Ο μοναδικός Αλέκος Σακελλάριος τα έλεγε από τότε: «Έχουμε κάψει σε 10 χρόνια ότι οι άλλοι σε 100» (pics & vid)

Ο μοναδικός Αλέκος Σακελλάριος τα έλεγε από τότε: «Έχουμε κάψει σε 10 χρόνια ότι οι άλλοι σε 100» (pics & vid)
Σαν σήμερα, στις 28 Αυγούστου το 1991, πέθανε ο εξαίρετος θεατρικός συγγραφέας, στιχουργός, δημοσιογράφος και σκηνοθέτης Αλέκος Σακελλάριος. Η συνέντευξη στον εαυτό του, το δικαστήριο με την Βουγιουκλάκη και η κόντρα με την Τζένη Καρέζη.

Όποια ελληνική ταινία (παλιά, τις καλές), κι αν δεις, φέρει την υπογραφή του. Το ακτύπητο «δίδυμο» της Φίνος και Αλέκος Σακελλάριος άφησαν μια τεράστια κληρονομιά, τέτοια που ακόμα και τώρα, τα νέα παιδιά, τις βλέπουν και ξεκαρδίζονται στα γέλια. Περνάνε καλά, γιατί ο στόχος ήταν αυτός.

Ο Γάλλος που τον πέρασε για… παραμυθά

Τριάντα χρόνια πέρασαν από τον χαμό (28 Αυγούστου 1991) του μοναδικού σκηνοθέτη και σεναριογράφου, κυρίως, γιατί ήταν και πολλά άλλα, όπως στιχουργός, δημοσιογράφος, ωστόσο μένει πάντα «ζωντανός» μέσα από τα έργα του. Τα αμέτρητα έργα του, σε σημείο που Γάλλος δημοσιογράφος που είχε έρθει να του πάρει συνέντευξη, όταν άκουσε «πάνω από 145» δεν δημοσίευσε ποτέ τη συνέντευξη, γιατί νόμιζε πως μιλούσε με «παραμυθά». Κακό του κεφαλιού του.

1

Ο Σακελλάριος μόνο τέτοιος δεν ήταν: «Τα καλύτερα σενάρια που έχω γράψει είναι τα εμπορικότερα. Κι αυτό το λέω διότι ο κινηματογράφος είναι μια τέχνη για τον πολύ κόσμο και όχι για λίγους, όπως νομίζουν μερικοί. Ο κινηματογράφος δεν είναι σαν το βιβλίο που το αγοράζει αποκλειστικά κάποιος που ενδιαφέρεται γι’ αυτό. Ο κινηματογράφος απευθύνεται σε όλα τα κοινωνικά στρώματα. Πρέπει να τα περιέχει όλα και να είναι εύληπτος. Όπως έλεγε και ο Ζαρύλ Ντανούκ, “οι ταινίες που γυρίζω πρέπει να γίνονται κατανοητές και από παιδιά”»!

Η συνέντευξη στον εαυτό του

Όχι ότι στεναχωρήθηκε για το συνέντευξη. Είχε και το ταλέντο και τη γνώση για να πάρει συνέντευξη από τον… εαυτό του. Μάλιστα από τον εαυτό του. Και τον ρώτησε αυτά που ίσως άλλος δεν θα είχε τολμήσει.

Διαβάστε για τι ταλέντο μιλάμε…

«- Ας αρχίσουμε, εαυτέ μου τη συνέντευξή μας. Ποιο είναι το αγαπημένο σου χόμπι;
Να αλλάζω επαγγέλματα.

– Πιστεύεις στην ύπαρξη του Θεού;
Με αυτά που κάνει, όχι!

-Αν ο Θεός ήταν Έλληνας, τι θα έκανε;
Θα κατέστρεφε τον κόσμο για να εισπράξει την ασφάλεια!

– Ποια είναι τα τρία κακά του νεοέλληνα;
Είναι τέσσερα, γιατί δεν τα παραδέχεται κιόλας.

– Δηλαδή;
Μεσασόλα, αρπακόλα, κόκακόλα!

– Τι γνώμη έχεις για τον ελληνικό λαό;
Είμαστε ένας λαός παράξενος και μαζοχιστής. Προπαντών μαζοχιστής! Πάντα έχουμε ένα εναλλακτικό πρόβλημα για κάθε λύση!

- Μίλησέ μου για την διαφθορά…
Οι Έλληνες χωρίζονται σε αμετανόητους άτιμους και σε μετανιωμένους τίμιους!

– Ποια είναι η κληρονομιά των Ελλήνων;
Από τους σπουδαίους προγόνους μας, κληρονομήσαμε δύο ένδοξους βράχους: Την Ακρόπολη και τον Καιάδα. Και σταθήκαμε ανάξιοι όχι μόνον στο ύψος του πρώτου, αλλά και στο βάθος του δεύτερου.

1

– Γραφειοκρατία;
Γραφειοκρατία είναι οι διαδικασίες που ακολουθούν τα προβλήματα όταν τα απασχολεί κάποια σοβαρή λύση!

– Τι έχεις να πεις για την καταστροφή του περιβάλλοντος;
Το μέγα ελληνικό θαύμα! Έχουμε κάψει σε δέκα χρόνια ότι οι άλλοι σε εκατό!

– Δηλαδή;
Στην Ευρώπη αντιστοιχούν τρία δένδρα σε κάθε κάτοικο. Στην Ελλάδα αντιστοιχούν τρεις εμπρηστές σε κάθε δένδρο!

– Αξιοκρατία;
Αξιοκρατία ονομάζουμε τα προσόντα που απαιτούνται για να υπερπηδήσουμε έναν καλύτερο από εμάς. Αναξιοκρατία λέμε την ατυχία μας να μην γίνουμε κι εμείς κάτι που δεν αξίζουμε, όπως θαυμάσια το καταφέρνουν τόσοι άλλοι.

– Ελπίδα;
Την ελπίδα την φτιάχνεις με όση απελπισία σου έχει απομείνει.

– Φοβάσαι;
Ο καθένας μας κρύβει μέσα του τον καλύτερο και τον χειρότερο Έλληνα μαζί. Το κακό είναι ότι όσο πάει, αυτοί οι δύο όλο και λιγότερο διαφέρουν μεταξύ τους!

– Το μέλλον της Ελλάδας;
Αν ποτέ πει να ξεβρωμίσει ο τόπος αυτός, πολύ φοβάμαι ότι θα μείνει…μόνον ο τόπος!»

Δεν μπορείτε να πείτε. Επίκαιρος… Φαντάζεστε να ζούσε τώρα και να είχε δει τα πάνω από ένα εκατομμύριο στρέμματα τι θα έλεγε; Ταινία θα τα έκανε…

1

«Αφού δεν μπορεί το Αλικάκι πάρτε την κ. Φόνσου»

Ο Αλέκος Σακελλάριος ήταν δεξιοτέχνης και με τους ηθοποιούς. Βρήκε πολλούς, έκανε αστέρια αρκετούς, είχε αναπτύξει κόντρες αρκετές, αλλά είχε και την αριστοτεχνία να τους μανουραύρει όπως εκείνος ήθελε για να βγει η ποιότητα στην ταινία του. Τι είχε κάνει αθεόφοβος; Με την απόλυτη σταρ της εποχής, την Αλίκη Βουγιουκλάκη είχε κόντρες πολλές, όπως και η ίδια είχε αρκετές άλλες…

Όπως λοιπόν είχε πει η σύζυγος του Αλέκου Σακελλάριου, Τίνα Σακελλαρίου «η Αλίκη Βουγιουκλάκη την μόνη που ίσως φοβόταν ήταν την Άννα Φόνσου. Κάποια στιγμή είχε ανεβάσει ένα έργο του Αλέκου και άρχισε να του λέει “θα φύγω”. Γυρίζει κάποια στιγμή ο Σακελλάριος και λέει “αφού δεν μπορεί το Αλικάκι μας, πάρτε την κ. Φόνσου αύριο για πρόβα”. Γυρίζει τότε αυτή και του λέει: “Μα τι είναι αυτά που λες Αλέκο, κάτσε να το συζητήσουμε”. Ποτέ δεν ξαναέγινε καμία κουβέντα, τελείωσε το έργο μια χαρά».

3

Στα δικαστήρια με την Αλίκη και την… Καρέζη

Με την Αλίκη βέβαια είχε πάρει και στα δικαστήρια. Και σα να μην έφτανε αυτό, μάρτυρας για την Βουγιουκλάκη είχε πάει η… Τζένη Καρέζη. Η Αλίκη Βουγιουκλάκη του είχε κάνει αγωγή και τον είχε πάει στα δικαστήρια για ένα σκληρό νούμερο που γύριζαν με τον Παπαμιχαήλ. Εκείνο που του είχε κακοφανεί όμως του Σακελλάριου, ήταν ότι μάρτυρας υπεράσπισης είχε πάει η Τζένη Καρέζη, καθώς αυτός την είχε βγάλει στον κινηματογράφο. «Με την Αλίκη Βουγιουκλάκη τα βρήκε, με την Τζένη Καρέζη δεν τα βρήκε» είχε πει η Τίνα Σακελλάριου.