Παπαευαγγέλου: «Εξετάζεται η 3η δόση εμβολίου για συγκεκριμένες ομάδες, ανησυχία για την ομάδα 40-60 ετών» (vid)

Παπαευαγγέλου: «Εξετάζεται η 3η δόση εμβολίου για συγκεκριμένες ομάδες, ανησυχία για την ομάδα 40-60 ετών» (vid)
Η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου έκανε αναφορά στην 3η δόση εμβολίου αλλά και στην μετακίνηση των κρουσμάτων από τους 15-25 στους 40-60 ετών.

Στο σενάριο της 3ης δόσης εμβολίου αναφέρθηκε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου κατά την ενημέρωση από το Υπουργείο για την πορεία της πανδημίας και η οποία μάλιστα εξέφρασε την ανησυχία που εμπνέει η επιστημονική κοινότητα, για την μετακίνηση των κρουσμάτων από τους νέους 15-25 ετών, σε ανεμβολίαστους μεγαλύτερης ηλικίας από 40 έως 60 ετών.

Αρχικά, η Βάνα Παπαευαγγέλου ανέφερε πως καταγράφεται σημαντική ύφεση της κατακόρυφης αύξησης των κρουσμάτων που είχε παρατηρηθεί την προηγούμενη εβδομάδα. Σημαντική είναι ωστόσο και η διασπορά της λοίμωξης covid-19 σε όλη την κοινωνία, με την διάμεση ηλικία των νέων κρουσμάτων να είναι στα 26 χρόνια.

Ανησυχητική είναι η μετατόπιση της λοίμωξης σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας είπε η καθηγήτρια, τονίζοντας ότι εστίες μετάδοσης είναι η νυχτερινή διασκέδαση και το οικογενειακό και εργασιακό περιβάλλον. Είπε ότι ένας στους τρεις κινδυνεύει να νοσήσει και ο μέσος κυλιόμενος όρος του 7ημερου, είναι 2.568 κρούσματα.

Παρατηρήθηκε επίσης, αύξηση των εισαγωγών κατά 70%, αλλά δεν συνοδεύεται από αύξηση των διασωληνωμένων.

Για άλλη μια φορά η καθηγήτρια κάλεσε όλους να εμβολιαστούν και ειδικά αυτούς που κινδυνεύουν από σοβαρή λοίμωξη, δηλαδή ηλικίας άνω των 40 ετών. Ολοι οι ανεμβολίαστοι νέοι να μην εφησυχάζουν από το αρνητικό self test και να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί για μία εβδομάδα τουλάχιστον.

Η μετάλλαξη Δέλτα είναι 44 φορές περισσότερο μεταδοτική από την μετάλλαξη Άλφα, είπε η κ. Παπαευαγγέλου. Ο ιός, τόνισε, είναι εδώ - και έδωσε έμφαση στην αυστηρή τήρηση των μέτρων προστασίας.

Αναφερόμενη στους Ολυμπιακούς Αγώνες, είπε ότι ο αριθμός κρουσμάτων στην Ιαπωνία, όπου χθες ξεκίνησαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες, ήταν υψηλότερος από την αρχή του χρόνου, και ερώτημα παραμένει αν οι διοργανωτές θα ελέγξουν τα κρούσματα.

Σε ερώτηση για την 3η δόση εμβολίου είναι κάτι που θα το δουν, που εξετάζεται και είναι πρώιμο, και το οποίο θα δει η επιστημονική κοινότητα για συγκεκριμένες ομάδες που το έχουν ανάγκη, όπως αυτοί με νοσήματα.