Το Βερμόντ είναι το ασφαλέστερο μέρος στον κόσμο εν μέσω κορονοϊού

Το Βερμόντ είναι το ασφαλέστερο μέρος στον κόσμο εν μέσω κορονοϊού
Η μικρή πολιτεία που έχει ήδη χτίσει τείχος ανοσίας, λόγω υψηλότατων ποσοστών εμβολιασμού.

Ο κορονοϊός έδωσε μία νέα φήμη στο Βερμόντ των ΗΠΑ- αυτή της ασφαλέστερης αμερικανικής πολιτείας για να ζει κανείς. Το Βερμόντ, που βρίσκεται στα σύνορα με τον Καναδά, ήταν ήδη γνωστό για το σιρόπι σφένδαμου, τους σκληρούς χειμώνες και τον γερουσιαστή Μπέρνι Σάντερς. Πλέον, έχει το υψηλότερο ποσοστό εμβολιασμού κατά της Covid-19 στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η αγροτική αυτή Πολιτεία της Νέας Αγγλίας, η δεύτερη λιγότερο κατοικημένη στις Ηνωμένες Πολιτείες με 640.000 κατοίκους, ξεπέρασε το όριο του 80% του επιλέξιμου πληθυσμού στα μέσα Ιουνίου που είχε λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου κατά της Covid. Και προχωρά στην κορυφή της αμερικανικής κατάταξης, στο εξής με το 82% των άνω των 12 ετών που έχουν τουλάχιστον μερικώς εμβολιαστεί, πολύ μπροστά από τον εθνικό μέσο όρο του 64% και σχεδόν διπλάσιο από αυτό του Μισισίπι, που είναι τελευταίο.

«Αυτό μας καθιστά μάλλον το ασφαλέστερο μέρος της χώρας, ίσως ακόμη και του κόσμου», δήλωσε ο Μαρκ Λεβίν, επικεφαλής των πολιτειακών υπηρεσιών υγείας, που έχει πάνω στο γραφείο του μια μινιατούρα αγαλματίδιο του Δρα 'Αντονι Φάουτσι, του διάσημου ιατρικού συμβούλου του Λευκού Οίκου. Αξιωματούχοι και κάτοικοι του Βερμόντ αποδίδουν αυτήν την επιτυχία στον πολλαπλασιασμό των εμβολιαστικών κέντρων, στην εμπιστοσύνη προς τους πολιτικούς υπευθύνους, στην επιστήμη και σε ένα ισχυρό κοινοτικό πνεύμα. «Οι κάτοικοι του Βερμόντ δίνουν προτεραιότητα στην υγεία τους, κάτι που αποτελεί μια καλή αφετηρία», λέει ο Λεβίν, από το γραφείο του στο Μπέρλινγκτον, την κύρια πόλη του Βερμόντ στις όχθες της λίμνης Τσαμπλέιν.

Είναι επίσης «συνεργάσιμοι και σέβονται τους κανόνες», συνεχίζει, επικαλούμενος μεγάλη παράδοση συμμετοχής στην τοπική ζωή σε όλη την περιφέρεια της Νέας Αγγλίας, η οποία περιλαμβάνει επίσης τις Πολιτείες του Μέιν και της Μασαχουσέτης, με επίσης πολύ υψηλά ποσοστά εμβολιασμού. Το Βερμόντ, του οποίου ο πληθυσμός είναι σε ποσοστό 94% λευκοί και έχει ένα από τα υψηλότερα επίπεδα εκπαίδευσης στη χώρα, έχει καταγράψει σχεδόν 250 θανάτους από την Covid-19. Ο κυβερνήτης του Φιλ Σκοτ, ένας μετριοπαθής Ρεπουμπλικανός, ήρε όλους τους περιορισμούς όταν το ποσοστό των εμβολιασμένων ξεπέρασε το 80%.

Ο 'Εβαν Ντέιβιντ Γουόρνερ, μουσικός του δρόμου στο Μπέρλινγκτον, είναι πεπεισμένος ότι ο χαρακτήρας των κατοίκων έπαιξε βασικό ρόλο. «Εμείς από το Βερμόντ πιστεύουμε ότι είμαστε υπεύθυνοι για την ασφάλεια όλων. Είναι ένας ηθικός και κοινωνικός κώδικας», δήλωσε ο 23χρονος κιθαρίστας, ανάμεσα σε δύο τραγούδια. Σε αυτήν την ορεινή Πολιτεία με τον διάσπαρτο πληθυσμό της - οι άνθρωποι την επισκέπτονται για σκι τον χειμώνα και για πεζοπορία το καλοκαίρι - ο εμβολιασμός του πληθυσμού παρουσίασε ωστόσο πραγματικές προκλήσεις. Όταν ο ρυθμός των εμβολιασμών επιβραδύνθηκε στα μεγάλα κέντρα, κινητές μονάδες μετέβησαν σε απομακρυσμένα μέρη, στις όχθες των λιμνών, στα εθνικά πάρκα και στα αγροκτήματα, για να εμβολιαστούν οι αγρεργάτες, που είναι συχνά μετανάστες.

Πηγή: Reader.gr