Παπαευαγγέλου: «Φοράμε μάσκα ακόμα και όταν περπατάμε, παρερμηνεύτηκε από τα media» (vid)

Παπαευαγγέλου: «Φοράμε μάσκα ακόμα και όταν περπατάμε, παρερμηνεύτηκε από τα media» (vid)
Η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου, ανέφερε πως έχουμε πλέον 9.000 ενεργά κρούσματα, ενώ ο μέσος όρος ηλικίας έπεσε στα 23 έτη, μια δεκαετία κάτω σε δυο βδομάδες.

Διευκρινίσεις για τη χρήση μάσκας, καθώς είχε… παρερμηνευτεί και πολλοί πίστεψαν πως στους εξωτερικούς χώρους καταργείται, έδωσε η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου, η οποία τόνισε πως «θα φοράμε μάσκα ακόμα και όταν περπατάμε σε πολυσύχναστο δρόμο».

Παράλληλα, υποστήριξε ότι ο μέσος όρος ηλικίας στα κρούσματα, πέφτει συνεχώς. Βρίσκεται πλέον στα 23 έτη έχοντας πέσει μια δεκαετία σε δύο εβδομάδες.

«Άλλαξε η επιδημιολογική εικόνα της χώρας μας. Είμαστε αντιμέτωποι με μια νέα έξαρση της επιδημίας. Σήμερα πολλές περιφέρειες έχουν αυξητική τάση όπως η Αττική, η Κρήτη και το βόρειο Αιγαίο. Το 75% των κρουσμάτων είναι κάτω των 34 ετών ενώ αρχίζουμε και βλέπουμε αύξηση στους ενήλικες 55-65", τόνισε αρχικά η Βάνα Παπαευαγγέλου.

Στη συνέχεια είπε: «Φταίει η χαλάρωση των μέτρων που συνδυάστηκε με τη διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα. Ο συνωστισμός το βράδυ έπαιξε ρόλο στην αλλαγή της εικόνας. Αυξήθηκαν τα τεστ λόγω της ανησυχίας του πληθυσμού αλλά και ανάγκης πιστοποίησης των ανεμβολίαστων. Διπλασιάστηκε το ποσοστό των νοσηλευόμενων και είναι κάτω των 24 ετών».

Όσον αφορά τη μετάλλαξη Δέλτα, ανέφερε πως κανείς από όσους νοσηλεύτηκαν το τελευταίο διάστημα δεν ήταν πλήρως εμβολιασμένος: «Οι νοσηλευόμενοι στα νοσοκομεία λόγω Covid-19 είναι πλέον άτομα ηλικίας από 25 έως 55 ετών. Σχεδόν ένας στους 10 νοσηλευόμενους είναι έφηβοι έως 24 ετών. Άρα κανείς δεν είναι άτρωτος. Η πανδημία έχει αλλάξει πρόσωπο και πλέον πλήττει κυρίως άτομα νεαρής ηλικίας, πολλά από τα οποία νοσούν και στο σπίτι».

Τόνισε μετά πως «η αύξηση των κρουσμάτων δεν έχει οδηγήσει σε αύξηση των νοσηλειών μέχρι στιγμής, αλλά αναμένεται μετακύληση των νέων κρουσμάτων σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, γεγονός που θα προκαλέσει μια νέα αύξηση στις νοσηλείες. Αυτές θα αφορούν, κυρίως, ανεμβολίαστα άτομα».

Για τη χρήση μάσκας είπε: «Η μάσκα παραμένει υποχρεωτική σε όλους τους κλειστούς χώρους και τα μέσα μεταφοράς, αλλά και στους εξωτερικούς όπου υπάρχει ο παραμικρός συγχρωτισμός. Ακόμα και σε έναν πολυσύχναστο δρόμο πρέπει να φοράμε τη μάσκα, η μετάλλαξη Δέλτα είναι πολύ μεταδοτική».

Κατόπιν σχετικής ερώτησης, για το πώς παρερμήνευσε η Κυβέρνηση την εισήγηση της Επιτροπής για τη χρήση μάσκας στους εξωτερικούς χώρους, η κ. Παπαευαγγέλου είπε ξεκάθαρα, ότι: «Παρερμηνεύτηκε από τα Μέσα Ενημέρωσης, όχι από την Κυβέρνηση. Είπαμε σαφέστατα και με μεγάλη έμφαση πως τηρούμε τη μασκα και δεν σταματάμε τη χρήση της.

Είναι απλή λογική. Όπως είχαμε πει και τον χειμώνα, να τη βγάζουμε στο τζόκινγκ, αυτό είπαμε και τώρα. Όταν περπατάς και είσαι μόνος σου θα τη βγάλεις, όταν συναντήσεις γνωστούς σου και πας να τους μιλήσεις θα τη φορέσεις. Είναι απλή λογική.

Η Επιτροπή είπε, κρατάμε τη μάσκα και επιλέγουμε πότε δεν θα τη φοράμε.

Τα ενεργά κρούσματα είναι 9.000 εκ των οποίων τα 4.000 στην Αττική.