Έτρεχαν να σώσουν τα σπίτια άλλων και κάηκαν τα δικά τους: «Μου αρκεί που έσωσα τα σκυλιά μου, είναι ψυχές» (vids)

Έτρεχαν να σώσουν τα σπίτια άλλων και κάηκαν τα δικά τους: «Μου αρκεί που έσωσα τα σκυλιά μου, είναι ψυχές» (vids)
Οι εθελοντές πυροσβέστες Γιάννης Παπαδιώνης και Ειρήνη Μαλέση είναι οι πραγματικοί ήρωες με «μπέρτα» την ανθρωπιά, τη σεμνότητα και την ταπεινότητα.

Ήρωες υπάρχουν ακόμα και σήμερα. Ούτε μπέρτες, ούτε ειδικά εφέ, ούτε υπερβολές. Ανθρωπιά, ταπεινότητα και σεμνότητα. Αυτά είναι τα όπλα τους. Ήρωες- εθελοντές πυροσβέστες που δίνουν απανωτές μάχες όλες αυτές τις ημέρες με τις πυρκαγιές στην Ελλάδα, που δίνουν και τη ζωή τους για να σώσουν ζωές, τον φυσικό πλούτο της χώρας αλλά και το σπιτικό του συνανθρώπου τους. Και η ειρωνεία, η τραγική ειρωνεία είναι, πως την ώρα που προσπαθούσαν να σώσουν το σπίτι του συνανθρώπου τους και μετά το επόμενο και στη συνέχεια το μεθεπόμενο κ.ο.κ. Την ίδια ώρα η φωτιά κατάπινε το δικό τους.

Ο Γιάννης Παπαδιώνης, είναι εθελοντής πυροσβέστης και παρά το γεγονός ότι κάηκε ολοσχερώς το σπίτι του και το αυτοκίνητό του, θα συνεχίσει να δίνει μάχες με τη φωτιά. Το μόνο που είχε στο μυαλό του ήταν να σώσει τα σκυλάκια του. Γιατί είναι και αυτά ψυχές. Το θυμίζει γιατί πολλοί το προσπερνάνε...

«Έλλειπα όλες τις μέρες γιατί επιχειρούσα σε άλλα σημεία. Το μόνο που κατάφερα ήταν να λύσω το σκύλο. Τουλάχιστον ότι προσπάθησα για το σκυλί (βουρκωμένος και με σπασμένη φωνή). Δεν έχει μείνει κάτι...» ανέφερε στον ΑΝΤ1 και συμπλήρωσε: «Το χα δεμένο γιατί φοβόμουνα επειδή είναι κτητικός και μην κάνει τίποτα σε κάποιον που θα επιχειρούσε να μπει να τον βγάλει. Είναι μια ψυχή. Κι αυτόν και έναν άλλον που είχα βρει αδέσποτο. Τα έχω βρει και τα φιλοξενούν φίλοι».

Ρωτήθηκε για το τι θα έλεγε στην Πολιτεία και η σεμνότητα και το ήθος τον διέκριναν: «Τι να πω στην Πολιτεία. Πρώτα να ξεκινήσει από την πρόληψη. Το θέμα είναι να μην ξεκινήσει η φωτιά, γιατί δεν σταματιέται μετά με τίποτα. Η Πολιτεία πρέπει να βοηθήσει γιατί δεν έχουν ούτε ρούχα».

«Δεν μπορούσα να κάνω κάτι»

Την ώρα που επιχειρούσε για να σώσει κι άλλα σπίτια, κάηκε και το σπίτι της Ειρήνης Μαλέση, κάτι που έκανε γνωστό ο συνάδελφός της και όχι η ίδια. Η Ειρήνη μίλησε στον ΑΝΤ1 και κατάκοπη ψέλλισε «το σπίτι μου κάηκε τελείως, δεν μπορούσα να κάνω κάτι εκείνη τη στιγμή».

Συμπλήρωσε πως «δύναμη μου δίνουν τα πιο κοντινά μου άτομα, από την ομάδα μου» ενώ για τη δράση των εθελοντών πυροσβεστών ανέφερε: «Σβήναμε το ένα σπίτι και πηγαίναμε στο άλλο. Όπου βλέπαμε πηγαίναμε».

Τώρα η Ειρήνη φιλοξενείται με την οικογένειά της σε οικογενειακό φίλο.