Τα 10 πιο σημαντικά «Σαν Σήμερα»: Η κλοπή της Μόνα Λίζα από τον Λούβρο

Τα 10 πιο σημαντικά «Σαν Σήμερα»: Η κλοπή της Μόνα Λίζα από τον Λούβρο
Σαν σήμερα, το 1911, η Μόνα Λίζα είχε κλαπεί από το Μουσείο του Λούβρου.

Μεταμφιεσμένος σε συντηρητή του μουσείου, ο 30χρονος Βιτσέντζο Περούτζια, σαν σήμερα το 1911, έκλεψε από τον Λούβρο τον φημισμένο πίνακα της «Μόνα Λίζα», το οποίο αναζητούσαν επί 2 χρόνια. Έγινε συμπαθής γιατί ήθελε να τον πάρει πίσω στην πατρίδα του, εκεί που άνηκε και ίσως γι αυτό, καταδικάστηκε σε ολιγόμηνη φυλάκιση.

Σε σημαντικά γεγονότα της 21ης Αυγούστου είχαμε:

1866: Σε γενική συνέλευση των Κρητών στα Σφακιά αποφασίζεται η ένωση της Μεγαλονήσου με την Ελλάδα. Αρχίζει η Κρητική Επανάσταση, που θα διαρκέσει έως το 1869, χωρίς επιτυχία.

1911: Ένας ιταλός σερβιτόρος αφαιρεί από το μουσείο του Λούβρου τον διάσημο πίνακα «Μόνα Λίζα» του Λεονάρντο Ντα Βίντσι. Θα βρεθεί δύο χρόνια αργότερα.

1926: Εκδηλώνεται το κίνημα Κονδύλη και ανατρέπεται ο στρατηγός Θεόδωρος Πάγκαλος.

1957: Η Σοβιετική Ένωση διεξάγει με επιτυχία μία μεγάλου βεληνεκούς δοκιμαστική πτήση του R7, του πρώτου διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου.

1959: Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντουάιτ Αϊζενχάουερ υπογράφει εκτελεστικό διάταγμα ανακηρύσσοντας τη Χαβάη ως την 50ή πολιτεία των Η.Π.Α.

1963: Ειδικές Δυνάμεις του Στρατού της Δημοκρατίας του Βιετνάμ καταστρέφουν βουδιστικές παγόδες σε όλη τη χώρα, συλλαμβάνοντας χιλιάδες βουδιστές και αφήνοντας εκατοντάδες νεκρούς.

1967: Συλλαμβάνεται και φυλακίζεται ο Μίκης Θεοδωράκης.

1970: Ιδρύεται ο Οργανισμός Σιδηροδρόμων Ελλάδας (Ο.Σ.Ε.), καταργουμένων των ΣΕΚ και ΣΠΑΠ.

2000: Ο αρχηγός του Στόλου στη Ρωσία, επιβεβαιώνει ότι τα 118 μέλη του πληρώματος του υποβρυχίου Κουρσκ είναι νεκροί. Διαβεβαιώνεται ότι δεν υπήρξε διαρροή ραδιενέργειας στη θάλασσα του Μπάρεντς

2003: Τους 10.000 θα ξεπεράσουν οι νεκροί από τον καύσωνα στη Γαλλία. Ο Πρόεδρος Ζακ Σιράκ ζητάει τη διεξαγωγή σε βάθος έρευνας για το θέμα αυτό. Στην Πορτογαλία, 1.300 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από την υπερβολική ζέστη τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο.