Μητσοτάκης: «Δεν θα πληρώσουμε το μάρμαρο για τους free riders ή τζαμπατζήδες, σε 2 χρόνια εκλογές»

Μητσοτάκης: «Δεν θα πληρώσουμε το μάρμαρο για τους free riders ή τζαμπατζήδες, σε 2 χρόνια εκλογές»
«Δεν μπορώ να πιάσω κανέναν από τον λαιμό για να πάει να εμβολιαστεί» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ποιες οι 2 δύσκολες αποφάσεις και το λάθος που θα έσβηνε.

Ξεκάθαρο μήνυμα στους ανεμβολίαστους, αναφορά για «υγειονομικό σαμποτάζ» του ΣΥΡΙΖΑ και για τις εκλογές που θα γίνουν σε δύο χρόνια, απηύθυνε ο πρωθυπουργός της χώρας Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στο Ράδιο «Κ»!

«Καλούμαστε να απευθυνθούμε στους πιο καχύποπτους οι οποίοι δεν αποτελούν ένα ομοιογενές σύνολο ανέφερε αρχικά για τους ανεμβολίαστους ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συμπλήρωσε: «Υπάρχουν οι φιλοσοφικά αρνητές στο εμβόλιο που είναι πάρα πολύ δύσκολο να πειστούν. Υπάρχει και η εξαιρετικά κατακριτέα κατηγορία των “δεν βαριέσαι, ξέρω ότι δουλεύει, να το κάνουν οι άλλοι, να ξεπεραστεί η πανδημία, έτσι ώστε να μη χρειαστεί να το κάνω εγώ”. Είναι αυτοί που αποκαλούνται free riders ή τζαμπατζήδες»!

Παρέθεσε ακόμα παγκόσμια δεδομένα, για το τρίμηνο Απριλίου-Ιουνίου, ότι μόλις το 1% όσων πέθαναν από κορονοϊό στις ηλικίες των 60-80 ετών ήταν εμβολιασμένοι (22 σε 2.245 θανάτους): «Δεν μπορώ να πιάσω κανέναν από το λαιμό. Δεν μπορώ να καταστήσω υποχρεωτικό τον εμβολιασμό» και πρόσθεσε με έμφαση: «Η χώρα δεν θα ξανακλείσει για να προστατευθούν λίγοι ανεμβολίαστοι και να πληρώσει το μάρμαρο η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού πληθυσμού που είναι εμβολιασμένη».

«Αυτό είναι ασυγχώρητο για μένα»

Στη συνέχεια ανέφερε: «Θεωρούμε ότι συνταγματικά θα ήταν οριακό. Κρίνουμε ότι αυτός είναι ο μέσος δρόμος, στον οποίο πρέπει να κινηθούμε γιατί θα πρέπει και κάποιος ο οποίος είναι ανεμβολίαστος να έχει τη δυνατότητα να διασκεδάσει».

Ανέφερε για τον ΣΥΡΙΖΑ πως έκανε «υγειονομικό σαμποτάζ με μόνο σκοπό την αποκόμιση πολιτικού οφέλους -το οποίο τελικά απ’ ότι φαίνεται δεν ήρθε κιόλας-, από κόμματα της αντιπολίτευσης, ξεκινώντας από την αξιωματική αντιπολίτευση. Αυτό είναι ασυγχώρητο για μένα. Ασυγχώρητο».

Για το Freedom Pass και ότι δόθηκε «για να εξαγοράσει η κυβέρνηση τη νεολαία» απάντησε: «Πιστεύει κανείς ότι σε δύο χρόνια που θα γίνουν οι εκλογές θα θυμάται η νεολαία ότι δώσαμε 150 ευρώ;» ενώ υποστήριξε πως «ένα σημαντικό κίνητρο που αν συνδυαστεί και με τις πρωτοβουλίες του ιδιωτικού τομέα θα βοηθήσει στο να αυξήσουμε τα ποσοστά εμβολιασμού».

Οι δύο δύσκολες αποφάσεις

Σε ερώτημα για τον δικό του απολογισμό για τα δύο χρόνια της θητείας του είπε «πολλά πράγματα πήγαν, τουλάχιστον αυτό το διάστημα, όπως τα είχαμε σχεδιάσει», ενώ για τις δύσκολες αποφάσεις που πήρε ξεχώρισε το θέμα του Έβρου και το πρώτο λοκντάουν.

Σε ερώτηση για το λάθος που θα… έσβηνε είπε πως θα ήταν ο τρόπος με τον οποίο η Κυβέρνηση αντιμετώπισε το δεύτερο κύμα της πανδημίας, επιβάλλοντας περιοριστικά μέτρα στην Βόρεια Ελλάδα νωρίτερα: «Βλέπαμε τις τάσεις. Είπαμε να περιμένουμε λίγο ακόμη να δούμε αν αυτή η τάση είχε μόνιμα χαρακτηριστικά. Εκ των υστέρων, έπρεπε να είχαμε κινηθεί νωρίτερα».

Ακόμα προανήγγειλε ριζική αναδιάρθρωση του υγειονομικού χάρτη, με αναθεώρηση του ρόλου των περιφερειακών νοσοκομείων.