Μπάιντεν: «Είμαστε σε συνεχή επαφή με τους Ταλιμπάν για την επιχείρηση εκκένωσης» (vid)

Μπάιντεν: «Είμαστε σε συνεχή επαφή με τους Ταλιμπάν για την επιχείρηση εκκένωσης» (vid)
Η επιχείρηση εκκένωσης στην Καμπούλ είναι μια από τις «πιο δύσκολες της ιστορίας», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν σε νέο διάγγελμα.

Η επιχείρηση εκκένωσης στην Καμπούλ είναι μια από τις «πιο δύσκολες της ιστορίας», δήλωσε απόψε (20/8) ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν στο νέο του διάγγελμα προς το έθνος.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν σχεδόν 6.000 στρατιώτες στο Αφγανιστάν, απομάκρυναν 13.000 ανθρώπους από τις 14 Αυγούστου, καθώς και άλλους με πτήσεις τσάρτερ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος πρόσθεσε ότι έχει εργαστεί για να βγουν από το Αφγανιστάν 204 Αμερικανοί δημοσιογράφοι ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες εργάζονται για να επαληθεύσουν πόσοι Αμερικανοί πολίτες παραμένουν στο Αφγανιστάν.

Ο Μπάιντεν υποσχέθηκε ότι θα επιστρέψει στην «πατρίδα κάθε Αμερικανός που θέλει να φύγει από το Αφγανιστάν», ωστόσο ο ίδιος δεν μπορεί να εγγυηθεί ποιο θα είναι το «τελικό αποτέλεσμα της επιχείρησης εκκένωσης στην Καμπούλ».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι σε συνεχή επαφή με τους Ταλιμπάν εν μέσω της επιχείρησης εκκένωσης και ο Μπάιντεν πιστεύει ότι οι Αφγανοί σύμμαχοι των ΗΠΑ μπορούν να φύγουν έως τις 31 Αυγούστου.

Οι σύμμαχοι μας «δεν αμφισβητούν την αξιοπιστία μας», δήλωσε ο Μπάιντεν, ο οποίος είπε ότι δεν έχει ενδείξεις ότι Αμερικανοί πολίτες παρεμποδίζονται από τους Ταλιμπάν για να μην φτάσουν στο αεροδρόμιο.

Πρόσθεσε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθούν αμερικανικά στρατεύματα για να βοηθήσουν στην επιχείρηση εκκένωσης στο αεροδρόμιο της Καμπούλ ενώ η επέκταση της ζώνης ασφαλείας έξω από την υφιστάμενη περιοχή περιμετρικά του αεροδρομίου μπορεί να έχει απρόβλεπτες συνέπειες.