Έδωσαν σε άστεγο 100.000 δολάρια για να γυρίσουν ντοκιμαντέρ (pics & vid)

Έδωσαν σε άστεγο 100.000 δολάρια για να γυρίσουν ντοκιμαντέρ (pics & vid)
Θα μπορούσε να είναι κοινωνικό πείραμα. Ήταν ιδέα για ντοκιμαντέρ η οποία υλοποιήθηκε και έχουμε το αποτέλεσμα...

Μην βιαστείτε να απαντήσετε και όχι δεν είναι κάποιου είδους κοινωνικό πείραμα! Είναι «ιδέα» για ντοκιμαντέρ. Βασικά, για να ακριβολογούμε ήταν, γιατί το ντοκιμαντέρ έγινε, γυρίστηκε και έχουμε και τα αποτελέσματα στην ερώτησή μας.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά…

Η ιδέα ήταν του σεναριογράφου Wayne Powers, ο οποίος έχοντας κατά νου τον μεγάλο πληθυσμό αστέγων στο Λος Άντζελες αναρωτήθηκε: «Τι θα συνέβαινε αν έδινα ένα εκατομμύριο δολάρια σε έναν άστεγο; Θα τον βοηθούσε αυτή η ξαφνική έκπληξη για να αλλάξει τη ζωή του προς το καλύτερο ή θα τα έκανε χειρότερα τα πράγματα;».

Εξασφάλισε το μπάτζετ, φυσικά όχι 1 εκατομμύριο δολάρια, αλλά... μόλις 100.000, ωστόσο δεν τον απέτρεψε να βάλει μπροστά την «ιδέα» του.

Βρήκε τον Τεντ Ρόντρικ, έναν άστεγο που του φάνηκε καλός τύπος, απλά η ζωή δεν του είχε φερθεί καλά και πίστεψε ότι είναι καλό να του δοθεί μια δεύτερη ευκαιρία. Σιγουρεύτηκε πως δεν παίρνει ναρκωτικά και άφησε τη βαλίτσα με τα λεφτά, σε έναν κοντινό σκουπιδοτενεκέ, με το σημείωμα: «Τι θα έκανε ένας άστεγος αν έβρισκε 100.000 δολάρια;».

1

Ο 45χρονος τότε, Τεντ, που ήταν άστεγος από τα 25 του περίπου και ζούσε με 20 δολάρια περίπου τη μέρα, συλλέγοντας κουτιά και μπουκάλια, νόμιζε αρχικά πως ήταν χρήματα από ναρκωτικά. Μετά σκέφτηκε πως ήταν για κάποια ταινία και ήθελε να τα επιστρέψει.

Οι παραγωγοί τον διαβεβαίωσαν πως τα χρήματα ήταν δικά του και θα μπορούσε να κάνει ότι του άρεσε. Από εκείνη τη στιγμή, δεν θα παρέμβαινε κανείς στη ζωή του, μόνο που θα είχε έναν οικονομικό σύμβουλο, που θα του έλεγε την άποψή του, αλλά ο Τεντ θα μπορούσε είτε να τον ακούσει είτε να τον αγνοήσει.

Πάμε λοιπόν στα αποτελέσματα;

Αφού περιποιήθηκε τον εαυτό του, πήρε ένα νέο ποδήλατο και πήγε να μείνει σε δωμάτιο σε ένα μοτέλ, οι δαπάνες του Τεντ άρχισαν γρήγορα να ξεφεύγουν από τον έλεγχο, αγνοώντας τις συμβουλές του οικονομικού του συμβούλου. Βοήθησε κάποιους φίλους του άστεγους, ξεκίνησε να κάνει ψώνια και στη συνέχεια είδε ότι μπορούσε να είναι δημοφιλής στις γυναίκες. Μία μάλιστα του είπε ότι θα ήθελε να τον παντρευτεί.

«Οι γυναίκες απλώς μαζεύονται από παντού. Έβγαινα από το μπαρ για να ξεφύγω από τα πάντα και με ακολουθούσαν. Δεν είναι για μένα αυτά. Είναι για τα χρήματα. Το ξέρω αυτό. Δεν είμαι ο βασιλιάς των ηλιθίων».

Ο Τεντ το πήγαινε καλά… Επανασυνδέθηκε με την οικογένειά του, που ήθελε να τους βοηθήσει και οι αδερφές του ξεκίνησαν να του ψάχνουν δουλειά, ιδίως στον τομέα των κατασκευών που του άρεσαν.

1

Ο Τεντ όμως άρχισε να δυσαρεστείτε γιατί δεν ήθελε να ανακατεύονται στη ζωή του. Αρνήθηκε στη συνέχεια και τον οικονομικό σύμβουλο και ξεκίνησε να χειρίζεται αυτός όπως ήθελε πλέον τα οικονομικά του.

Σύντομα έχασε την όρεξή του για δουλειά και πίστεψε ότι θα μπορούσε να τον κρατήσουν αυτά τα λεφτά, αν ήταν συνετός, αλλά… δεν ήταν. Ξόδεψε 34.000 δολάρια σε ένα νέο τζιπ και την ενοικίαση ενός πολυτελούς διαμερίσματος και για να μην τα πολυλογούμε… σε έξι μήνες τα είχε ξοδέψει.

«Ποτέ δεν σκέφτεσαι “τα χρήματα θα τελειώσουν αργά ή γρήγορα”», τόνισε ο ίδιος συνέντευξή του λίγο αργότερα.

Μελέτες έχουν δείξει ότι οι νικητές του Λόττο, συνήθως ξοδεύουν αυτά τα χρήματα σε 3 με 5 χρόνια. Ο Τεντ ήταν διαφορετικός…\