Τρομοκρατική επίθεση στο «City of Poros»: Παλαιστίνιος ανατίναξε τη γέφυρα με χειροβομβίδες και εκτέλεσε εν ψυχρώ τον υποπλοίαρχο και εφτά τουρίστες

Τρομοκρατική επίθεση στο «City of Poros»: Παλαιστίνιος ανατίναξε τη γέφυρα με χειροβομβίδες και εκτέλεσε εν ψυχρώ τον υποπλοίαρχο και εφτά τουρίστες
Στις 11 Ιουλίου το 1988 η «Φατάχ» σκοτώνει εν ψυχρώ 7 τουρίστες και τον υποπλοίαρχο του κρουαζιερόπλοιου «City of Poros». Η σύνδεση με την έκρηξη στο Τροκαντερό και το αρχικό σχέδιο.

Απίστευτης ωμότητας τρομοκρατική επίθεση έλαβε χώρα, στις 11 Ιουλίου το 1988, στο ελληνικό κρουαζιερόπλοιο «City of Poros» στα ανοιχτά της Αίγινας, όταν Παλαιστίνιος (ο Τύπος της εποχής έγραφε για τρεις) από την οργάνωση «Φατάχ» άνοιξε πυρ και σκότωσε εν ψυχρώ εφτά τουρίστες, ενώ στη συνέχεια έφτασε τρέχοντας έξω από την καμπίνα του υποπλοίαρχου Αντώνη Δεϊμέζη και τον εκτέλεσε.

Το κρουαζιερόπλοιο, που έκανε τη διαδρομή Τροκαντερό-Αίγινα-Πόρος κουβαλούσε 471 τουρίστες, κυρίως Αμερικανούς και Γάλλους ενώ το πλήρωμα αποτελούνταν από 25 άτομα. Στη συνέχεια ανατίναξε τη γέφυρα με χειροβομβίδες και το πλοίο τυλίχθηκε στις φλόγες. Οι επιβάτες από τον φόβο και τον πανικό τους έπεφταν ο ένας μετά τον άλλο στη θάλασσα, προκειμένου να σωθούν από τα πυρά και τις φλόγες.

Την ίδια ώρα οι δράστες δραπέτευσαν με ταχύπλοο από τον κρουαζιερόπλοιο. Μια άλλη φήμη της εποχής τους ήθελε να πέφτουν στη θάλασσα και να φτάνουν κολυμπώντας σε ιστιοφόρο.

1

«Γυρίσαμε από την κόλαση»

Μαρτυρία μιας 27χρονης (τότε) τουρίστριας από τη Γαλλία δήλωνε: «Ακριβώς από πάνω μου, δηλαδή στο πάνω κατάστρωμα του πλοίου, είδα έναν άντρα να πυροβολεί τους τουρίστες. Τον είδα να ρίχνει μια χειροβομβίδα σ’ εκείνο το μέρος του πλοίου και σ’ εκείνο το σημείο όπου βρισκόμασταν εμείς. Τα θραύσματα με χτύπησαν στο πρόσωπο, τα χέρια και τα πόδια. Όλος ο κόσμος πανικοβλήθηκε, μερικοί έπεσαν στη θάλασσα για να σωθούν. Το πλοίο τυλίχτηκε στις φλόγες, αλλά ευτυχώς ήρθαν αμέσως πολλά πλοία και μας μετέφεραν στο λιμάνι του Πειραιά. Γυρίσαμε από την κόλαση».

Έκρηξη στο Τροκαντερό

Την ίδια μέρα το μεσημέρι, εξερράγη ένα αυτοκίνητο στο πάρκινγκ του Ναυτικού Ομίλου Αμφιθέας, στο Τροκαντερό, στο σημείο απ’ όπου απέπλεε το κρουαζιερόπλοιο και θα αγκυροβολούσε επιστρέφοντας από την Αίγινα και τον Πόρο. Και αυτή η τρομοκρατική ενέργεια συνδέθηκε άμεσα με εκείνη στο κρουαζιερόπλοιο. Στο αυτοκίνητο είχε τοποθετηθεί αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός και οι δύο επιβάτες σχεδόν εξαϋλώθηκαν. Ανθρώπινα μέλη βρέθηκαν σε απόσταση τριακοσίων μέτρων από το σημείο της έκρηξης....

2

Αναγνωρίστηκαν 4 δράστες

Σύμφωνα με την έρευνα, βασικός πρωταγωνιστής της τρομοκρατικής επίθεσης ήταν ο 38χρονος Χατζάμπ Τζαμπάλα ή Σαμίρ Χαντάρ, ο οποίος είχε γεννηθεί στη Βεγγάζη και είχε εισέλθει στην Ελλάδα την 1η Ιουνίου 1888 με λιβυκό διαβατήριο. Ο Τζαμπάλα κατοικούσε στη Γλυφάδα κι ήταν αυτός που κατασκεύασε τα εκρηκτικά. Στην επίθεση συμμετείχαν ακόμη ο Αμούντ Αμπούλ Χαμίντ και ο Μεχρί Μεγεντίν, οι οποίοι είχαν έρθει στην Ελλάδα δύο μήνες νωρίτερα και συνεργάζονταν με τον Τζαμπάλα. Ο εκτελεστής πάνω στο κρουαζιερόπλοιο ήταν ο 21χρονος Μοχάμεντ Σοζάντ Αντνάν, ο οποίος είχε εισέλθει στην Ελλάδα από τη Βηρυτό και επιβιβάστηκε στο πλοίο με εισιτήριο στο οποίο αναγραφόταν κανονικά το όνομά του.

Ένας Παλαιστίνιος με το όνομα Μεχρί Μεγεντίν συνελήφθη στη Γερμανία, αλλά μετά την ανάκριση διαπιστώθηκε πως δεν ήταν ο Μεγεντίν της επίθεσης, αλλά κάποιος που κατείχε το διαβατήριό του. Αφέθηκε ελεύθερος και επιβεβαιώθηκε ότι ο Μεχρί Μεγεντίν είχε σκοτωθεί στο Τροκαντερό. Σύμφωνα με τις ελληνικές αρχές ο Χαντάρ ήταν συνεπιβάτης με τον Μεγεντίν που σκοτώθηκαν στο αυτοκίνητο Τροκαντερό.

3

Το αρχικό σχέδιο

Από τις έρευνες που ακολούθησαν αποκαλύφθηκε πως στόχος της επίθεσης ήταν ένα γκρουπ 100 Αμερικανών και το αρχικό σχέδιο όριζε: Το γεμάτο εκρηκτικά αυτοκίνητο θα ήταν σταθμευμένο στον χώρο αποβίβασης των επιβατών στο Τροκαντερό και ταυτόχρονα με την έκρηξή του θα προκαλούσε τον θάνατο των εκατό Αμερικανών. Την ίδια στιγμή ο Μοχάμεντ Σοζάντ Αντνάν θα πυροβολούσε από το κατάστρωμα του πλοίου. Το σχέδιο είχε ανατεθεί στον Αντνάν. Όμως κατά τη διάρκεια της κρουαζιέρας πληροφορήθηκε την πρόωρη έκρηξη του αυτοκινήτου. Έτσι αποφάσισε να πραγματοποιήσει την επίθεση μόνος και ακολούθησε η αιματοχυσία.