Συλλήψεις δημοσιογράφων στη Μιανμάρ

Συλλήψεις δημοσιογράφων στη Μιανμάρ
Συνελήφθησαν άλλοι δύο δημοσιογράφοι στη Μιανμάρ καθώς συνεχίζεται η καταστολή των μέσων ενημέρωσης από το στρατιωτικό καθεστώς.

Η στρατιωτική κυβέρνηση της Μιανμάρ συνέλαβε άλλους δύο ντόπιους δημοσιογράφους, μετέδωσε, τηλεοπτικό δίκτυο που ανήκει στον στρατό, καθώς συνεχίζεται η καταστολή των μέσων ενημέρωσης μετά το πραξικόπημα της 1ης Φεβρουαρίου.

Ο Σίθου Αούνγκ Μιντ, αρθρογράφος στον ιστότοπο Frontier Myanmar και σχολιαστής στον ραδιοσταθμό "Φωνή της Αμερικής", και η Χτετ Χτετ Κίνε, εξωτερική συνεργάτης που έχει εργαστεί για το BBC Media Action, συνελήφθησαν στις 15 Αυγούστου, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Myawaddy TV.

Στον Σίθου Αούνγκ Μιντ απαγγέλθηκαν κατηγορίες για στάση και διάδοση ψευδών πληροφοριών σε αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι οποίες ήταν σύμφωνα με το Myawaddy TV επικριτικές για το στρατιωτικό καθεστώς της χώρας και παρότρυναν τους ανθρώπους να μετάσχουν σε απεργίες και να υποστηρίξουν εκτός νόμου αντιπολιτευόμενα κινήματα.

Στην Χτετ Χτετ Κίνε απαγγέλθηκαν κατηγορίες για υπόθαλψη του χαρακτηριζόμενου ως ύποπτου καταζητούμενου εγκληματία Σίθου Αούνγκ Μιντ και για την υποστήριξη μιας σκιώδους Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας.Η οργάνωση Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (RSF) χαρακτήρισε χθες παράνομη την κράτησή τους.

"Καταδικάζουμε σθεναρά τις αυθαίρετες συνθήκες της κράτησής τους, οι οποίες αντανακλούν την ωμότητα με την οποία η στρατιωτική χούντα απειλεί δημοσιογράφους", δήλωσε ο Ντανιέλ Μπαστάρ, ο οποίος είναι επικεφαλής του γραφείου Ασίας-Ειρηνικού των RSF.
Στην Μιανμάρ εξακολουθεί να επικρατεί μεγάλη αστάθεια και να υπάρχει εναντίωση στο στρατιωτικό καθεστώς, ενώ περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από τις δυνάμεις ασφαλείας, σύμφωνα με οργάνωση ακτιβιστών που παρακολουθεί τους θανάτους και τις μαζικές συλλήψεις από τα όργανα της χούντας.

Ο στρατός, ο οποίος έχει ανακαλέσει τις άδειες πολλών ειδησεογραφικών μέσων, δηλώνει ότι σέβεται τον ρόλο των μέσων ενημέρωσης, αλλά δεν θα ανεχθεί την μετάδοση ειδήσεων που πιστεύει ότι είναι ψευδείς ή είναι πιθανόν να προκαλέσουν δημόσια αναταραχή.

Έκθεση της Επιτροπής Προστασίας Δημοσιογράφων που δόθηκε στη δημοσιότητα τον περασμένο μήνα σημειώνει ότι η χούντα της Μιανμάρ έχει ουσιαστικά ποινικοποιήσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία.

Παράλληλα το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) ζήτησε από το στρατιωτικό καθεστώς στην Μιανμάρ, το οποίο έχει συλλάβει 98 δημοσιογράφους μετά το πραξικόπημα, να σταματήσει τη δίωξη δημοσιογράφων. Από τους συλληφθέντες, οι 46 παρέμεναν υπό κράτηση στα τέλη Ιουλίου.