Ο γάμος που αναστάτωσε την Ελλάδα: Όταν ο Παπανδρέου «αποκατέστησε το κορίτσι» και παντρεύτηκε την Λιάνη (pics & vid)

Ο γάμος που αναστάτωσε την Ελλάδα: Όταν ο Παπανδρέου «αποκατέστησε το κορίτσι» και παντρεύτηκε την Λιάνη (pics & vid)
«Θα μπορούσε να είναι κόρη σου», του είχε πει η Μαργαρίτα Παπανδρέου και ο ίδιος είχε απαντήσει: Ναι, δεν είναι ωραίο;». Για την Δήμητρα Λιάνη, ο Αντρέας ήταν «ο Θεός μου, αυτός μου έτυχε»!

13 Ιουλίου το 1989 και το κοσμικό γεγονός της χρονιάς, μην πούμε και της 10ετίας δίχως καμία υπερβολή, ήταν ο γάμος του πρωθυπουργού της χώρας Ανδρέα Παπανδρέου και της αεροσυνοδού Δήμητρας Λιάνη. Του 70χρονου τότε Παπανδρέου και της… 35χρονης Λιάνη, οπότε εύλογα καταλαβαίνει κανείς (οι μικρότεροι κυρίως) γιατί έκανε ντόρο και ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων, ιδίως από τα μη κυβερνητικά έντυπα μέσα ενημέρωσης. «Μαιτρέσα» έγραφαν τη Δήμητρα Λιάνη, ενώ με πρωτοσέλιδο της, η «Αυριανή» την είχε βγάλει γυμνή. Ο Ανδρέας Παπανδρέου τότε είχε πει το αλησμόνητο «κτυπήστε εμένα, όχι τη Δήμητρα»!

2

Η γνωριμία και το περιβόητο νεύμα

Ο γάμος του Ανδρέα Παπανδρέου με τη Δήμητρα Λιάνη το 1989, ήταν ο 3ος για τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, μετά από αυτούς με της Χριστίνα Ρασιά και τη Μαργαρίτα Τσαντ και ο 2ος για την «Μιμή», όπως έμεινε στον κόσμο. Η σχέση τους είχε βγει αρχικά, παρασκηνιακά, με τους δυο τους να γνωρίζονται το 1982 στο πρωθυπουργικό αεροσκάφος που δούλευε αεροσυνοδός η Δήμητρα Λιάνη, με εισήγηση του ξαδέρφου της Γιώργου Λιάνη.

Η σχέση τους ξεκίνησε το 1986 και δύο χρόνια αργότερα, το 1988, επισημοποιήθηκε από το περιβόητο νεύμα του Παπανδρέου, στα σκαλιά του αεροσκάφους στο αεροδρόμιο του Ελληνικού. Τότε που είχε επιστρέψει από το Λονδίνο και την εγχείρηση καρδιάς που είχε κάνει. Στο νοσοκομείο τον είχε συνοδεύσει η Δήμητρα Λιάνη για την οποία όλοι γνώριζαν την ύπαρξή της, αλλά για πρώτη φορά εμφανίσθηκε επισήμως ως η σύντροφός του....

Η βίλα και η τούρτα

Το… πρωθυπουργικό ζευγάρι, στις 13 Ιουλίου το ΄89 πήγε μαζί στην εκκλησία από τη βίλα στην Εκάλη, με τον Τύπο να γράφει τότε πως είχαν ξοδευτεί υπέρογκα ποσά, εις βάρος του λαού, για τη βίλα της οδού Αγράμπελης στην Εκάλη και να «μιλά» για πολιτικά - οικονομικά σκάνδαλα.

Μετά την εκκλησία ακολούθησε δεξίωση με τον Αντρέα Παπανδρέου να λέει «το αποκατέστησα το κορίτσι». Χαρακτηριστική ήταν και η στιγμή στο κόψιμο της γαμήλιας τούρτας, με την Δήμητρα Λιάνη να ταΐζει με κουτάλι τούρτα τον Έλληνα πρωθυπουργό, ο οποίος το ίδιο έτος είχε πάρει διαζύγιο με την Μαργαρίτα Παπανδρέου.

2

«Θα μπορούσε να είναι κόρη σου»

Στο βιβλίο της μάλιστα, η Μαργαρίτα Παπανδρέου είχε γράψει για μια επίσκεψη στο Λονδίνο, στο σπίτι του Έλληνα πρέσβη, στο οποίο ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε πάει μαζί με την Δήμητρα Λιάνη. Περιμένοντας να φτάσει ο Ανδρέας Παπανδρέου, η Μαργαρίτα Παπανδρέου ζήτησε να ξεκουραστεί σε ένα δωμάτιο. Μια ώρα αργότερα, η φίλη της, μπήκε στο δωμάτιο και της είπε: «Ήρθε… μαζί της!». «Μαζί της; Τι εννοείς; Έχει τρελαθεί τελείως...», αναφώνησε η Μαργαρίτα Παπανδρέου και... έφυγε από την κατοικία του πρέσβη.

Στην επιστροφή τους στην Ελλάδα, την επομένη μέρα, η Μαργαρίτα Παπανδρέου είπε στον Ανδρέα μέσα στο αεροσκάφος: «Για όνομα του Θεού, θα μπορούσε να είναι κόρη σου!» και η απάντηση που πήρε, ήταν: «Ναι, δεν είναι πολύ ωραίο;».

3

«Ήταν ο Θεός μου»

Η ίδια η Λιάνη, η οποία είχε αναλάβει στη συνέχεια διευθύντρια του πολιτικού γραφείου του Ανδρέα Παπανδρέου και μετά τον θάνατό του, έχασε τη στήριξη και την «αυλή» της, είχε πει για τον άντρα της: «Για μένα ο Ανδρέας ήταν ο Θεός μου. Αυτός μου έτυχε. Όπως τον λάτρεψε ένα μεγάλο τμήμα του λαού, έτσι τον λάτρεψα κι εγώ σαν γυναίκα. Ήταν ο μέντοράς μου και νομίζω ότι κι αυτός είδε κάτι σε μένα που δεν το είχε βρει αλλού. Μια ζεστασιά, μία κατανόηση και στήριξη σε πολύ δύσκολες στιγμές».

3