Ποινή φυλάκισης 18 ετών σε «επαναστάτη» Κινέζο δισεκατομμυριούχο (vid)

Ποινή φυλάκισης 18 ετών σε «επαναστάτη» Κινέζο δισεκατομμυριούχο (vid)
Κινέζος δισεκατομμυριούχος, επικριτής της κυβέρνησης τιμωρήθηκε με 18 χρόνια φυλάκισης επειδή προκαλούσε «προβλήματα».

Ο δισεκατομμυριούχος Sun Dawu καταδικάστηκε σε 18 έτη φυλάκισης, με την κατηγορία ότι «ξεκινούσε διαμάχες και δημιουργούσε προβλήματα», σύμφωνα με την επίσημη δήλωση του δικαστηρίου της Κίνας.

Ο 67χρονος Sun Dawu είναι ιδιοκτήτης ομίλου που δραστηριοποιείται στον κτηνοτροφικό τομέα και απασχολεί περίπου 9.000 εργαζομένους στην επαρχία Χεμπέι. Είναι γνωστός για το φιλανθρωπική δράση του στη χώρα, καθώς έχει φτιάξει σχολεία και νοσοκομεία.

Ο Sun Dawu συνελήφθη τον περασμένο Νοέμβριο μαζί με άλλα 20 άτομα, εκ των οποίων η σύζυγός του, οι δύο γιοι του και οι νύφες του. Είναι γνωστός επικριτής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, αναφέρεται συχνά στα ανθρώπινα δικαιώματα και είχε ασκήσει αυστηρή κριτική στην κινεζική κυβέρνηση για τους χειρισμούς της όταν είχε ξεσπάσει ο κορονοϊός.

Μάλιστα, το 2019 είχε κατηγορήσει ανοιχτά την κυβέρνηση της Κίνας, υποστηρίζοντας ότι προσπάθησε να συγκαλύψει την έξαρση της αφρικανικής γρίπης των χοίρων που προκάλεσε πάνω από 100 εκατομμύρια θανάτους γουρουνιών.

Εκτός από την ποινή φυλάκισης 18 ετών του επιβλήθηκε πρόστιμο 480.000 δολαρίων, ενώ κρίθηκε ένοχος για «συγκέντρωση πλήθους για την επίθεση σε κρατικά όργανα», για «παρεμπόδιση υπαλλήλων της κυβέρνησης», για «διατάραξη της παραγωγής, παράνομη εξόρυξη, παράνομη κατοχή αγροτικής γης», όπως και ότι «ξεκινά διαμάχες και προκαλεί προβλήματα», σύμφωνα με την ανακοίνωση του δικαστηρίου.