Σαρηγιάννης: «Η μετάλλαξη Δέλτα μεταδίδεται σε 15 δευτερόλεπτα» (vid)

Σαρηγιάννης: «Η μετάλλαξη Δέλτα μεταδίδεται σε 15 δευτερόλεπτα» (vid)
Ανησυχητική δείχνει η κατάσταση με την εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα του κορονοϊού.

Καμπανάκι «χτύπησε» ο καθηγητής περιβαλλοντικής μηχανικής Δημοσθένης Σαρηγιάννης, οποίος τόνισε ότι η μετάλλαξη Δέλτα εξαπλώνεται σε 15 δευτερόλεπτα και πως ο μέσος όρος των κρουσμάτων κορονοϊού τον Αύγουστο θα ξεπεράσει τα 3.500.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο καθηγητής τόνισε: «Τα δεδομένα είναι ανησυχητικά όπως και οι προβλέψεις των μοντέλων. Στο τέλος του Ιουλίου θα έχουμε κυλιόμενο μέσο όρο 2.600 κρούσματα. Επίσης, τον Αύγουστο ο μέσος όρος θα φτάσει γύρω στα 3.500 κρούσματα. Πρέπει να πάνε να εμβολιαστούν όλοι».

Σχετικά με τη μετάλλαξη Δέλτα είπε ότι είναι πολύ γρήγορη στη μετάδοση και δύσκολα τη γλιτώνει κανείς. Τόνισε, μάλιστα, ότι μέσα στις επόμενες 15 ημέρες η μετάλλαξη Δέλτα θα έχει επικρατήσει. «Είναι πολύ γρήγορη στη μετάδοση και δύσκολα τη γλιτώνει κανείς. Μέσα στις επόμενες 15 ημέρες η μετάλλαξη Δέλτα θα έχει επικρατήσει καθώς μπορεί να μεταδοθεί μέσα σε 15 με 30 δευτερόλεπτα από άτομο σε άτομο, σε αντίθεση με την αρχική μορφή του ιού που χρειαζόταν 15 λεπτά».

Το επιδημιολογικό φορτίο σημειώνει ανοδική πορεία και γι’ αυτό «πρέπει να συνεχίσουμε να τηρούμε τα μέτρα και να φοράμε μάσκα», ανέφερε. Τέλος, υπογράμμισε πως η αύξηση αυτή ήταν πολύ πιο γρήγορη από προηγούμενες που έχουν καταγραφεί και οφείλεται τόσο στη μετάλλαξη Δέλτα όσο και στη χαλάρωση των μέτρων.