Συνεχίζεται η κόντρα της ΠτΔ με το Υπ. Εξωτερικών για την ακύρωση της διάκρισης στον Ιάσονα Αποστολόπουλο

Συνεχίζεται η κόντρα της ΠτΔ με το Υπ. Εξωτερικών για την ακύρωση της διάκρισης στον Ιάσονα Αποστολόπουλο
Η Προεδρία της Δημοκρατίας, απάντησε με νέα διαρροή της στο θέμα με την ακύρωση της βράβευσης του Ιάσωνα Αποστολόπουλου.

Μπορεί η ετήσια εκδήλωση για την αποκατάσταση της δημοκρατίας που γίνεται στο Προεδρικό Μέγαρο να κύλησε χωρίς προβλήματα το Σάββατο το βράδυ, αλλά το παρασκήνιο των βραβεύσεων που έγιναν εκεί, συνεχίζει να απασχολεί την επικαιρότητα.

Στο επίκεντρο βρίσκεται το όνομα του διασώστη προσφύγων Ιάσωνα Αποστολόπουλου, το οποίο αν και αρχικά βρισκόταν στην λίστα με τους ανθρώπους που θα διακριθούν, τελικά του αφαιρέθηκε λόγω των δυσμενών σχολίων που είχε κάνει στα social media για τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, το λιμενικό και την αστυνομία.

Οι πρώτες διαρροές

Αρχικά, μετά τον ντόρο που δημιουργήθηκε από την Προεδρία της Δημοκρατίας πέταξαν το... μπαλάκι των ευθυνών στο Υπουργείο Εξωτερικών, ο οποίος χρίστηκε υπεύθυνο και για την πρόταση του Ιάσωνα Αποστολόπουλου και για τη ακύρωση που ακολούθησε.

Αμέσως μετά ήρθε η απάντηση με νέες διαρροές, όπου αναφερόταν πως «προτάσεις για την επιλογή προσώπων στα οποία μπορούν να απονεμηθούν τιμητικές διακρίσεις υποβάλλει στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας το Συμβούλιο Ταγμάτων Αριστείας, το οποίο συγκαλείται, μια τουλάχιστον φορά το χρόνο. Για την απονομή εκδίδεται Προεδρικό Διάταγμα, το οποίο προσυπογράφεται από τον Υπουργό Εξωτερικών και δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ)».

Η νέα απάντηση της προεδρίας

Την Δευτέρα, η Προεδρία της Δημοκρατίας επανήλθε με νέα διαρροή, όπου αναφερόταν πως «σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία (ν. 106/1975, άρθρο 1, όπως ισχύει), τα πρόσωπα, στα οποία η Πρόεδρος της Δημοκρατίας απονέμει παράσημα, προτείνονται σε αυτήν από τον υπουργό Εξωτερικών, μετά από γνωμοδότηση του Συμβουλίου Ταγμάτων Αριστείας του υπουργείου Εξωτερικών».

Άρα, όπως αναφέρουν, καμία ευθύνη για την επιλογή δεν έχει η Προεδρία.

Μένει να δούμε πλέον αν θα υπάρχει νέα απάντηση από το Υπουργείο Εξωτερικών ή από άλλους κυβερνητικούς κύκλους.