Μπάιντεν: «Οι Αμερικανοί δεν πρέπει να πεθαίνουν σε έναν πόλεμο που οι Αφγανοί δεν πολεμούν για τον εαυτό τους» (vid)

Μπάιντεν: «Οι Αμερικανοί δεν πρέπει να πεθαίνουν σε έναν πόλεμο που οι Αφγανοί δεν πολεμούν για τον εαυτό τους» (vid)
O πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν με διάγγελμά του αναφέρθηκε στην αποχώρηση των Αμερικανών από το Αφγανιστάν και τη συμφωνία του Τραμπ με τους Ταλιμπάν.

Διάγγελμα, παίρνοντας επίσημη θέση για τα όσα συμβαίνουν στο Αφγανιστάν, με την ανάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν, ύστερα από την αποχώρηση των Αμερικανών, έκανε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Ο Μπάιντεν, που κατηγορήθηκε γι αυτό, υποστήριξε την απόφασή του, λέγοντας: «Οι Αμερικανοί δεν μπορούν και δεν πρέπει να πεθαίνουν πολεμώντας σε έναν πόλεμο που οι Αφγανοί δεν είναι διατεθειμένοι να πολεμήσουν για τον εαυτό τους» και στη συνέχεια έκανε μια αναδρομή για το πως έφτασε η κατάσταση σε αυτό το σημείο.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ έκαναν επέμβαση στο Αφγανιστάν μετά το τρομοκρατικό κτύπημα στους Δίδυμους Πύργους, συμπληρώνοντας: «Η αποστολή μας στο Αφγανιστάν δεν ήταν ποτέ να χτίσουμε ένα έθνος» αλλά «αντίθετα σχεδιάστηκε για να αποτρέψει μία τρομοκρατική επίθεση σε αμερικανικό έδαφος».

Τόνισε πως «υποστηρίζω σθεναρά την απόφασή μου ότι μετά από 20 χρόνια ήταν ώρα να αποχωρήσουμε από το Αφγανιστάν» και παραδέχτηκε «η αλήθεια είναι ότι όλα εξελίχθηκαν γρηγορότερα από ό,τι περιμέναμε» καθώς «η πολιτική ηγεσία (του Αφγανιστάν) το έβαλε στα πόδια και ο στρατός κατέρρευσε».

Ο Μπάιντεν ανέφερε ότι η συμφωνία του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ με τους Ταλιμπάν μείωσε την παρουσία των αμερικανικών στρατευμάτων στη χώρα από περίπου 15.500 σε 2.500 και συμπλήρωσε ότι η συμφωνία του Τραμπ με τους Ταλιμπάν προέβλεπε την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων έως την 1η Μαΐου ενώ οι οι Ταλιμπάν «ήταν στο ισχυρότερο σημείο από στρατιωτικής άποψης από το 2001».

Υπογράμμισε πως «η επιλογή που έπρεπε να κάνω ως πρόεδρος ήταν είτε να ακολουθήσω αυτήν τη συμφωνία, είτε να είμαι έτοιμος να επιστρέψω στον αγώνα κατά των Ταλιμπάν».

Κατέληξε δε: «Δεν υπήρξε ποτέ μια καλή στιγμή για την απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων», είπε, συμπληρώνοντας όμως ότι «οι Αμερικανοί δεν μπορούν και δεν πρέπει να πεθαίνουν πολεμώντας σε έναν πόλεμο που οι Αφγανοί δεν είναι διατεθειμένοι να πολεμήσουν για τον εαυτό τους».