Το πλουσιοκόριτσο από τις Κάννες που βασάνισε η Γκεστάπο για 18 μέρες αλλά δεν «έδωσε» κανέναν (pics & vid)

Το πλουσιοκόριτσο από τις Κάννες που βασάνισε η Γκεστάπο για 18 μέρες αλλά δεν «έδωσε» κανέναν (pics & vid)
Σαν σήμερα, η Ελένη Βαλλιάνου, που μεγάλωσε στα πούπουλα, στα μεγαλεία και τα λούσα, εκτελέστηκε από τους ΝΑΖΙ, αφού βασανίστηκε φρικτά για 18 μέρες, χωρίς να προδώσει τους συντρόφους της.

Είναι από τις ιστορίες που βλέπεις στην τηλεόραση ή διαβάζεις στα βιβλία. Από αυτές όμως που σου επιβεβαιώνουν πως όλα είναι βγαλμένα μέσα από τη ζωή. Η ζωή της Ελένης Βαλλιάνου είναι μία τέτοια. Αληθινή, πραγματική… Θα τη διαβάσεις σε βιβλία, ίσως να τη δεις στην τηλεόραση, μόνο που δεν είναι μυθοπλασία, αλλά πραγματικότητα, η οποία «έκλεισε» ανήμερα της Παναγίας.

12

Ελληνικής καταγωγής και τυχερή… Γεννήθηκε (1909) στο Παρίσι, μεγάλωσε στις Κάννες σε ένα αρχοντικό με πισίνα, με λίμνες με φλαμίνγκο. Κόρη πλοιοκτήτη, με πιάνο και μπαλέτο, με όλες τις ανέσεις και μια εύρωστη οικονομικά ζωή. Μέχρι που κηρύχθηκε ο Β΄Παγκόσμιος Πόλεμος.

4

Δεν στρογγυλοκάθισε στα λούσα και τις ανέσεις, δεν κοίταξαν γενικά να φύγουν, αλλά από την πρώτη στιγμή, εκείνη και η μητέρα της βοήθησαν εθελοντικά τους Γάλλους στρατιώτες που έστελναν να πολεμήσουν στο μέτωπο της Ιταλίας. Το καλοκαίρι του 1940 όμως, η Γαλλία βρέθηκε κάτω από τη γερμανική κατοχή και ο γαλλικός λαός οργάνωσε την αντίστασή του κατά της δωσίλογης κυβέρνησης του Βισύ.

Η Ελένη μπήκε αμέσως στη φωτιά. Όχι απλά συμμετείχε στο αντιστασιακό κίνημα των «Μακί», αλλά γρήγορα αναδείχθηκε σε ηγετικό στέλεχος, παρά το νεαρό της ηλικίας της. Τόσο, οι Γερμανοί την έβαλαν στο στόχαστρο.

2

Στις 28 Ιουλίου 1944 συνελήφθη από άνδρες της οργάνωσης «Λεγεώνα των Γάλλων Εθελοντών κατά του Μπολσεβικισμού», του πρώην κομμουνιστή βουλευτή Ζακ Ντοριό, που συνεργάζονταν με τις κατοχικές δυνάμεις. Την ίδια ημέρα μάλιστα συνέλαβαν και τους γονείς της ώστε να την πιέσουν να καταδώσει τους συντρόφους της.

Για 18 μέρες, έως τις 15 Αυγούστου την υπέβαλαν σε φρικτά βασανιστήρια στη Γκεστάπο, αλλά δεν κατάφεραν να την κάμψουν και να αποσπάσουν την παραμικρή πληροφορία. Ανήμερα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, σαν σήμερα, στις 15 Αυγούστου, και λίγες μόνο ώρες προτού εισέλθουν τα συμμαχικά στρατεύματα στις Κάννες, την εκτέλεσαν έξω από την πόλη, μαζί με 23 άλλους συγκρατούμενούς της.

12

Οι εφημερίδες της εποχής χαρακτήρισαν την Ελένη Βαλλιάνου ως νέα «Ζαν ντ’ Αρκ», ενώ η γαλλική κυβέρνηση της απένειμε μετά θάνατον το Παράσημο της «Λεγεώνας της Τιμής» και τον «Πολεμικό Σταυρό του Φοίνικα». Στις Κάννες μάλιστα, ένας δρόμος φέρει το όνομά της (rue Hélène Vagliano).