Τα 10 σημαντικότερα «Σαν Σήμερα»: Η κηδεία της πριγκίπισσας Νταϊάνα στο Λονδίνο

Newsroom
Τα 10 σημαντικότερα «Σαν Σήμερα»: Η κηδεία της πριγκίπισσας Νταϊάνα στο Λονδίνο
O θάνατός της προκάλεσε κύμα συγκίνησης σε όλο τον πλανήτη ενώ την κηδεία της παρακολούθησαν μέσω του BBC 32,10 εκατομμύρια άνθρωποι μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Σαν σήμερα, 6 Σεπτεμβρίου, το 1997, τελέστηκε η κηδεία της πριγκίπισσας Νταϊάνα στο Λονδίνο.

Εκείνη την ημέρα, πάνω από 1.000.000 άνθρωποι κατέκλυσαν τους δρόμους και 2,5 δισεκατομμύρια παγκοσμίως παρακολούθησαν την κηδεία στην τηλεόραση.

Η Νταϊάνα παρέμεινε στο προσκήνιο των παγκοσμίων μέσων ενημέρωσης σε όλη την διάρκεια του γάμου της αλλά και μετά το τέλος του, ο οποίος τερματίστηκε με διαζύγιο στις 28 Αυγούστου 1996.

Η προσοχή των μέσων ενημέρωσης και του πλήθους κορυφώθηκε μετά τον θάνατό της σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα στη σήραγγα Ponte del' Alma στο Παρίσι στις 31 Αυγούστου 1997.

Ο θάνατος της πριγκίπισσας Νταϊάνα προκάλεσε τεράστια θλίψη σε όλο τον κόσμο. Μάλιστα, ο δεύτερος γιος της Πριγκίπισσας Νταϊάνας, Χάρι, δήλωσε μετά από χρόνια από τον θάνατο της: «Ο θάνατος της μητέρας μου, άφησε ένα τεράστιο συναισθηματικό κενό μέσα μου».

Τα σημαντικότερα γεγονότα της 6ης Σεπτεμβρίου...

  • 1930: Στρατιωτικό πραξικόπημα ανατρέπει τον δημοκρατικά εκλεγμένο πρόεδρο της Αργεντινής, Ιπόλιτο Ιριγόγιεν.
  • 1944: Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Οι σοβιετικές δυνάμεις απελευθερώνουν την πόλη Τάρτου στην Εσθονία.
  • 1955: Σεπτεμβριανά: Οι ελληνικές, εβραϊκές και αρμενικές μειονότητες της Κωνσταντινούπολης είναι ο στόχος ενός πογκρόμ που υποστηρίζεται από την τουρκική κυβέρνηση. Δεκάδες σκοτώνονται στις επακόλουθες ταραχές.
  • 1966: Στο Κέιπ Τάουν της Νότιας Αφρικής, ο αρχιτέκτονας του απαρτχάιντ, πρωθυπουργός Χέντρικ Φέρβερντ, μαχαιρώνεται μέχρι θανάτου κατά τη διάρκεια κοινοβουλευτικής συνεδρίασης.
  • 1968: Παγκόσμιας σημασίας οι ανασκαφές στη Σαντορίνη καθώς τα ευρήματα που ήταν θαμμένα μέσα στη στάχτη δίνουν μοναδικές πληροφορίες για την ζωή το 1550 π.Χ.-1520 π.Χ.
  • 1970: Παλαιστίνιοι τρομοκράτες, μέλη του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, πραγματοποιούν αεροπειρατεία ταυτόχρονα σε δύο επιβατικά αεροσκάφη από την Ευρώπη προς τη Νέα Υόρκη και τα μεταφέρουν στην Ιορδανία.
  • 1972: Σφαγή του Μονάχου: Εννέα Ισραηλινοί αθλητές (μαζί με έναν Γερμανό αστυνομικό) σκοτώνονται από την παλαιστινιακή τρομοκρατική ομάδα Μαύρος Σεπτέμβρης, αφού πάρθηκαν όμηροι κατά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μονάχου.
  • 1991: Η Σοβιετική Ένωση αναγνωρίζει την ανεξαρτησία των Βαλτικών κρατών: της Εσθονίας, της Λετονίας και της Λιθουανίας.
  • 1991: Το όνομα Αγία Πετρούπολη αποκαθίσταται στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ρωσίας, αντικαθιστώντας το Λένιγκραντ με το οποίο ήταν γνωστή από το 1924.
  • 2020: Ο Pierre Gasly κάνει την πρώτη του νίκη στην Φόρμουλα 1 στο Grand Prix της Ιταλίας.

*Με πληροφορίες από wikipedia