Μέσα στο αεροδρόμιο της Καμπούλ στο Αφγανιστάν: Χάος και συρματοπλέγματα (vid)

Μέσα στο αεροδρόμιο της Καμπούλ στο Αφγανιστάν: Χάος και συρματοπλέγματα (vid)
Τα στρατιωτικά αεροπλάνα των συμμάχων του ΝΑΤΟ περιμένουν στη σειρά για να απομακρύνουν χιλιάδες Αφγανούς που φοβούνται ότι θα τιμωρηθούν από τους Ταλιμπάν επειδή συνεργάστηκαν με δυτικές δυνάμεις.

Κόσμος σε απόγνωση, να περιμένει καρτερικά δίπλα σε συρμπατοπλέγματα και σε άντρες με παραλλαγές και όπλα. Παιδιά να κοιμούνται στο χώμα, άλλα να ξεδιψάνε με λίγες σταγόνες νερό από τα μπουκάλι που τους μοιράζουν οι στρατιώτες. Φοβισμένα πρόσωπα να δείχνουν τα χαρτιά τους και να περιμένουν με αγωνία ένα νεύμα για να περάσουν. Βανάκια να δημιουργούν ουρά. Αυτή είναι η εικόνα στο αεροδρόμιο της Καμπούλ στο Αφγανιστάν.

Τα στρατιωτικά αεροπλάνα των συμμάχων του ΝΑΤΟ να περιμένουν στη σειρά για να απομακρύνουν χιλιάδες Αφγανούς που φοβούνται ότι θα τιμωρηθούν από τους Ταλιμπάν επειδή συνεργάστηκαν με δυτικές δυνάμεις.

Περίπου 630.000 Αφγανοί έχουν υποβάλει αίτηση ασύλου σε χώρες της ΕΕ τα τελευταία 10 χρόνια, με τον μεγαλύτερο αριθμό στη Γερμανία, την Ουγγαρία, την Ελλάδα και τη Σουηδία, σύμφωνα με την στατιστική υπηρεσία της ΕΕ.

Οι ΗΠΑ εντείνουν τις προσπάθειες εκκένωσης καθώς πλησιάζει η προθεσμία για την αποχώρηση από τη χώρα στις 31 Αυγούστου, με τον Τζο Μπάιντεν να δηλώνει ότι υπάρχει «πρόσθετος κίνδυνος» στην παραμονή των αμερικανικών στρατευμάτων στο Αφγανιστάν πέραν της προθεσμίας της 31ης Αυγούστου, επικαλούμενος μια απειλή από ένα παρακλάδι του Ισλαμικού Κράτους,

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ «κατέστησε σαφές ότι με κάθε μέρα χερσαίων επιχειρήσεων, προσθέσαμε κίνδυνο στα στρατεύματά μας με αυξανόμενες απειλές από το ISIS-K (σ.σ. παρακλάδι του Ισλαμικού Κράτους στο Αφγανιστάν) και ότι η ολοκλήρωση της αποστολής έως τις 31 Αυγούστου εξαρτάται από τον συνεχιζόμενο συντονισμό με τους Ταλιμπάν, συμπεριλαμβανομένης της συνεχούς πρόσβασης στο αεροδρόμιο ανθρώπων που απομακρύνονται από τη χώρα»!