Λέκκας: 7 φορές πιο μεγάλος ο κίνδυνος για πλημμύρες μετά τις φλόγες

Λέκκας: 7 φορές πιο μεγάλος ο κίνδυνος για πλημμύρες μετά τις φλόγες
Την επόμενη μέρα από τις φωτιές περιγράφει με απαισιόδοξο τόνο ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, καθώς είναι πολύ πιθανόν να ακολουθήσουν πλημμύρες.

«Είναι νομοτέλεια τα πλημμυρικά φαινόμενα να εκτυλίσσονται αμέσως μετά τις φωτιές.», είπε ο Ευθύμιος Λέκκας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ. Μάλιστα, διευκρίνισε ότι ο κίνδυνος πλημμύρας αυξάνεται κατά 7 φορές μετά από πυρκαγιά. «Να είμαστε προετοιμασμένοι» προειδοποίησε.

Εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα έχουν γίνει ήδη στάχτη και οι συνέπειες όπως αποκάλυψε ο κ. Λέκκας θα είναι έντονες: «Οι πυρκαγιές αφήνουν ένα βαρύ κοινωνικό, οικονομικό και περιβαλλοντικό αποτύπωμα αναφορικά με τις επιπτώσεις που θα υπάρχουν στον αέρα, στην ατμόσφαιρα, και τη βιόσφαιρα.»

Συνεχίζεται η μάχη στην Εύβοια

Ενώ το πύρινο μέτωπο στην Αττική είναι υπό έλεγχο στην Εύβοια συνεχίζεται η μάχη.

Τα χωριά Ελληνικά, Γούβες, Αρτεμίσιο, Καστρί, Πευκί, Μονοκαρυά, Καματριάδες και Γαλατσάδες βρίσκονται σε πύρινο κλοιό από χθες, Κυριακή, το πρωί. Τις τελευταίες ώρες, κάτοικοι στο Αρτεμίσιο και στις Γούβες αντιστέκονται και τα χωριά αντέχουν. Περιφερειακά, σπίτια έχουν καεί, αλλά οι πυρήνες των χωριών παραμένουν αλώβητοι. Στις Γούβες, το Αγριοβότανο, τη Μονοκαρυά και το Πευκί η αντίσταση των εθελοντών και των κατοίκων κράτησε μεγάλο μέρος των χωριών ανέπαφο.

class="banner-place banner-place--sticky-600">
id="block-dfptaginline1">
class="dfp__ad__wrrapper" id="inline1">
class="dfp__ad__container">
class="inline1" id="js-dfp-tag-inline1">
class="inline1">

Αντίθετα, οι αναζωπυρώσεις ήταν πολλές σχεδόν σε όλη την έκταση των καμένων περιοχών και στις περισσότερες περιπτώσεις σήμανε συναγερμός: σε Αγία Άννα, Βασιλικά, Ψαροπούλι, Αγιo Νικόλαο. Αναζωπυρώσεις σημειώθηκαν, επίσης, στα χώρια Κερασοχώρι, Μηλιές, Κρυονερίτης και Αγδίνες, αλλά οι δυνάμεις πυρόσβεσης απέτρεψαν την εξάπλωσή τους. Στο νότιο μέτωπο, προβλήματα εντοπίζονται στα χωριά Τρούπι, Καλύβια και Σπαθάρι.

Η πυροσβεστική, με τη βοήθεια δυνάμεων που έστειλαν ευρωπαϊκές χώρες, καθώς και κατοίκων, έδωσαν μάχη να κρατήσουν τις φλόγες προκειμένου να μην επεκταθούν στο όρος Καντήλι. Τις τελευταίες ώρες, καθώς η φορά των ανέμων έχει αλλάξει, χρειάστηκαν αρκετές παρεμβάσεις. Πεζοπόρα τμήματα της Πυροσβεστικής και άλλες δυνάμεις έχουν αναπτυχθεί σε καίρια σημεία εν αναμονή των πτήσεων εναέριων μέσων το ξημέρωμα.

Πηγή: href="https://www.reader.gr/koinonia/381542/foties-stin-ellada-lekkas-7-fores-pio-megalos-o-kindynos-gia-plimmyres-meta-tis" rel="sponsored nofollow" target="_blank"> Reader.gr