Οικονόμου: «Καθαρές εξηγήσεις της Ελλάδας στην Τουρκία, πιθανή η επαναφορά μάσκας σε εξωτερικούς χώρους» (vid)

Οικονόμου: «Καθαρές εξηγήσεις της Ελλάδας στην Τουρκία, πιθανή η επαναφορά μάσκας σε εξωτερικούς χώρους» (vid)
Ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου μίλησε στον ΣΚΑΪ για τη συνομιλία των Μητσοτάκη-Ερντογάν, τις αποζημιώσεις των Ερντογάν και την επαναφορά μάσκας στους εξωτερικούς χώρους.

Στην εκπομπή «Καλημέρα» του ΣΚΑΪ φιλοξενήθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, ο οποίος μίλησε για το προσφυγικό από την κρίση στο Αφγανιστάν και την τηλεφωνική συνομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν γι αυτό το θέμα, για τις αποζημιώσεις στους πυρόπληκτους, καθώς επίσης και για το σενάριο της επαναφοράς της μάσκας στους εξωτερικούς χώρους,

«Καθαρές εξηγήσεις από ελληνικής πλευράς»

Ειδικότερα τώρα, για τη συνομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν, ανέφερε: «Έγινε συζήτηση σε καλό κλίμα… Υπάρχει συναντίληψη της όλης κατάστασης και έγιναν καθαρές εξηγήσεις από ελληνικής πλευράς, δηλαδή να στηρίξουμε τις χώρες κοντά στο Αφγανιστάν για να επιστρέψουν οι άνθρωποι στις εστίες τους όταν βελτιωθεί η κατάσταση.
Συμπλήρωσε δε: «Ούτε η Τουρκία επιθυμεί ροές, αλλά είναι ξεκάθαρο και ότι η Ελλάδα έχει αλλάξει ρότα, έχει θωρακίσει τα σύνορα της δεν υπάρχει περίπτωση να δούμε σκηνές 2015 και να γίνει η χώρα ξέφραγο αμπέλι. Άλλο ο ανθρωπισμός».

Ανεμβολίαστοι και μάσκες

Για τους ανεμβολίαστους, αλλά και τα μέτρα που βρίσκονται υπό συζήτηση, όπως η επαναφορά της μάσκας στους εξωτερικούς χώρους ανέφερε: «Νομίζω την Τρίτη (24/8) θα ανακοινωθεί το πλαίσιο λειτουργίας της οικονομίας και της κοινωνίας όσον αφορά την πανδημία δεν έχουμε τελειώσει με την πανδημία, επιμένει δεν υποχωρεί, δημιουργεί απειλές σε πείσμα όσων ερμηνεύουν τα πράγματα με το δικό τους τρόπο» ενώ πρόσθεσε: «Ή θα εμβολιαστούν αυτοί οι άνθρωποι, ή θα νοσήσουν, θέτοντας σε κίνδυνο το κοινωνικό σύνολο, κι όσους έχουν εμβολιαστεί, κι αυτό είναι άδικο».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε ότι είναι πολύ σημαντική πιθανότητα η επαναφορά μάσκας σε εξωτερικούς χώρους αν το υποδείξουν οι ειδικοί, ενώ διευκρίνισε, οι εμβολιασμένοι θα έχουν περισσότερες επιλογές στον ελεύθερο χρόνο τους και άνεση στις κινήσεις, οι ανεμβολίαστοι θα κάνουν εργαστηριακά τεστ 1 – 2 φορές την εβδομάδα από το Σεπτέμβριο και μετά με δικά τους έξοδα, σε προκαθορισμένη τιμή.
Ξεκαθάρισε δε πως γενικό λοκντάουν δεν πρόκειται να υπάρξει.

Αποζημιώσεις πυρόπληκτων

Για τους πυρόπληκτους ο Γιάννης Οικονόμου σχολίασε ότι «αυτό που είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ότι ο κόσμος καταστράφηκε δεν πρέπει να βρεθεί αντιμέτωπος και με τη γραφειοκρατία, με άμεση καταβολή αποζημιώσεων χωρίς καμία γραφειοκρατία για όλες τις περιοχές».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε πως 540 άνθρωποι είδαν ήδη στον τραπεζικό τους λογαριασμό χρήματα των 5–7–13-20 χιλιάδες ευρώ, ενώ την Πέμπτη μπήκαν στην arogi.gov.gr και έκαναν την αίτηση και την Παρασκευή το απόγευμα είχαν λεφτά στο λογαριασμό τους.
«Η διαδικασία θα συνεχιστεί μέχρι να αποζημιωθούν όλοι. Πληρωμές θα γίνονται κάθε Τρίτη και Παρασκευή» σημείωσε ο κ. Οικονόμου: «Κανείς από όσους επλήγησαν δεν θα μείνει απροστάτευτος. Ταχύτητα – διαφάνεια – δικαιοσύνη στην καταβολή».

«Κούφια κριτική…»

Απαντώντας στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος σχολίασε ότι η «λυσσαλέα κριτική για το επιτελικό κράτος είναι κούφια. Το επιτελικό κράτος είναι διαδικασίες και άνθρωποι που πέτυχαν σπουδαία πράγματα τα 2 προηγούμενα χρόνια. Πχ πέτυχε να δεσμεύσουμε 11,6 δισεκ. από Ταμείο και ΕΣΠΑ για πράσινες πολιτικές και 1,8 δισεκ. για την πολιτική προστασία, ενώ δημιούργησε το πρόγραμμα «Ελευθερία» για τα εμβόλια».