Αφγανικό στρατιωτικό αεροπλάνο κατερρίφθη αφού εισήλθε παράνομα στο Ουζμπεκιστάν

Αφγανικό στρατιωτικό αεροπλάνο κατερρίφθη αφού εισήλθε παράνομα στο Ουζμπεκιστάν
Δυνάμεις της αντιαεροπορικής άμυνας του Ουζμπεκιστάν κατέρριψαν αφγανικό στρατιωτικό αεροσκάφος.

Αφγανικό στρατιωτικό αεροσκάφος καταρρίφθηκε από τις ουζμπεκικές δυνάμεις αντιαεροπορικής άμυνας και συνετρίβη αφού εισήλθε στον εναέριο χώρο του Ουζμπεκιστάν, δήλωσε σήμερα το ουζμπεκικό υπουργείο Άμυνας.

Η αφγανική κυβέρνηση κατέρρευσε χθες Κυριακή και οι Ταλιμπάν πήραν τον έλεγχο της πρωτεύουσας Καμπούλ.

Το αεροσκάφος συνετρίβη αργά χθες στη νότια ουζμπεκική επαρχία Σουρχανταριέ που βρίσκεται δίπλα στο Αφγανιστάν.

«Οι δυνάμεις της αντιαεροπορικής άμυνας του Ουζμπεκιστάν απέτρεψαν μια απόπειρα αφγανικού στρατιωτικού αεροσκάφος να διασχίσει παράνομα τα σύνορα του Ουζμπεκιστάν», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας Μπαχρόμ Ζουλφικορόφ.

Ο εκπρόσωπος δεν ανέφερε πόσοι επέβαιναν στο αεροσκάφος ή αν υπάρχουν επιζώντες από τη συντριβή του.

Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA μετέδωσε νωρίτερα, επικαλούμενο το ουζμπεκικό υπουργείο Άμυνας, πως ο πιλότος, ο οποίος χρησιμοποίησε το εκτινασσόμενο κάθισμά του, τραυματίστηκε.

Tο Ουζμπεκιστάν ανέφερε πως συνέλαβε 84 Αφγανούς στρατιώτες που διέσχισαν τα (χερσαία) σύνορα και ζήτησαν ιατρική βοήθεια.

Γενικότερα όμως, εκατοντάδες Αφγανοί στρατιώτες έφθασαν αεροπορικώς στο Ουζμπεκιστάν με 22 στρατιωτικά αεροσκάφη και 24 ελικόπτερα το περασμένο Σαββατοκύριακο, συμπεριλαμβανομένου και ενός αεροσκάφους που συγκρούσθηκε μ’ ένα μαχητικό αεροσκάφος συνοδείας του Ουζμπεκιστάν με αποτέλεσμα να συντριβούν και τα δύο, ανακοίνωσε σήμερα το Ουζμπεκιστάν.

Τα αεροσκάφη αυτά "διέσχισαν παράνομα τον εναέριο χώρο της Δημοκρατίας του Ουζμπεκιστάν" και εξαναγκάστηκαν σε προσγείωση στο διεθνές αεροδρόμιο της Τερμέζ, στον νότο, διευκρίνισε ο γενικός εισαγγελέας σε μήνυμά του στο Telegram.

Συνολικά 585 Αφγανοί στρατιώτες αφίχθηκαν με αεροσκάφη στο Ουζμπεκιστάν, ενώ 158 διέσχισαν τα (χερσαία) σύνορα την Κυριακή, ανακοίνωσε το γραφείο του γενικού εισαγγελέα του Ουζμπεκιστάν.