).

2001: Ειδικές δυνάμεις των ΗΠΑ εισβάλλουν στο Αφγανιστάν για στοχοποίηση. Στο μεταξύ, Πακιστανοί υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι σπεύδουν στην Καμπούλ για να πείσουν τους Ταλιμπάν να παραδώσουν στη δικαιοσύνη τον Οσάμα μπιν Λάντεν. Επαναλειτουργεί το Χρηματιστήριο στη Νέα Υόρκη, ενώ ο Πρόεδρος Μπους χαρακτηρίζει σταυροφορία τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας.Τα σύνορα με το Αφγανιστάν κλείνει το Πακιστάν.

2004: Αρχίζουν στην Αθήνα οι 12οι Παραολυμπιακοί Αγώνες, με 19 συνολικά αθλήματα.