Πως άλλαξαν τα media στο Αφγανιστάν από τους Ταλιμπάν (vid)

Πως άλλαξαν τα media στο Αφγανιστάν από τους Ταλιμπάν (vid)
Οι Ταλιμπάν έχουν ρίξει από τη πρώτη στιγμή το βάρος στα media, καθώς αποτελούν «όπλο» της προπαγάνδας τους.

Οι Ταλιμπάν, από την πρώτη στιγμή έδειξαν πως τους ενδιαφέρει η εικόνα τους και το «χτίσιμο» ενός διαφορετικού προσώπου από αυτό που είχαν ζήσει οι Αφγανοί και ως εκ τούτου, έριξαν βάρος (και) στα media. Φυσικά δεν έχουν καμία σχέση με την μέχρι πρότινος λειτουργία τους. Άλλαξαν άρδην…

Οι Ταλιμπάν ήδη είχαν δημιουργήσει κάποια media δικά τους ενώ είναι ενεργοί και στα social. Πάρα ταύτα, 35 media σταμάτησαν τις παραγωγές ενώ 6 έπεσαν στα χέρια τους και είναι υπό την εξουσία τους. Το πρόγραμμα σε αυτά είναι απαγγελίες από το Κοράνι και γενικότερα θρησκευτικό περιεχόμενο. Φυσικά, εμφανίζονται οι ηγέτες τους να μιλούν όπου… ευλογούν τα γένια τους.

Δολοφονήθηκαν δημοσιογράφοι

Από την πρώτη στιγμή κτυπήθηκαν αλλά και δολοφονήθηκαν δημοσιογράφοι, όπως ο φωτογράφος του reuters ή συγγενής δημοσιογράφου του γερμανικού DW. Όσοι έχουν μείνει πίσω, φοβούνται ακόμα και για τη ζωή τους, ενώ αρκετοί ξυλοκοπούνται στον δρόμο κατά τη διάρκεια κάλυψης γεγονότων. «Όπως τραβούσα με την κάμερα, οι Ταλιμπάν άρχισαν να με κτυπάνε με τα όπλα από πίσω» ανέφερε στο BBC ένας κάμεραμαν.

Κράτησαν γυναίκες για… προπαγάνδα

Από το 2001 και μετά, που εκδιώχθηκαν οι Ταλιμπάν, υπήρξε ανάπτυξη στα media και τώρα κάθε λεπτό φοβούνται για τη ζωή τους. Η πλειονότητα των γυναικών έχει εκδιωχθεί και είναι ελάχιστες αυτές στις οποίες επέτρεψαν να μείνουν (για πόσο κανείς δεν γνωρίζει) ίσως σε ένα ακόμη κομμάτι της προπαγάνδας τους.
Όπως το να κάνουν συνέντευξη με τους Ταλιμπάν- φυσικά υπό τους όρους τους- σε μία υποκριτική προσπάθεια να δείξουν το καλό τους πρόσωπο. Άλλες πάλι απειλήθηκαν και εκδιώχθηκαν με τη βία: «Με απείλησαν και μου είπαν δεν μπορείς να δουλεύεις γιατί άλλαξε η εξουσία».