Η άγνωστη θεωρία γιατί η επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου καθιερώθηκε ως «9/11» (vids)

Newsroom
Η άγνωστη θεωρία γιατί η επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου καθιερώθηκε ως «9/11» (vids)
Λίγο πριν από την συμπλήρωση των 20 χρόνων από την επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου αναβιώνουν άγνωστες πτυχές του γεγονότος που συγκλόνισε τον κόσμο.

Στις 11 Σεπτεμβρίου 2021 συμπληρώνονται 20 χρόνια από την μέρα που ο πλανήτης είδε τους Δίδυμους Πύργους να καταρρέουν σαν... χάρτινοι στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου.

Εν όψει της επετείου ήδη κυκλοφορούν πολλά ντοκιμαντέρ, φωτογραφίες και βίντεο από τις επιθέσεις, αλλά και μαρτυρίες ανθρώπων που έζησαν την απόλυτη φρίκη στην καρδιά της Νέας Υόρκης.

Το Netflix κυκλοφορεί μια νέα ταινία με τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν κατά την διάρκεια των επιθέσεων, με πρωταγωνιστή τον Μάικλ Κίτον και θα συμπέσει με την επέτειο των 20 ετών.

Γιατί καθιερώθηκε ως «9/11»

Ωστόσο, πολλοί είναι αυτοί που αναρωτιούνται γιατι η επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου καθιερώθηκε «9/11» (στις ΗΠΑ διαβάζουν πρώτα τον μήνα και μετά την μέρα). Ασφαλώς η πιο προφανής απάντηση είναι επειδή οι επιθέσεις στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου και στο Πεντάγωνο έγιναν στις 11 Σεπτεμβρίου 2001.

Υπάρχει όμως και άλλη μία θεωρία πίσω από την ημερομηνία των επιθέσεων. Ορισμένοι πιστεύουν ότι ο Οσάμα Μπιν Λάντεν και οι 19 τρομοκράτες των αεροπειρατειών επέλεξαν την 11η Σεπτεμβρίου για να επιτεθούν στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου επειδή το 911 είναι ο αριθμός των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης στις ΗΠΑ.

Ο αριθμός των νεκρών και οι επιζώντες

Συνολικά 2.977 άνθρωποι πέθαναν την 11η Σεπτεμβρίου σε Νέα Υόρκη, Ουάσιγκτον και Πενσυλβάνια από τις επιθέσεις. Μόνο 20 κατάφεραν να επιζήσουν από τους χιλιάδες που εγκλωβίστηκαν στους Δίδυμους Πύργους τη στιγμή των επιθέσεων.

Μεταξύ αυτών, οι 14 βρέθηκαν στα συντρίμμια ενός κλιμακοστάσιου στο κέντρο του Βόρειου Πύργου. Ένας άντρας επέζησε πέφτοντας από το κλιμακοστάσιο του 22ου ορόφου, ενώ δύο αστυνομικοί γλίτωσαν στο τσακ τον θάνατο, όταν παγιδεύτηκαν κάτω από τα συντρίμμια ανάμεσα στους δύο πύργους. Περισσότεροι από 400 που έχασαν την ζωή τους ήταν διασώστες.