Τα 10 πιο σημαντικά «Σαν Σήμερα»: Εγκαινιάζεται η Διώρυγα της Κορίνθου

Τα 10 πιο σημαντικά «Σαν Σήμερα»: Εγκαινιάζεται η Διώρυγα της Κορίνθου
Σαν Σήμερα το 1893, ο τότε πρωθυπουργός Σωτήριος Σωτηρόπουλος εγκαινιάζει ένα από τα μεγαλύτερα έργα στην Ελλάδα, τη Διώρυγα της Κορίνθου.

Το έργο εμπνεύστηκε και εκτέλεσε ο Χαρίλαος Τρικούπης, ωστόσο το εγκαινίασε ο Σωτήριος Σωτηρόπουλος, καθώς δύο μήνες μετά ο Τρικούπης παρήλθε της Κυβερνήσεως. Στις 25 Ιουλίου το 1893 εγκαινιάστηκε η Διώρυγα της Κορίνθου, η διάνοιξη της οποία ξεκίνησε το 1881.

Στα σημαντικά γεγονότα της 25ης Ιουλίου είχαμε:

1609: Το αγγλικό πλοίο Sea Venture, κατευθυνόμενο προς τη Βιρτζίνια, οδηγείται σκόπιμα στην ξηρά κατά τη διάρκεια καταιγίδας στις Βερμούδες προκειμένου να αποτραπεί η βύθισή του. Οι επιζώντες αποφασίζουν να ιδρύσουν εκεί μία νέα αποικία.

1893: Ο πρωθυπουργός Σωτήριος Σωτηρόπουλος εγκαινιάζει τη Διώρυγα της Κορίνθου. Το έργο εμπνεύστηκε και εκτέλεσε ο Χαρίλαος Τρικούπης, η κυβέρνηση του οποίου «έπεσε» δύο μήνες νωρίτερα.

1898: Τα αμερικανικά στρατεύματα εισβάλλουν στο Πουέρτο Ρίκο.

1920: Πέθανε ο Ιωάννης Κονδυλάκης, Έλληνας συγγραφέας και δημοσιογράφος.

1929: Ψηφίζεται από τη Βουλή επί πρωθυπουργίας Ελευθερίου Βενιζέλου ο νόμος «Περί μέτρων ασφαλείας του κοινωνικού καθεστώτος και προστασίας των ελευθεριών». Είναι γνωστός ως Ιδιώνυμο και είχε στόχο την καταστολή της κομμουνιστικής προπαγάνδας και δράσης.

1967: Ο πάπας Παύλος VI επισκέπτεται τον πατριάρχη Αθηναγόρα στην Κωνσταντινούπολη. Είναι η πρώτη επίσκεψη πάπα στο ορθόδοξο πατριαρχείο, μετά το Σχίσμα του 1054.

1983: Ο Λουκιανός Κηλαηδόνης διοργανώνει το περίφημο «Πάρτυ στην Βουλιαγμένη», στο οποίο ανταποκρίνονται 70.000 κόσμου. Εμφανίζονται οι Διονύσης Σαββόπουλος, Μαργαρίτα Ζορμπαλά, Βαγγέλης Γερμανός, Γιώργος Νταλάρας, Αφροδίτη Μάνου και Μαντώ.

1984: Η Σοβιετική κοσμοναύτης Σβετλάνα Σαβίτσκαγια γίνεται η πρώτη γυναίκα που «περπάτησε» στο διάστημα.

1998: Πέθανε ο Ευάγγελος Παπαστράτος, Έλληνας επιχειρηματίας, συνιδρυτής της καπνοβιομηχανίας «Παπαστράτος».

2000: Μεγάλο αεροπορικό δυστύχημα της Air France Concorde. Υπερηχητικό Κονκόρντ αμέσως μετά την απογείωσή του από το Παρίσι κατέπεσε καιόμενο παρασύροντας σε θάνατο και τους 109 επιβαίνοντες καθώς και 4 κατοίκους στο σημείο της πτώσης.