Σε αναστολή εργασίας ο παρουσιαστής του GB News για αντιρατσιστική χειρονομία στον αέρα εκπομπής (vid)

Σε αναστολή εργασίας ο παρουσιαστής του GB News για αντιρατσιστική χειρονομία στον αέρα εκπομπής (vid)
Αντιδράσεις στην ιδιοκτησία του καναλιού που εργάζεται προκάλεσε το γονάτισμα του Γκούτο Χάρι που παραπέμπει στο κίνημα Black Lives Matter.

Σάλος έχει προκληθεί στην Αγγλία από την αντιρατσιστική χειρονομία του παρουσιαστή του GB News στον αέρα, αναφερόμενος στα ρατσιστικά σχόλια που δέχθηκαν οι μαύροι ποδοσφαιριστές της Εθνικής Ομάδας στο Euro.

Οι ιθύνοντες του καναλιού θεώρησαν απαράδεκτη την κίνηση του παρουσιαστή, λέγοντας ότι παραβίασε τα πρότυπά του και αποφάσισαν να τον θέσουν σε αναστολή εργασίας.

Όλα ξεκίνησαν όταν ο παρουσιαστής σχολίασε τη ρατσιστική επίθεση που δέχθηκαν οι Ράσφορντ, Σακά και Σάντσο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μετά τον χαμένο τελικό της Αγγλίας από την Ιταλία στο Euro.

Ο Χάρι ως ένδειξη συμπαράστασης γονάτισε ζωντανά σε εκπομπή και είπε: «Νομίζω ότι όλοι μας πρέπει να γονατίσουμε. Γιατί να μην το κάνουμε τώρα;». Η ενέργειά του αυτή έφερε αντιδράσεις από κάποιους τηλεθεατές ενώ το GB News ανέφερε: «Απογοητευτήκαμε με αυτή την ενέργεια καθώς πρόκειται για ένα περίπλοκο ζήτημα». Στη συνέχεια το κανάλι αποφάσισε να θέσει σε αναστολή εργασίας τον παρουσιαστή.

Από την πλευρά του ο Χάρι που ήταν πρώην ανταποκριτής του BBC σχολίασε: «Δεν έχω καταλάβει γιατί οι άνθρωποι το θεωρούν προσβλητικό. Έχοντας δει τις τελευταίες μέρες πόσο ριζωμένος είναι ο ρατσισμός σε ορισμένους Άγγλους οπαδούς σκέφτηκα ότι έπρεπε να αναφερθώ σε αυτό».

Λίγο νωρίτερα, ο Τάιρον Μινγκς, μέλος της ομάδας της Αγγλίας, που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην εφαρμογή της πρακτικής του γόνατου, παρενέβη και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι τροφοδοτεί το ρατσισμό.

Απαντώντας σε ένα tweet της υπουργού Εσωτερικών, Πρίτι Πατελ, ο Μινγκς έγραψε: «Δεν μπορείτε να πυροδοτείτε την αρχή του τουρνουά, χαρακτηρίζοντας το αντιρατσιστικό μας μήνυμα ως “Πολιτική χειρονομία” και στη συνέχεια να προσποιείστε ότι είστε αηδιασμένοι όταν αυτό για το οποίο κάνουμε εκστρατεία, συμβαίνει».

Η Πατέλ είχε αναφερθεί στο γονάτισμα ως «πολιτική χειρονομία» και περιέγραψε τον αντίκτυπο των διαδηλώσεων Black Lives Matter στο Ηνωμένο Βασίλειο ως «καταστροφικό». Ερωτηθείς εάν ήταν αποδεκτό για το πλήθος να γιουχάρουν τους ποδοσφαιριστές που το έκαναν, απάντησε ότι «ήταν ειλικρινά στην κρίση τους».