Φωτιές στην Ελλάδα: Όταν Εύβοια και Αττική καίγονταν ταυτόχρονα πριν 44 χρόνια!

Φωτιές στην Ελλάδα: Όταν Εύβοια και Αττική καίγονταν ταυτόχρονα πριν 44 χρόνια!
«Μεγάλες φωτιές μαίνονται σε Λίμνη Ευβοίας και Βαρυμπόμπη»: Σας θυμίζει κάτι; Κι όμως δεν πρόκειται για ρεπορτάζ της τελευταίας εβδομάδας αλλά για πρωτοσέλιδο εφημερίδας πριν... 44 χρόνια!

«Η Ιστορία επαναλαμβάνεται την πρώτη φορά σαν τραγωδία και τη δεύτερη σαν φάρσα». Η γνωστή ρήση του Καρλ Μαρξ αν και φαινομενικά άσχετη, τελικά φαίνεται πως ταιριάζει «γάντι» στην τραγική κατάσταση που ζει η χώρα μας την τελευταία εβδομάδα με τις μεγάλες φωτιές που κατακαίνε μεγάλο τμήμα της.

Βλέπετε, πριν 44 χρόνια, η χώρα μας περνούσε ακριβώς την ίδια κατάσταση! Αδιάψευστος μάρτυρας αυτού του γεγονότος είναι το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Τα Νέα», την Παρασκευή 26 Αυγούστου 1977, όπου καταγράφονταν με πηχυαίους τίτλους οι δύο μεγάλες φωτιές που μαίνονταν την ίδια μέρα σε... Λίμνη Ευβοίας και Βαρυμπόπη!

Οπως ανέφερε τότε η εφημερίδα, το μέτωπο στην Εύβοια -το οποίο είχε καταλήξει να κάψει 280.000 στρέμματα δάσους- είχε ξεσπάσει από τις 23 Αυγούστου. Οι μαινόμενες φλόγες με σύμμαχο τους ισχυρούς ανέμους είχαν οδηγήσει στην απόγνωση τους κατοίκους στα χωριά Στροφυλιά, Αμέλαντο, Στράφι, Κερασιά, Αγία Άννα και Μαντούδι, ενώ οι καμπάνες των χωριών καλούσαν τους πάντες σε γενική επιστράτευση.

Image

Μάλιστα, η καταλυτική βοήθεια για την οριοθέτηση της μεγάλης φωτιάς στην Εύβοια ήλθε... εξ ουρανού με τις βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν στις 25 Αυγούστου να σώζουν τα δάση που είχαν απομείνει στην περιοχή. Στις 27 Αυγούστου τελικά η φωτιά στη Λίμνη Ευβοίας τέθηκε υπό έλεγχο.

Την ίδια μέρα, όμως, ξέσπασε φωτιά και στη Βαρυμπόμπη, με τις αρχές να μιλούν για ενδείξεις εμπρησμού. «Οι εμπρηστές προχώρησαν. Με φωτοβολίδες και άλλες εύφλεκτες ουσίες έβαλαν χθες το βράδυ φωτιά στην περιοχή Βαρυμπόμπης – Θρακομακεδόνων – Τατοΐου και απείλησαν άμεσα την Πάρνηθα και τα σπίτια της Βαρυμπόμπης. (…) Στόχος των προσπαθειών: Να μη ξεφύγει η πυρκαϊά προς την Πάρνηθα και προς τα σπίτια» αναφερόταν χαρακτηριστικά στο δημοσίευμα.

Πηγή: Reader.gr