Τα 10 σημαντικότερα «Σαν Σήμερα»: Η «ματωμένη» ημέρα της Βαστίλης

Τα 10 σημαντικότερα «Σαν Σήμερα»: Η «ματωμένη» ημέρα της Βαστίλης
Οι Γάλλοι γιορτάζουν στις 13 Ιουλίου την εθνική τους εορτή, την «Ημέρα της Βαστίλης», αλλά το 2016 ο απολογισμός των νεκρών ήταν τραγικός, μετά την τρομοκρατική επίθεση.

Οι Γάλλοι γιορτάζουν την 13η Ιουλίου την «Ημέρα της Βαστίλης», ωστόσο αρκετά τραγικά συμβάντα έχουν συμβεί στην επετειακή τους ημέρα. Το 2002 ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Ζακ Σιράκ γλιτώνει από απόπειρα δολοφονίας κατά τη διάρκεια των εορτασμών, ωστόσο το 2016 δεν αποφεύχθηκε το μακελειό.

Οδηγός φορτηγού κατευθύνεται και παρασέρνει πλήθος πολιτών που γιορτάζουν την εθνική εορτή της χώρας και ο απολογισμός της επίθεσης είναι τραγικός: 84 νεκροί και εκατοντάδες τραυματίες. Ο δράστης έπεσε νεκρός από την αστυνομία.

Στα σημαντικά γεγονότα της 13ης Ιουλίου είχαμε:

1789: Πέφτει η Βαστίλη, σηματοδοτώντας την έναρξη της Γαλλικής Επανάστασης.

1824: Οι Έλληνες αγωνιστές νικούν τους Οθωμανούς στη μάχη της Άμπλιανης.

1867: Ο σουηδός βιομήχανος εκρηκτικών Άλφρεντ Νόμπελ επιδεικνύει ενώπιον άγγλων ειδικών τη νέα του εφεύρεση, τη δυναμίτιδα.

1902: Καταρρέει το καμπαναριό της βασιλικής του Αγίου Μάρκου στη Βενετία.

1906: Τομ Κάρβελ, ελληνοαμερικανός επιχειρηματίας (Θωμάς Καρβέλας) στο χώρο του χύμα παγωτού και από τους πρωτοπόρους της δικαιόχρησης (Franchise) με την αλυσίδα Carvel.

1913: Β΄ Βαλκανικός Πόλεμος: Ο ελληνικός στρατός εισέρχεται στην Κομοτηνή.

1919: Ελληνικό στρατιωτικό τμήμα παρελαύνει τιμητικά στη Λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων στο Παρίσι, κατά τον λαμπρό εορτασμό της νίκης των συμμάχων στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

1969: Μετά την ήττα της Ονδούρας σε αγώνα ποδοσφαίρου εναντίον του Ελ Σαλβαδόρ, ξεσπούν ταραχές στην Ονδούρα εναντίον εργαζομένων από το Σαλβαδόρ. Προκαλείται ο πόλεμος μεταξύ των δύο χωρών, με 3.000 νεκρούς και τραυματίες.

2002: Ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Ζακ Σιράκ γλιτώνει από απόπειρα δολοφονίας κατά τη διάρκεια των εορτασμών της ημέρας της Βαστίλης.

2016: Τρομοκρατική επίθεση στην Νίκαια της Γαλλίας. Οδηγός φορτηγού κατευθύνεται και παρασέρνει πλήθος πολιτών που γιορτάζουν την Ημέρα της Βαστίλης, εθνική εορτή των Γάλλων. Απολογισμός της επίθεσης είναι 84 νεκροί και εκατοντάδες τραυματίες όπως επίσης και ο δράστης που έπεσε νεκρός από την αστυνομία.