Ανεξέλεγκτη η φωτιά στην Εύβοια

Ανεξέλεγκτη η φωτιά στην Εύβοια
Στη Στροφυλιά φθάνει η φωτιά, δίνεται μάχη ώστε οι φλόγες να μείνουν μακριά από το Μαντούδι.

Η τεράστια πυρκαγιά στη βόρεια Εύβοια παραμένει ανεξέλεγκτη, παρά τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι πυροσβέστες με δεκάδες οχήματα.

Η φωτιά έχει φθάσει στα όρια της Στροφυλιάς και είναι ζήτημα χρόνου να φθάσει σε σπίτια. Πυροσβεστικές δυνάμεις ανασυντάσσονται στο χωριό.

Στο δυτικό μέτωπο, εκτός από την εκκένωση της Κοκκινομηλιάς, διατάχθηκε η εκκένωση των χωριών Κρυονερίτης, Μηλιές και Βασιλικά.

Γίνονται προσπάθειες για να σταματήσει μέτωπο που κινείται προς το Μετόχι και το Μαντούδι, ανατολικά και νοτιοανατολικά από την Αγία Άννα.

Κατά πληροφορίες, αρκετά σπίτια έχουν υποστεί ζημιές.

Στην ανατολική πλευρά, όπου διεξάγονταν επιχειρήσεις της πυροσβεστικής στον άξονα Σκεπαστή-Αγία Άννα, η φωτιά μπήκε στο χωριό. Άλλο κινήθηκε προς Στροφυλιά και κρίθηκε αναγκαία η εκκένωση της.

Δόθηκε μάχη για να ανοίξει ο δρόμος από Στροφυλιά προς Αγία Άννα, που είχε κλείσει. Εξασφαλίστηκε διάβαση για τα οχήματα του Πυροσβεστικού Σώματος, υδροφόρες και μηχανήματα έργου.

Αντιπυρική ζώνη δημιουργήθηκε γύρω από το χωριό Φαράκλα.

Κάτοικοι στην παραλία της Αγίας Άννας απομακρύνθηκαν από την θάλασσα. Αποφασίστηκε να διαμορφωθούν χώροι στο δημαρχείο Μαντουδίου για να φιλοξενηθούν περίπου 150 κάτοικοι που κρίθηκε αναγκαίο να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Νέα επιχείρηση απεγκλωβισμού στην Αγία Άννα

Στην εκπομπή του ΣΚΑΪ «Καλημέρα» μίλησε ο Γιάννης Βαρσάκης, που είναι κάτοικος της περιοχής για τη νέα επιχείρηση που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Εύβοια από τη κοινότητα Ψαροπούλι που βρίσκεται κοντά στη Αγία Άννα.

«Τα σκάφη που έφυγαν από την Αγία Άννα πήγανε στο Μαντούδι. Το σκάφος που φεύγει από το Ψαροπούλι, πηγαίνει τους ανθρώπους στο Πευκί, το οποίο είναι μπροστά στο κεφάλι της φωτιάς. Σε 2-3 ώρες η φωτιά θα έχει φτάσει εκεί. Το μέτωπο αυτή τη στιγμή είναι στο Ψαροπούλι, από τη πλευρά του Αιγαίου», είπε ο κ. Βαρσάκης. Να σημειωθεί ότι το Ψαροπούλι βρίσκεται τέρμα κάτω χαμηλά στη θάλασσα.

«Αν τους πάμε (τους ανθρώπους που απεγκλωβίστηκαν από την Αγία Άννα) στο Πευκί, τι θα γίνει ρε παιδιά; Θα τους πάρουν από το Πευκί να τους πάνε στο Μαντούδι;» τόνισε.

«Το Ψαροπούλι έχει καεί αυτή τη στιγμή. Το φέρι-μπόατ έχει γεμίσει και δεν γνωρίζω αν έχει μείνει κόσμος πίσω στη παραλία», πρόσθεσε ο κάτοικος της περιοχής.

Ο κ. Βαρσάκης επιβεβαίωσε πως έχει καταστραφεί η Αγία Άννα, το Αχλάδι και ο Κοτσικιάς όπως και το Ψαροπούλι. «Που θα πάει όλος αυτός ο κόσμος;» και πρόσθεσε ότι «ο κ. Χαρδαλιάς μίλησε χθες για 8 αεροσκάφη αλλά είπε ψέματα. Είχαμε μόνον δύο ελικόπτερα για όλη την Εύβοια».

Συνέχισε λέγοντας «σίγουρα υπάρχουν άνθρωποι στις παραλίες που δεν έχουν φύγει ακόμα. Από το Κοτσικιά πέρασε η φωτιά και τα έκαψε όλα. Υπάρχουν μικροεστίες που προσπαθούμε να τις σβήσουμε. Υπάρχει ενεργό μέτωπο στο Ψαροπούλι με τη φωτιά να συνεχίζει να κινείται προς τα επάνω».