Η αστυνομία επιχείρησε ανεπιτυχώς να κρύψει την δολοφονία Πέτρουλα: Τα αναπάντητα ερωτήματα (pics & vid)

Η αστυνομία επιχείρησε ανεπιτυχώς να κρύψει την δολοφονία Πέτρουλα: Τα αναπάντητα ερωτήματα (pics & vid)
Αστυνομικοί ντυμένοι σε… γιατρούς συνέταξαν την ιατροδικαστική εξέταση και την αναφορά σε ασφυξία, αλλά τα σκισίματα στον λαιμό «έδειξαν»… στραγγαλισμό.

Πενήντα έξι χρόνια έχουν περάσει από τη δολοφονία του Σωτήρη Πέτρουλα και ουδείς μπορεί να ξεχάσει, ακόμα και να προσπεράσει τα όσα «σκοτεινά» έλαβαν χώρα το βράδυ της 21ης Ιουλίου του 1965.

Ο Πέτρουλας, αγωνιστής της αριστεράς, συμμετείχε στη μεγαλειώδη διαδήλωση στο κέντρο της Αθήνας κατά της Κυβέρνησης των «Αποστατών», ωστόσο ήταν ένα από τα πολλά θύματα της ανεξέλεγκτης αστυνομικής βίας.

Με γκλομπιές και δακρυγόνα, προσπάθησαν οι αστυνομικές αρχές να διαλύσουν τους διαδηλωτές, ωστόσο αποτέλεσμα ήταν να τραυματιστούν πολλοί και να συλληφθούν ακόμα περισσότεροι, 250 τον αριθμό. Μεταξύ των οποίων και ο Σωτήρης Πέτρουλας, στις 22:00 το βράδυ.

Από εκείνο το σημείο και μετά, αρχίζει η διαδρομή του προς τον θάνατο, η οποία επιχειρήθηκε να συγκαλυφθεί από την αστυνομία.

Αστυνομικοί ντυμένοι σε γιατρούς

1

Η πρώτη αναφορά στο όνομά του καταγράφεται στις 03:00 το πρωί της 22ας Ιουλίου στο Σταθμό Α΄ Βοηθειών του Ε.Σ. στην οδό 3ης Σεπτεμβρίου, όπου και διαπιστώνεται ο θάνατός του (;). Ωστόσο, αποτελεί αναπάντητο ερώτημα τι είχε συμβεί στο διάστημα που μεσολάβησε από τις 22:00 που είχε συλληφθεί.

Η ιατροδικαστική εξέταση έδειξε «ασφυξία», ωστόσο αποδείχθηκε πως ήταν ψευδής. Την είχαν συντάξει… αστυνομικοί ντυμένοι σε γιατρούς και έγραφαν πως αυτή προκλήθηκε λόγω δακρυγόνου.

Μάλιστα από την πρώτη στιγμή η οικογένεια του θύματος είχε εξέφρασε τις επιφυλάξεις για το πόρισμα αυτό και ζητούσε να ορίσει δικούς της γιατρούς για τη νεκροψία, όμως το αίτημα που κατέθεσαν δεν έγινε δεκτό σε πρώτη φάση.

Τα σημάδια στον λαιμό

2

Η «κρυφή» κηδεία

Η αστυνομία μάλιστα επεδίωξε την ταφή του κρυφά από τους γονείς του και πριν ανατείλει ο ήλιος, όπως ανέφερε η μητέρα του: «Κάποιος, ευλογημένος να' ναι, κρυφά μου μηνύει να τρέξουμε στην Κοκκινιά. Σκοπεύουν να τον θάψουν μόλις βγει ο ήλιος. Τρέχουμε. Ένα μικρό γεροντάκι, παπάς, μας πλησιάζει. Μας δείχνει τον τάφο που πριν λίγο επιχείρησαν να θάψουν το Σωτήρη μου».

Ο ιερέας είχε αρνηθεί λέγοντας: «Χριστιανική κηδεία στις 01:00 τα μεσάνυχτα. Δεν έχετε επιτέλους ούτε ιερό ούτε όσιο; Πριν βγει ο ήλιος μου ζητάτε λειτουργία; Ούτε οι Γερμανοί δεν το αποτόλμησαν. Αντίχριστοι».

Τελικά μετά από μεγάλη κινητοποίηση, η οικογένεια καταφέρνει να πάρει το άψυχο σώμα του Σωτήρη Πέτρουλα και να κάνει νέα ιατροδικαστική εξέταση, η οποία έδειξε πως στραγγαλίστηκε.

Η κηδεία που ακολουθεί εξελίσσεται σε μεγαλειώδη διαδήλωση.